Съвременни осветителни решения за ХВП – част II

Осветление • 05.04.2017

Съвременни осветителни решения за ХВП – част II
Съвременни осветителни решения за ХВП – част II

Осветителните решения за хранително-вкусовата промишленост подлежат на стриктна регулация и се отличават със специфичен дизайн поради особеностите на производствените и преработвателни процеси в този отрасъл, експлоатацията на осветителните системи в контакт с хранителни продукти и необходимостта от регулярното им почистване.

Особености на дизайна
С оглед на множеството санитарни, екологични, фотометрични изисквания и съображенията относно безопасността, проектирането на осветителни тела и системи за ХВП се извършва съгласно действащите стандарти и норми в областта. Производителите на решения в този сегмент обикновено се задължават да изплзват леки и нетоксични материали за изработката на осветителните тела, които в допълнение трябва да са икорозионно устойчиви и забавящи горенето. Такива са поликарбонатните пластмаси и някои метали. Препоръчително е, предвид експлоатационните условия в преработвателните съоръжения за хранителни продукти, да се избягват стъклените корпуси и компоненти.

Външните повърхности на осветителите трябва да бъдат гладки
да не задържат вода и да са без отвори, пукнатини или вдлъбнатини, в които да се развъждат бактерии. Боите и покритията за индустриалните корпуси на осветителите, които могат да се напукат и отлюспят, не са препоръчителни за зоните в контакт с хранителни продукти.
За изработка на оптичните системи е добре да се използват здрави и удароустойчиви материали, които могат да издържат на многократно почистване с пара или вода под налягане, осигуряват широк ъгъл и равномерност на осветяването и не пожълтяват с времето. При

LED системите
е препоръчително да се залага на дълговечни светодиоди, компоненти и електроника, които могат да функционират еднакво добре при много високи и много ниски температури, включително в зони за термична обработка или охлаждане на хранителни продукти. Когато действащата регулация го изисква, е необходимо корпусите на осветителите да са притежават небходимата NSF сертификация и степен на защита IP65 или IP66, която осигурява съответното ниво на влагоустойчивост и позволява измиване с вода под налягане в помещенията от тип "Splash Zone", както и предотвратява кондензацията вътре в корпуса на модула.

Предимства на светодиодното осветление в ХВП
LED осветлението осигурява множество предимства за хранително-вкусовата и бутилиращата промишленост в сравнение с конвенционалните технологии. Сред тях са: липсата на стъклени компоненти и чупливи материали, които биха могли да замърсят хранителните продукти и да застрашат общественото здраве. В допълнение, светодиодното осветление осигурява подобрена ефективност дори при ниски работни температури в помещения за студено съхранение, охлаждане и замразяване на хранителни продукти. Други важни предимства са: намалената потребност от поддръжка, по-дълъг експлоатационен живот (до около 70 хил. часа), липсата на токсичен живак в лампите, по-високата енергийна ефективност, възможностите за незабавно включване и изключване, димиране и контрол, широкият диапазон от експлоатационни температури и по-ниската работна температура на осветителите и т. н. Всички тези характеристики на светодиодното осветление го правят все по-предпочитано решение в предприятията от хранително-вкусовата индустрия, където е необходимо ярко, високоефективно и качествено осветление с подобрена издръжливост на агресивни условия и среди.

Съгласно БДС EN 12464-1:2011
"Светлина и осветление. Осветление на работни места. Част 1: Работни места на закрито" различните работни места на закрито, които имат необходимост от зрителен комфорт при извършване на определен вид работа или дейност, трябва да бъдат осветени така, че средната експлоатационна осветеност на пода (Em); универсалният индекс на заслепяване (UGR) и индексът на цветопредаване (Ra) да са както следва (Em/UGR/Ra):

- работни места и зони в пивоварни, за миене, пълнене на бъчви, белене и варене в консервни и шоколадени фабрики, работни места и зони в захарни заводи, сушене и ферментация на суров тютюн, ферментационни помещения (200/25/80);
- сортиране и измиване на продукти, смилане, смесване, опаковане (300/25/80);
- работни места в критични зони на кланици, месарници, мандри, мелници, върху филтърни подове в захарни рафинерии (500/25/80);
- рязане и сортиране на плодове и зеленчуци (300/25/80);
- контрол на буркани и бутилки, контрол на продукцията, гарниране, сортиране, украсяване (500/22/80);
- лаборатории (500/19/80);
- цветови контрол (1000/16/90).
Цветовата температура в тези зони следва да е приблизително 4000 К.

Новият брой 8/2017

брой 8-2017

ВСИЧКИ СТАТИИ | АРХИВ

ЕКСКЛУЗИВНО

Top