Един добър пример от хранително-вкусовата промишленост

БизнесСп. Инженеринг ревю - брой 6, 2008

Един добър пример от хранително-вкусовата промишленостЕдин добър пример от хранително-вкусовата промишленостЕдин добър пример от хранително-вкусовата промишленост

Производственото ни оборудване съответства на
най-строгите европейски изисквания, твърдят от Лактина

 
  а предприятията от областта на хранително-вкусовата индустрия изпълнението на санитарните норми, действащи в ЕС, е въпрос не на развитие, а на съществуване. Както целият производствен сектор у нас, така и този бранш плаща немалка цена, съобразявайки се със строгите европейски правила и норми в областта. Известно е, че през годините на прехода не една и две от изградените производствени мощности остана в историята. Част от натрупаното ноу-хау, за щастие, бе съхранено, благодарение на предприемчиви представители на бранша, основали и успели да завъртят "колелото" на успешни предприятия. От друга страна, изпълнението на европейските критерии несъмнено би следвало да подпомага бизнеса на фирмите, които произвеждат и доставят техника и извършват монтажни и инженерингови услуги в сферата на хранително-вкусовата промишленост.
Оставяме въпроса открит доколко и в каква степен това е така. В настоящия брой на сп. Инженеринг ревю ще обърнем внимание не на някой от многобройните примери за съсипано старо предприятие, а на нов успешен производител в областта - Лактина.
За Лактина
Предприятието произвежда активни субстанции, стартерни култури (закваски) и други биологично стойностни продукти на млечна основа. Официалният старт на производствената дейност е през 2003 г. Биопродуктите се категоризират в четири групи:
l пробиотици и пребиотици. Включват щамове млечнокисели бактерии, които се подбират специално в съответствие с функционалните им характеристики. Специално място сред млечнокиселите бактерии заема Lactobacillus bulgaricus.
l стартерни култури. Лактина е производител на пакет от марки с географска идентичност за млечната промишленост.
l пробиотични добавки към фуража за приложение в промишленото животновъдство и
l монокултури - различни микроорганизми, добавяни към храната.

90% от производството е за износ
Директорът на Лактина - инж. Георги Георгиев, лично ни увери, че 90% от продукцията на предприятието е за износ. "Реализираме продуктите си в над 30 държави по целия свят. Най-големият ни клиент е Русия. Работим активно и за Украйна, Беларус, Иран, Пакистан и Турция. В момента се занимаваме усилено с реализацията на голям проект в Китай за износ на стартерни култури", коментира г-н Георгиев. "Имаме карт бланш за износ на продуктите ни и в държавите-членки на Европейския съюз. За наше огромно съжаление, много малка част от продукцията ни се реализира у нас. За да осигурим високо качеството на произвежданите продукти, се принудихме да не ползваме суровини от България", допълва той.

Технологично оборудване
"При закупуването на технологичното и енергийното оборудване имахме стремежа да имаме най-доброто, което се предлага на пазара. Може би ще прозвучи нескромно, но аз нямам информация някъде по света подобни продукти да се произвеждат по по-високотехнологичен начин. Например, ферментната система е производство на водещата френска компания 3С. Тя бе доставена и пусната в експлоатация от партньора им за България - фирма Астел, с която ни свързват добри партньорски отношения, основани на взаимно доверие. И в момента специалистите на Астел се грижат за поддръжката на съоръженията", заяви директорът на завода.
"Линията на лиофилизация не й отстъпва като надеждност и производителност. Процесите в завода са във висока степен автоматизирани. Благодарение на контрола на технологичните параметри, както и на процесите на ферментация и лиофилизация, гарантираме високо качество на продуктите, покриващо изискванията на НАССР", коментира директорът на завода.
В заключение г-н Георгиев ни увери, че в близко бъдеще предстои пускът на нова пелетизираща линия, производственото оборудване за която вече е доставено.




ЕКСКЛУЗИВНО
Top