26 юни 2016 l ИНЖЕНЕРИНГ РЕВЮ във фокус онятието безалкохолни напитки включва всички напитки, направени от вода или минерална вода, захар, аромати и есенции, и обикновено съдържащи въглероден диоксид. За други напитки като ароматизираната вода, спортните и енергийни напитки, и студените чайове се използват подобни производствени процеси. Анализаторите предвиждат ръст с постоянна стъпка от 7% на световния пазар на безалкохолни напитки в следващите няколко години. Повишаването на продажбите на скъпоструващи продукти като готоПроизводство на безалкохолни напитки в България ви за консумация чайове, кафе и функционални напитки, е основният двигател за ръста на този пазар. Въпреки че производствените процеси се различават в зависимост от вида на продукта и приложението му, в общи линии той е аналогичен. Етапи на производството на безалкохолни напитки Избистряне на захарния сироп - сместа от захар, аромати, есенции и вода се нарича сироп. При избистрянето му се отстраняват частици и кристали. Микробиална стабилизация на водата - водата съставлява най-голямата част от напитките и затова тя трябва да бъде безопасна. Фазата на предварително филтруване играе ключова роля в производствения процес – защитава крайния филтър, осигурява дълъг живот и добри икономически показатели на филтърната система, и намалява първичното биологично натоварване. Етапът на финално филтруване премахва микроорганизми като бактерии, плесени, дрожди и протозои, за да се постигне изискваното качество за незаразена вода. Газиране - това е процесът, при П
RkJQdWJsaXNoZXIy Mzc3Mjk=