Инженеринг ревю бр. 6/2022

48 септември 2022 l ИНЖЕНЕРИНГ РЕВЮ механични системи суровини като тесто, прахообразни субстанции, пасти, смеси и заготовки от различни съставки, както и твърди вещества. С подходящ избор на помпа и правилно проектиране на тръбната транспортна система всеки от тях може да бъде пренасян при подходящата температура и работни условия и то ефективно, надеждно, безопасно и в съответствие с хигиенните изисквания. Ключови съображения при избора Макар редица типове помпи да са подходящи за приложения в сладкарската промишленост, обемните помпи са предпочитано решение за транспортиране на вискозни флуиди. Моделите в конвенционално изпълнение обаче могат да се окажат прекалено скъпи за поддръжка, с прекалено нисък дебит или пад на налягането, а често пъти са застрашени и от повреждане заради специфичното съдържание на сладкарските материали. При флуидите със съдържание на твърди частици, например десертни млека с парченца плодове или пък компоти, е налице опасност от тяхното смиване при недобре избрана помпа, а това влошава качеството и компрометира ключова маркетингова характеристика на продукта. Не само материалите крият риск да увредят неподходящото оборудване, но и обратното – например субстанции с дадена гъстота и текстура да се втечнят, разпенят или размътят заради неправилни условия на транспортиране или пък съставките им да се отделят една от друга, нарушавайки хомогенността. Ето защо специалистите препоръчват при проектиране на помпено оборудване за сладкарската индустрия добре да се проучат характеристиките на цялата гама продукти, с които ще се работи, включително съдържание, вискозитет, наличие и големина на твърдите частици и т. н. При някои от тях те са предварително документирани, други се изследват чрез измервания на място или посредством лабораторен анализ. Друго важно съображение при избора на помпа за този отрасъл е да се вземе предвид диапазонът от температури, при които се съхраняват и транспортират флуидите, тъй като често се налага пренасяне както на ледени продукти като сладолед, така и на горещи такива, например конфитюри. Препоръчително е да се отчете и химичният състав на материалите, например дали той е предимно киселинен, за да се съобрази с това от какъв материал да е избраният модел помпа с оглед предотвратяването на корозия. Типове технологични решения Първото изискване, на което обикновено трябва да отговаря една помпа за сладкарската промишленост, е да е в санитарно изпълнение. Конкретната технология и кон-

RkJQdWJsaXNoZXIy Mzc3Mjk=