Инженеринг ревю бр. 6/2022

46 септември 2022 l ИНЖЕНЕРИНГ РЕВЮ машини производство, складиране, дистрибуция и доставка и др. Сред типовете машини, които могат да бъдат закупени и внедрени поотделно в технологичната линия или поръчани от един доставчик в цялостно свързано решение с множество станции, са системите за печат и апликиране на етикети, за позициониране на консервите във вторичната опаковка, за запечатване, опаковане с фолио, конвейерите и другите транспортни механизми. Пазарни тенденции В контекста на повсеместната промишлена дигитализация и интелигентното производство и във вторичното опаковане все по-отчетливо навлизат умните цифрови технологии, като изкуствен интелект, машинно самообучение, усъвършенствано машинно зрение и роботика, както и иновативни концепции като IIoT, Industry 4.0, Lean, Zero downtime, Total quality management и т. н. Повишаването на степента на автоматизация на операциите води до множество ползи, не само за предприятията, но и за всички останали звена по веригата на стойността, включително и за крайните потребители. В допълнение към по-висока ефективност, рентабилност и производителност компаниите в консервната промишленост, логистиката и дистрибуцията могат да се възползват и от икономии на разходи и ресурси, подобрена безопасност за продуктите, персонала и оборудването, по-висока екологосъобразност на технологичните процеси и не на последно място – устойчиво високо качество. Сред водещите тенденции в сегмента безспорно е роботизацията, която заменя ръчното опаковане и морално и технологично остарялото механично оборудване. Вторичното пакетиране на консервирани храни е отличен кандидат за роботизиране, тъй като голяма част от извършваните за целта дейности са тежки, рискови и повторяеми, а при автоматизирането им е налице потенциал за сериозно спестяване на време, ресурси, средства и усилия. В комбинация с роботи за общо предназначение или специализирани опаковъчни или палетизиращи системи, все повече компании в бранша инвестират и в усъвършенстван софтуер за мониторинг и управление на операциите, автоматизирана визуална инспекция и качествен контрол. Стационарни и мобилни роботи се използват масово за асемблиране, монтаж и подаване на сглобени кутии, кашони и други типове контейнери към опаковъчната станция, pick-and-place позициониране на консерви от конвейер в складовата единица, товарене, разтоварване, транспортиране на опаковките между отделните етапи и др. Внедряването на роботизирани системи в края на технологичната линия се предпочита пред интегрирането им в процесите на преработка на консервираните храни, където са налице изисквания за хигиенен дизайн. С едно по-универсално, нискобюджетно и гъвкаво роботизирано решение могат да се реализират много повече ползи в дългосрочен план в цеховете за вторично опаковане на консерви и кенове, отколкото посредством закупуването на скъп високоспециализиран санитарен робот за обработка на изходните суровини.

RkJQdWJsaXNoZXIy Mzc3Mjk=