Инженеринг ревю бр. 6/2022

32 септември 2022 l ИНЖЕНЕРИНГ РЕВЮ автоматизация транспортни съоръжения, станции за заготовки, пещи и т. н. Освен за спазването на всички задължителни стандарти относно съхранението и преработката на храните, тези решения се грижат и за това оборудването за охлаждане, затопляне или термична обработка да работи с възможно най-висока енергийна ефективност с цел контрол на разходите. Съществен елемент от системите за мониторинг са температурните сензори, специално проектирани за приложения в хранително-вкусовата промишленост. Основно изискване към тях е да са със специален хигиенен дизайн, който предполага лесно почистване и не допуска замърсяване на продукта, както и с висок клас на IP защита срещу навлизане на влага и различни субстанции в корпуса. Популярен материал за изработката на пробите или функционалните елементи от датчиците, които реално влизат в контакт с храната, е неръждаемата стомана. Останалата част на сензора обикновено е подложена на риск от досег с всякакви типове мазнини, масла и флуиди, използвани за преработка или приготвяне на хранителни продукти, а нерядко и с вредители. Работните среди в този отрасъл се характеризират като тежки и освен на разнообразни механични и химични влияния, температурните сензори трябва да са високоустойчиви и на различни процедури и препарати за почистване и дезинфекция. Типове сензори и уреди и техните специфики Термодвойките, съпротивителните термометри (RTD), термисторите и инфрачервените сензори са сред най-популярните групи технически решения за осъществяване на температурни измервания в ХВП. Що се отнася до типовете измервания, които се извършват в цеховете от бранша, те биват вътрешни (отчитат вътрешната температура на самия продукт) и външни (на средата, в която се съхранява или обработва продуктът) . За първия тип се предпочитат контактни измервателни инструменти, тъй като осигуряват по-прецизно снемане на данни, докато за втория все по-популярни стават безконтактните сензори. Най-често се използват комбинации от двата варианта, тъй като температурният мониторинг в хранителната индустрия изисква комплексна интерпретация на информация от различен характер и с разнообразни източници. По отношение на дизайна и конструкцията на използваните измервателни средства, те могат да бъдат фиксирани, ръчни, преносими, кабелни, безжични и др. Дори уредите за статичен монтаж могат да бъдат свързани безжично със системата за мониторинг, ако инсталацията на кабелно решение не е практична или би се оказала твърде скъпа. Модерните дигитални устройства постепенно изместват аналоговите си предшественици в съвременната практика поради множе-

RkJQdWJsaXNoZXIy Mzc3Mjk=