Инженеринг ревю бр. 6/2022

42 септември 2022 l ИНЖЕНЕРИНГ РЕВЮ машини торичното пакетиране на хранителни продукти е ключов етап от жизнения им цикъл, тъй като е свързан с осигуряването на надеждна защита на група от първични опаковки в кашон, стек, пакет или друга удобна за транспорт и дистрибуция единица. За да отговорят на динамиката на свръхпотребление и свръхпроизводство на консервирани храни, редица предприятия внедряват в технологичните си линии модерни решения за вторично пакетиране с висока степен на автоматизация, оборудвани с платформи за машинно зрение, роботизирани системи и други иновации. Вторичното опаковане има критична роля за доставката на продукта до крайния потребител или следващия етап по веригата на доставка в непокътнато състояние при минимум разходи и с максимална бързина и ефективност. През последните години се въвеждат редица иновации при материалите и опаковъчните системи, за да се намалят оперативните разходи и да се гаранМашини и материали за вторично опаковане на консервирани храни За да отговорят на динамиката на свръхпотребление и свръхпроизводство на консервирани храни, редица предприятия внедряват в технологичните си линии модерни решения за вторично пакетиране с висока степен на автоматизация През последните години се въвеждат редица иновации при материалите и опаковъчните системи и технологии, за да се намалят оперативните разходи и да се гарантира устойчиво високо качество на консервираните изделия Сред водещите тенденции в сегмента безспорно е роботизацията, която заменя ръчното опаковане и морално и технологично остарялото механично оборудване тира устойчиво високо качество на консервираните хранителни изделия. Намаляват се влаганите количества пластмаси или дори изцяло се заместват с рециклируеми, органични и устойчиви решения. Особени предизвикателства пред бранша поставя пандемията от коронавирус, която налага повече от всякога стриктно да се спазват изискванията и стандартите за безопасност на храните и техните опаковки. От друга страна, консервираната продукция се „радва“ на значително по-голямо търсене поради множество социо-икономически фактори вследствие на COVID кризата, включително презапасяване с провизии, намалено посещение на ресторантьорски вериги и заведения за бързо В

RkJQdWJsaXNoZXIy Mzc3Mjk=