Инженеринг ревю бр. 6/2022

50 септември 2022 l ИНЖЕНЕРИНГ РЕВЮ механични системи струкция се избират в зависимост от продуктовата гама, като предпочитано решение са обемните помпи. Голяма част от традиционно използваните в хранително-вкусовата индустрия – ротационни лобни, ротационни бутални, бутални помпи с положително изместване, винтови прогресивни помпи, перисталтични (маркучни), двувинтови и двойномембранни пневматични помпи, в общия случай са подходящи и за сладкарския сектор. При някои от тях обаче могат да възникнат проблеми при изпомпването на високовискозни флуиди или такива с наличие на парченца. За по-редки тестени смеси, масла и напитки логичен избор са центробежните помпи. Помпените системи с положително изместване пък се използват за пренос на глазури, по-гъсти теста, плодови пюрета, бебешки храни, доматени и сладкарски сосове, сметана, течни сирена, дресинги, майонеза, емулсии и др. Буталните обемни помпи с положително изместване, които се предлагат в специализирани варианти за ХВП и фармацевтичната индустрия, до голяма степен покриват изискванията и на сладкарските цехове. За вискозни флуиди се предпочитат специален клас бутални помпи с частичен вакуум, който подпомага всмукването на продукта от първоначалния контейнер в транспортната система. Експертите съветват да се заложи на голям типоразмер помпа с широк вход и големи вътрешни кухини, в комбинация с тръбни елементи с голям диаметър, които не предполагат възникването на „тапи“ при по-гъсти продукти. Такива модели е добре да работят с ниска скорост и ниско налягане, за да се елиминират рисковете за чувствителните сладкарски материали, а и за да е полесно постигането на непрекъснато изпомпване без кавитация. За да се улесни максимално навлизането на вискозните флуиди в помпената система, е препоръчително да се използва силата на гравитацията и да се засмуква продуктът директно от долната страна на контейнера. Ако е необходимо преходът между съда и помпата да включва тръбен елемент, е важно той да е с максимален диаметър и минимална дължина. Добро решение е резервоарът да бъде поставен под налягане посредством сгъстен въздух или азот, като това допълнително подпомага засмукването на материала от помпата. За приложенията, в които помпата трябва да засмуче продукта отгоре от отворен барабан, могат да бъдат използвани спомагателни тръби или маркучи. Предизвикателство за оборудването може да бъде и транспортирането на твърди кубчета масло или пасти. В такива случаи се препоръчва използването на специални захранващи помпата системи, които избутват продукта към входа й. Тези механизми обикновено разполагат с един или два шнека (или винтови транспортьора), като са възможни и нестандартни модели с по-голям брой шнекове в зависимост от приложението.

RkJQdWJsaXNoZXIy Mzc3Mjk=