28 юни 2016 l ИНЖЕНЕРИНГ РЕВЮ във фокус който към напитката се прибавя въглероден диоксид. Той се инжектира в напитката и трябва да не съдържа частици и микроорганизми. Производството на негазирани напитки не включва този етап. Вдухване на въздух и измиване на бутилките - въздухът, използван за превръщането на заготовките в крайните PET бутилки, трябва да не съдържа замърсители; филтрирането му гарантира, че се произвежда бутилка с ниско биологично натоварване. Вдухването на въздух може да се прави във всеки процес за производство на напитки, при който се използват PET бутилки. Също както въздухът за вдухване, така и водата за изплакване на бутилките трябва да не съдържа замърсяващи вещества; филтрирането й гарантира доброто качество на бутилките преди пълненето им. Безопасните и надеждни опаковки са от съществено значение за поддържане на качеството и удължаване срока на годност на напитките. Пълнене на бутилките - филтрирането на газ може да бъде приложено и при процеса на пълнене на газираните напитки в бутилките. За да може да се осъществи пълненето, пълначният резервоар трябва да е под налягане, а използваният газ да е микробиално стабилен. Производство на бутилирана вода Водата е много неустойчив продукт по отношение съдържанието както на микроорганизми, така и на химични замърсители. Едно от основните предизвикателства при производството на бутилирана вода е непрекъснато да се поддържа качеството на продуктите, които да не съдържат патогенни микроорганизми и протозои, които могат да влошат качествените показатели на водата, да скъсят срока й на годност и да представляват заплаха за здравето на потребителите. Строгият производствен контрол е критичен за избягването на заразяване с патогенни бактерии и протозои. Въпреки че производствените процеси за бутилирана вода се различават в зависимост от вида на продуктите и тяхното приложение, основният процес е един и същ и може да бъде адаптиран към специфичните изисквания на производителя. Етапите на производството на бутилирана вода включват: филтриране на водата - тя следва да не съдържа каквито и да е замърсители, които биха влошили качеството й, биха скъсили срока й на годност или биха били патогенна заплаха за потребителите; вентилация на резервоара - въздухът в резервоара за съхранение трябва да не съдържа микроорганизми, за да се гарантира, че съхраняваната вода няма да бъде заразена. При производството на газирана вода се прилагат и няколко вече споменати процеси, а именно: газиране (при газираните води), вдухване на въздух и промиване на бутилките, както и тяхното пълнене. Безалкохолните напитки в България Според проучване на Euromonitor, в последните години, с изключение на газираните напитки и концентратите, при всички други категории безалкохолни напитки е наблюдаван ръст. Големият победител“ е бутилираната вода, която е считана за най-здравословният избор. При натуралните сокове също се подновява процеса на растеж, докато готовите за консумация чай, кафе, енергийни и спортни напитки привличат все повече млади и активни потребители. Потребителите харчат по-малко средства за газирани напитки и концентрати, тъй като те не се смятат нито за здравословни, нито за модерни. Полезната конкуренция между национални и международни компании води до редица технологични иновации и превръща маркетинга в ключов фактор за растеж, се казва в проучването. Нови продукти, продуктови линии и аромати навлизат при безалкохолните напитки от всички категории през 2015 г. С цел задържане на клиентите и привличане на нови такива, водещите компании - както наци-
RkJQdWJsaXNoZXIy Mzc3Mjk=