Инженеринг ревю бр. 4/2023

38 юни 2023 ИНЖЕНЕРИНГ РЕВЮ механични системи на продукта и се намаляват загубите на суровини. Въздушните ножове са устройства, които се монтират над конвейерните ленти. Те използват сгъстен въздух за охлаждане на продуктите при придвижването им по поточната линия. Печивата често се охлаждат със струи сгъстен въздух след излизането им от пещта. Други хранителни продукти, които трябва да бъдат опечени, като ядки и кафени зърна, също могат да бъдат охладени с помощта на сгъстен въздух. Охлаждането на продуктите по този начин позволява по бързото им опаковане след изпичане, което допринася за по-добра производствена ефективност. Сгъстен въздух може да се използва за смесването на сухи хранителни продукти като зърнени закуски например. Това е ефективен и чист начин за смесване, който е същевременно и достатъчно щадящ, че да не доведе до повреждане на продукта. Някои предприятия за замразени храни използват сгъстен въздух за замразяване на продуктите. Компресорите генерират студен, сух въздух, който ефективно охлажда и замразява продукта. Издувното формоване може да се приложи за създаването на опаковки за хранителни продукти чрез компресор. Стъклото или пластмасата се загряват в матрица, след което се използва сгъстен въздух под високо налягане, който принуждава материала да заеме съответната форма. След това получената опаковка се охлажда, често със сгъстен въздух, и матрицата се отстранява. Компресираният въздух може да се използва за почистване на опаковки

RkJQdWJsaXNoZXIy Mzc3Mjk=