Инженеринг ревю бр. 7/2023

брой 7, октомври 2023 цена 4. 00 лв. www.tllmedia.bg ® ISSN 1311-0470 www.engineering-review.bg

ИНЖЕНЕРИНГ РЕВЮ октомври 2023 1

2 октомври 2023 ИНЖЕНЕРИНГ РЕВЮ

ИНЖЕНЕРИНГ РЕВЮ октомври 2023 3

4 октомври 2023 ИНЖЕНЕРИНГ РЕВЮ в броя: октомври 2023 За абонамент в Разпространение на печата или Български пощи – каталожен номер 1364 ® 6 Накратко 10 Премиерното издание на Industrial Tech Forum потопи аудиторията си в дълбините на технологиите 12 EMO Hannover 2023 показа иновативни решения за актуалните предизвикателства в индустрията 14 Интервю с Веселин Каравасилев, мениджър на фабриката на BTL Industries в България 15 Интервю със Симона Славова, мениджър отдел „Продажби и маркетинг“ в Ергодизайн 16 Оборудване за измиване и стерилизация в индустрията 19 Прахово шприцване 26 Системи и компоненти за управление на зареждането и следене на състоянието на акумулаторни батерии - BMS - част II 33 Новости при честотните регулатори 38 Редуктори за производството на храни и напитки 45 Механизирани системи за плазмено рязане 48 Взривозащитени електрически табла 52 Рентгенова инспекция в хранително-вкусовата промишленост ISSN 1311-0470 ® Действителни собственици на Ти Ел Ел Медиа ООД са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев Ти Ел Ел Медиа ООД © Всички права запазени. Всички права върху графичното оформление и дизайн, статиите и използваните изображения, текстове и снимки, публикувани в изданието са обект на закрила по действащия Закон за авторското право и сродните му права. Нерегламентираното и ненадлежно документирано използване нарушава законите и правата на авторите им. Издателят не носи отговорност за съдържанието на публикуваните реклами, рекламни карета, рекламни публикации, фирмени и платени статии. Правата на всички споменати търговски марки, регистрирани търговски марки, запазени марки и т.н. принадлежат на съответните им собственици. Диляна Йорданова отговорен редактор (02) 818 3823 Пепа Петрунова (02) 818 3822 editors@tllmedia.bg редактори Теодора Иванова (02) 818 3818 dora@tllmedia.bg Любен Георгиев (02) 818 3808 lubo@tllmedia.bg издатели Теодора Бахарова Гергана Николова (02) 818 3830 prepress@tllmedia.bg дизайн Мария Апостолова (02)8183811 abonament@tllmedia.bg секретар бул. "Акад. Иван Ев. Гешов" 104, офис 9 1612 София, тел.: (02) 818 3838 office@tllmedia.bg www.tllmedia.bg издава Ти Ел Ел Медиа ООД reklama@tllmedia.bg Петя Найденова Гергана Николова Елена Димитрова (02) 818 3810 0888 414 831 (02) 818 3813 0888 395 928 (02) 818 3815 0888 335 882 реклама

ИНЖЕНЕРИНГ РЕВЮ октомври 2023 5

6 октомври 2023 ИНЖЕНЕРИНГ РЕВЮ накратко Откриха първия функциониращ завод в Индустриална зона Загоре Първият функциониращ завод в Индустриална зона „Загоре“ в Стара Загора бе официално открит на 3 октомври 2023 г. Инвестицията на Ате Пласт в разширяването на производството на полимерни, флексопечатни и ламинирани фолиа и опаковки възлиза на 20 млн. лв. През 2021 г. фирмата получи сертификат за инвестиция клас „А“ по Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) за проекта. Дейностите по реализацията му отнеха около година. Сградата е с обща площ 6,5 дка. В нея се помещават складова зона, две печатници, като е предвидено място и за трета, и различни производствени пространства. Инж. Цветан Димов, мениджър в Ате Пласт, съобщи, че се предвижда разширение с още един завод в съседство. На официалното събитие присъстваха зам.-кметовете на Стара Загора Радостин Танев, Надежда Чакърова, Красимира Чахова и Милена Желева, общински съветници, екипът на Индустриална зона „Загоре“, общественият посредник на Общината Иванка Сотирова, областният управител на Стара Загора Ива Радева, както и десетки представители на различни институции, граждански и бизнес организации. Те имаха възможност да се включат в каузата на Ате Пласт за изграждане на нова детска площадка за децата на Стара Загора. Индустриална зона „Загоре“ предлага на инвеститорите парцели с изградена основна техническа инфраструктура и комуникации. Терените й са почти запълнени. Приобщени са нови близо 424 дка. Първата регионална иновационна долина в България ще бъде в Пловдив Първата регионална иновационна долина в България ще бъде открита в Пловдив, стана ясно след среща на новия български еврокомисар Илиана Иванова и министър-председателя акад. Николай Денков в София. Тя ще работи в областта на биоикономиката и храните и ще бъде една от стоте такива структури в целия Европейски съюз. „Целта на инициативата е да се помогне най-вече на малките и средни предприятия да установят връзка между научните изследвания, иновациите и бизнеса и по този начин да се насърчи предприемачеството“, обясни Илиана Иванова, еврокомисар за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта. Търсеният краен резултат е по-голям икономически растеж в съответните региони. Като специфична слабост на България министър-председателят посочи недостатъчно добре регламентираните възможности за превръщането на научните изследвания в иновации. За да преодолее тази празнина, правителството е подготвило проектозакон за научните изследвания и иновациите, който ще се гласува в Министерския съвет в следващите седмици и ще се внесе в Народното събрание. Наред с аграрната иновационна долина в Пловдив, България ще има и водородна иновационна долина в Стара Загора, свързана с енергийния преход в най-големия въглищен регион в страната, съобщи още премиерът.

ИНЖЕНЕРИНГ РЕВЮ октомври 2023 7 накратко Идеал Стандарт - Видима има нов собственик Villeroy & Boch обяви, че придобива компаниите, част от Ideal Standard Group, заради тяхното регионално присъствие, продажбени стратегии и продуктово портфолио, поставящи основите за силно пазарно позициониране и допълнителен растеж. След приключване на трансакцията интегрираната компания ще стане един от най-големите производители на продукти за баня в Европа. Цената на сделката е определена на базата на оценката на Ideal Standard Group в размер на приблизително 600 млн. евро. Приходите на дивизията за продукти за баня на Villeroy & Boch ще се удвоят до 1,4 млрд. евро в резултат на сделката. Сливането ще допринесе за увеличение до над 1,7 млрд. евро (от около 995 млн. евро през фискалната 2022 г.) на общите приходи на компанията. Благодарение на сделката Villeroy & Boch ще настигне най-големите играчи на европейския пазар в сектор продукти за баня по отношение на оборота, коментира Франк Гьоринг, главен изпълнителен директор на компанията. „Допълващите ни се силни страни също така ще ни направят по-конкурентоспособни и значително ще подобрят стартовите ни позиции за постигане на допълнителен растеж.“ Villeroy & Boch има силни позиции на пазара в Централна и Северна Европа и в Азия, докато Ideal Standard се радва на отлична репутация в Обединеното кралство, Италия, Близкия Изток и Северна Африка. Стратегията на Villeroy & Boch е фокусирана върху крайните потребители в луксозния сегмент, докато Ideal Standard има опит в проектния бизнес, включително в проекти за публичния, здравния, жилищния и хотелиерския и ресторантьорския сектор. Освен широка гама санитарен фаянс и други продукти за баня, Ideal Standard има добре развит бизнес с фитинги, който генерира над една трета от приходите й през миналата фискална година, се посочва в съобщението на Villeroy & Boch.

8 октомври 2023 ИНЖЕНЕРИНГ РЕВЮ накратко В Девня стартира пилотен проект за улавяне на въглеродни емисии от производството на цимент Хайделберг Матириълс официално представи пилотния проект за улавяне на въглеродни емисии ANRAV beta, който ще се реализира в завода за цимент на компанията в Девня. На събитието присъства министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева, която подчерта колко важно е компаниите да се насочват към иновативни проекти. „Инициативи в научноизследователска и развойна дейност превръщат страната ни в иновационен център за Югоизточна Европа“, допълни министър Стойчева. На церемонията присъстваха още директори на компанията от Германия и България и ръководителите на проекта. В рамките на проекта ANRAV.beta ще бъде изградена пилотна инсталация за улавяне на въглеродни емисии като част от стратегията на компанията за постигане на декарбонизация на циментовите продукти. В този първи етап ще се изработи малък модел на инсталация за улавяне на въглеродни емисии с цел да се извърши тестване на технологията. Анализът на данните от предвидените тестове ще помогне да се валидират ключови параметри и техническите аспекти на процеса на улавяне на въглеродните емисии. Данните ще бъдат използвани за бъдещото проектиране на пълномащабна инсталация за улавяне на емисии, а именно за проекта ANRAV CCUS. Тестовете ще се проведат в средата на 2024 г. в инсталацията, която ще бъде напълно интегрирана в съществуващата производствена топлообменна кула на завода. ANRAV.beta e част от мащабния проект ANRAV, който е първият за улавяне и съхранение на въглерод в Източна Европа, одобрен от Европейската комисия за финансиране по Фонд „Иновации“ на Европейския съюз.

ИНЖЕНЕРИНГ РЕВЮ октомври 2023 9 фирмена публикация PACS Solutions е официален системен интегратор на немския концерн ProLeiT – дългогодишен стратегически доставчик за водещи пивоварни корпорации по цял свят. Компанията разполага с обширен каталог от технически решения за автоматизация на технологичните процеси в пивоварната индустрия – от приема и обработката на суровини до опаковъчните операции, въз основа на платформата Brewmaxx. Цялостна организация, управление и синхронизация Brewmaxx е международно признато за „златен стандарт“ в управлението на пивоварни решение, достъпно на различни PLC платформи, включително Rockwell/Allen Bradley, Siemens и VIPA/ YASKAWA, а отскоро и Modicon на Schneider Electric. Съществени предимства на Brewmaxx в сравнение със SCADA и други типове системи за управление на процеси са: • SQL сървърно базирана DCS система (Distributed Control System); • Възможности за значително редуциране на първоначалната инвестиция; • Минимизиране на текущите разходи, потреблението на енергия, загубите от некачествен продукт, непредвидените спирания и авариите. Сред ключовите внедрявания на Brewmaxx са проекти в производствени обекти на Heineken, Carlsberg, Diageo, Molsen Coors, AB InBev, както и в множество малки и средни по мащаб бирени фабрики по цял свят. Мащабиеруема системна архитектура Решението лесно се напасва към нуждите на клиентите, без риск от загуба на първоначалната инвестиция: brewmaxx от ProLeiT – световно признатият златен стандарт в управлението на пивоварни • Compact Edition: базова/минимална конфигурация – 1 работна станция, която е и сървър + 1 PLC; • Express Edition: разходно ефективно стартово решение – 1-2 работни станции, от които едната е и сървър + 1-2 PLC; • Client Server: стандартно сървърно решение – 1 SQL базиран сървър + 1 или повече работни станции + 1 или повече PLC; • Multi Server: цялостно решение за предприятия – неограничен брой сървъри, клиенти и контролери. Решение от типа „всичко в едно“ Brewmaxx оптимизира капацитета и производителността на технологичното оборудване, като същевременно гарантира постоянно високо качество на крайната продукция. Богатият асортимент от функционални модули на платформата включва: • Интерфейсен мениджър; • Управление на материали и суровини, складови наличности и срокове на годност; • Дългосрочно архивиране; • Онлайн достъп до данни и доклади; • Визуално възпроизвеждане на минали процеси във видео формат; • Управление на маршрутизирането на поръчки; • Управление на работните потоци; • Енергиен мениджмънт; • Индивидуално управление на технологични агрегати; • Управление на цялостни производствени линии; • Партидна оценка на продукцията и др.

10 октомври 2023 ИНЖЕНЕРИНГ РЕВЮ бизнес рофесионалното, фокусирано върху последните новости в индустриалните технологии събитие Industrial Tech Forum – Sofia направи дебюта си на 4 октомври т. г. в забележителната и най-съвременно оборудвана конферентна зала „Витоша“ на Интер Експо Център. Форумът се проведе в рамките на втория ден от най-мащабното и значимо за страната ни изложение за машини и технологии в металообработката MachTech&InnoTech и привлече интереса на над 350 регистрирани участници – представители на бизнеса, техни клиенти и изявени експерти от различни области на индустриалния сектор. За технологиите в дълбочина След няколко месеца на сериозна и усилена подготовка от страна както на организаторите от TLL Media и Интер Експо Център, така и от страна на самите участници, Industrial Tech Forum потопи присъстващите в дълбините на вълнуващите технологични иновации с индустриално приложение, като сред тематичните акценти бяха тенденциите и перспективите за бъдещето на промишленото производство, обхващащи направления като роботика, автоматизация, металообработка, обработка на пластмаси, адитивни технологии и т. н. Сцената на Industrial Tech Forum 2023 посрещна множество експертни представители на индустриалната общност – водещи в своите браншове български и международни компании от ранга на Zeiss Bulgaria, Ехнатон, Endrich Bauelemente Vertriebs, Lentis Technologies, ЛогиСофт, Next Consult, Шнайдер Електрик България, АББ България, Ритал, Абилико, Lindström и др. Посетителите на форума имаха възможността да гостуват виртуално и в някои от най-високотехнологичните заводи и производства в България, сред които бяха модерните бази на Капрони в Казанлък, Мултивак България Продакшън в Божурище, Профилинк PVC Plant в индустриална зона Марица – Радиново, смарт фабриката на Шнайдер Електрик в Пловдив и др. Официалните лица, които взеха участие в Industrial Tech Forum 2023 – обединители и вдъхновители на индустриалния сектор у нас, направиха обзор на предизвикателствата и възможностите пред българската промишленост и споделиха визията си за бъдещото й развитие. Сред тях бяха утвърдени експерти и авторитетни специалисти от редица индустриални организации и уважавани представители на академичните среди, включително Българска браншова камара – машиностроене (ББКМ), Технически университет София, Технически колеж – Казанлък, Българска асоциация на електротехниката и електрониката (БАСЕЛ), Advantage Austria, Аутомотив Клъстер България, Професионална асоциация по роботика, автоматизация и иновации (PARAi), Българска асоциация на металургичната индустрия (БАМИ), Младежката организация на Confindustria Bulgaria и т. н. В паузите между презентационните модули на Industrial Tech Forum 2023 в модерното фоайе на зала „Витоша“ участниците във форума имаха възможността не само да създадат нови и полезни бизнес контакти, но и да станат свидетели на впечатляващите демонстрации на иновативни разработки в сферата на роботиката, изкуствения интелект, адитивните технологии и индустриалните решения. Равносметката С удовлетворение можем да твърдим, че благодарение на отлично координираните усилия на организаторите от TLL Media и Интер Експо Център, експертните презентатори, авторитетните лектори и Премиерното издание на Industrial Tech Forum потопи аудиторията си в дълбините на технологиите П

ИНЖЕНЕРИНГ РЕВЮ октомври 2023 11 бизнес уверените демонстратори премиерното издание на Industrial Tech Forum – Sofia пожъна впечатляващ успех и категорично постигна целите си: Да предложи и утвърди на професионалната събитийна сцена у нас един креативен презентационен формат със специално селектирана тематика, ориентиран към промишлените технологии на утрешния ден, който е не само интересен, но и максимално широкообхватен и полезен за индустрията; Да събере на едно място доказани специалисти от бизнеса, браншовите организации и академичните среди и да им даде широка трибуна да споделят с професионалната публика своята визия за бъдещето на ключовите сектори в тематичния обхват на форума и за приложението у нас на фундаментални концепции като дигитализацията, Industry 4.0 и интелигентното производство; Да създаде единна арена на иновациите, която обединява утвърдените инженери с младите таланти в сектора и предоставя възможност на участници и посетители не само да научат повече за най-интересните и важни новости на технологичния хоризонт, но и да се докоснат отблизо до вълнуващи футуристични разработки – роботи, екзоскелети, платформи с изкуствен интелект и „зелени“ решения. Доказателство за успеха на Industrial Tech Forum, разбира се, е и повече от позитивната обратна връзка от посетители и участници в събитието, както и мащабният отзвук, който форумът предизвика сред специализираната аудитория от страната и чужбина, която имаше възможността да го проследи на живо и в неговата цялост онлайн. Ако сте пропуснали шанса да се включите в Industrial Tech Forum 2023, все още може да наваксате и да влезете в крак с най-интересното от вълнуващия свят на технологичните иновации в България като сканирате QR кода по-долу за достъп до запис на събитието. При интерес към някое от презентираните решения или желание за осъществяване на връзка с някой от участниците ни пишете на имейл адрес reklama@tllmedia.bg.

12 октомври 2023 ИНЖЕНЕРИНГ РЕВЮ EMO Hannover 2023 показа иновативни решения за актуалните предизвикателства в индустрията бизнес рандиозно представяне на иновации, високи нива на посетителски интерес от всички краища на света и страхотна атмосфера в залите – „Първото издание на EMO Hannover след 4-годишна пауза беше огромен успех“, обобщава главният секретар на EMO Карл Мартин Велкер след шестте наситени със събития дни в Хановер. Сред силните му страни бяха високото международно участие на изложители и посетители и това, че изложението за пореден път предостави перфектна платформа за върхови технически иновации. „Тук видяхме всичко за бъдещето на производството: нови решения за автоматизация, свързване на оборудването във фабриката и устойчиво производство. Когато дигитализацията навлезе във фабриката, потенциалът за нови решения и повишена ефективност е безкраен. Това бе демонстрирано от изложителите по впечатляващ начин. Атмосферата на събитието също беше позитивна въпреки напрегнатата икономическа ситуация“, продължава Велкер. Около 1850 изложители участваха на EMO Hannover 2023, като близо 70% от тях бяха от 45 различни държави, включително Китай, Италия, Тайван. Швейцария и Япония. 54% от приблизително 92 000 посетители пристигнаха от 130 страни. Най-многобройни бяха представителите на Турция, Китай, Нидерландия, Италия и Полша. Около една трета от посетителите бяха от Азия. Българското участие Единственият български изложител на EMO Hannover 2023 бе ЗММ България. На своя щанд компанията представи универсален струг CU630/2000, CNC струг LT860/3000 и цикличен струг LS600M/1500. „Произвеждаме и вече 40 години налагаме на международния пазар широка гама универсални стругове с диаметри на обработка до 1410 mm и дължини до 10 m в непрекъснат процес на развитие и усъвършенстване. Функционалностите и възможностите на машините са толкова много, че работата за опитни и квалифицирани оператори би била истинско удоволствие. Предлаганите от нас допълнителни принадлежности и екипировка осигуряват още по-лесна и прецизна обработка на даден детайл. Струговете с цифрово програмно управление са модерни металорежещи машини, богати на технологични възможности. Ние предлагаме две линии машини с ЦПУ: LT и LCC. Цифровите машини от линията LCC могат да се изпълнят с опция за обработка по ос С и задвижване чрез револверна глава. Управлението им е безстепенно, докато при машините от LT линията, които представяме тук, е налична скоростна кутия с 3 или 4 поддиапазона, като превключването между диапазоните се извършва ръчно“, обясниха от ЗММ България за представителите на издателство TLL Media, които посетиха специализираното търговско изложение. Г

ИНЖЕНЕРИНГ РЕВЮ октомври 2023 13 бизнес Готовност за инвестиране в нови технологии Yamazaki Mazak обяви участието си на EMO 2023 в Хановер за изключително успешно с отлична статистика за посещаемост на щанда и нови потенциални клиенти. На изложението Mazak представи 19 машини и 11 системи за автоматизация, включително нови вертикални центри базово ниво, 5-осни и многофункционални машини, оборудване за лазерна обработка, специализирани зъбонарезни машини и др. Според Алън Мъклоу, управител на Yamazaki Mazak за Обединеното кралство, Ирландия и национални дистрибутори, EMO 2023 е доказало, че европейските производители все още са склонни да инвестират в нови технологии. „Беше изключително успешно изложение, като броят на посетителите на щанда ни беше много добър въпреки по-малкият общ брой посетители. Предложихме на европейските потребители на машини това, което желаеха – практически решения за предизвикателствата, пред които те са изправени ежедневно, като поддържане на нивата на производителност и печалба в условията на покачващите се цени на енергията и продължителния недостиг на кадри. В резултат надминахме целите си и набрахме много голям брой евентуални клиенти, което вярваме, че е индикатор за сериозни намерения за инвестиране в нови технологии“, коментира той. И наистина, официалната статистика сочи, че половината от посетителите са дошли на EMO с конкретни инвестиционни планове. Средно те са предвиждали да инвестират малко под 3 млн. евро. Над една четвърт от тях са направили поръчки по време на събитието, а друга четвърт от посетителите са изразили намерение на направят поръчки след края на изложението. Това потвърждава и Щефан Нел, главен изпълнителен директор на United Grinding Group: „Броят на потенциалните клиенти понастоящем е същият като през 2019 г. Някои договори за машини бяха подписани директно на щанда ни“. На EMO 2023 швейцарската група представи 16 машини, сред които нова машина за вътрешна обработка на статори на хидравлични мотори, иновативно решение за автоматизация, което бе демонстрирано на универсалната машина за външноцилиндрично шлифоване S31, както и нова измервателна система за цилиндрични инструменти. „EMO Hannover за пореден път затвърди позицията си на водещото търговско изложение за производствени технологии“, заяви Карл Мартин Велкер. Той с нетърпение очаква следващото събитие, което несъмнено ще привлече още повече изложители след две години, когато икономическата обстановка ще се е подобрила. През 2025 г. EMO Hannover ще се състои между 22 и 27 септември, като изданието ще отбележи 50-ата годишнина на мащабното изложение, което се провежда за първи път през 1975 г.

14 октомври 2023 ИНЖЕНЕРИНГ РЕВЮ интервю Какво мотивира BTL Industries да ситуира производствени мощности в България и какво е значението на местния екип за глобалния бизнес на компанията? България има какво да предложи на чуждестранния бизнес. През последните две десетилетия дейността на BTL Industries тук претърпя значително развитие. Стратегическото местоположение на страната в сърцето на Европа е като мост, който ни свързва със световните пазари. То ни дава възможност ефективно да разпространяваме продуктите си в Европа и извън нея. Израснахме заедно, адаптирахме се към промените и преодоляхме предизвикателствата като екип. Решението ни да инвестираме над 30 млн. лв. в нов завод в Пловдив отразява трайния ни ангажимент към това партньорство и вярата ни във възможностите на България. Българското предприятие всъщност е единственото в световен мащаб, в което се произвежда цялостен BTL апарат, така че на практика цялата стока за световните пазари на групата идва от гр. Пловдив. Компанията има забележителния ръст в приходите от над 42% през 2022 г. BTL Industries продължава да поддържа едно от най-високите нива на рентабилност в сектора. Нашата история тук не е само за бизнес – тя е за хора, иновации, качество и споделен успех. Бихте ли разказал по-подробно за инвестициите в новия високотехнологичен завод в Пловдив? Кои са най-значимите иновации при процесите, оборудването и продуктовата гама? Новият високотехнологичен завод ще спомогне както за създаването на множество работни места в региона, така и за подобряването на състоянието на града. С този проект предприемаме важна стъпка към превръщането на района във водеща индустриална зона на Балканите. Плановете включват инсталирането на слънчеви панели на покрива на завода, които ще задоволяват голяма част от енергийните нужди на сградата. Монтираме инсталация, която ще доставя дневна светлина в производствените помещения , а освен това ще автоматиНашата история тук не е само за бизнес тя е за хора, иновации, качество и споделен успех Веселин Каравасилев, мениджър на фабриката на BTL Industries в България, пред сп. Инженеринг ревю зираме ел. осветлението. Тези две неща ще допринесат за намаляване на консумацията на електроенергия. За управлението на бизнеса помага централизираната ни ERP система, която практически покрива целия спектър от процеси – от доставките на материали за производството до продажбите. Едно от предимствата й е, че можем да внедряваме нови процеси, оптимизации и промени изключително бързо. Какви тенденции при медицинската апаратура – производствените методи и функционалността – се налагат с напредъка на четвъртата индустриална революция? Кои са най-големите ви достижения в развойната дейност? Една от най-значимите тенденции е интегрирането на интелигентни технологии и свързаност в медицинските изделия. Напредъкът в роботиката дава възможност за неинвазивни процедури, които намаляват травмите на пациентите, съкращават времето за възстановяване и подобряват прецизността. Благодарение на уредите на BTL Industries неинвазивната медицина в областта на естетиката, рехабилитацията и кардиологията в България и по света е на изключително високо ниво. Един от най-новите ни продукти – BTL Spinal Decompression, е апарат за механична спинална декомпресия, който се използва в лечението на множество дегенеративни състояния по протежението на целия гръбначен стълб. Тази уникална по рода си терапия мобилизира ставите, облекчава натиска над гръбначните структури и отпуска меките тъкани, като премахва хроничната болка и връща свободното движение на пациента.

ИНЖЕНЕРИНГ РЕВЮ октомври 2023 15 Горди сме да бъдем една от водещите дигитализирани фирми за производство на мебели у нас интервю Разкажете повече за пътя на Ергодизайн от далечната 1996 г. до дигитализацията и Industry 4.0. Баща ми и чичо ми – ръководителите на фирмата Слави и Христо Славови, започват да произвеждат стъклени масички с метални крака в цеха на техния баща. През 1998 г. се местят в първия си собствен цех – един гараж. След още две години наемат мазето на фабриката, в която се помещава производството ни в момента, като вече правят и малки изделия от ПДЧ. През 2003 г. купуват цеха, а по-късно – и офисите в сградата. През 2008 г. броят на служителите вече е 130 човека. На едно от изложенията за машини в Германия през 2014 г. баща ми вижда концепция за автоматизирана линия за напълно поръчково производство със скоростта на серийно такова. Напълно решен е да я имплементира и в Ергодизайн. Благодарение на упоритостта на семейството ми и лоялността на служителите ни шест години след началото на проекта всичко вече работи гладко. С гордост можем да се наречем една от водещите дигитализирани фирми за производство на мебели в България! Позволете ни да надникнем отвътре във фабриката Ви в Русе – в какви стъпки протича изработката на един гардероб например? Първата стъпка е уточняването на детайлите по проекта. Консултантът има грижата да представи всичко пред клиента чрез софтуер с функции за 3D визуализация и цена на момента. Данните за производството се генерират автоматично за около 10 минути, без да е необходима намесата на конструктор. Поръчката се обогатява от нашия пласмент в ERP система, логистичният отдел подрежда доставките в определен ред за съответните дестинации. Следва обработка в MES системата, където се генерират файловете и пътищата за всяка машина. После трябва да се нарежат всички детайли, което отново се случва автоматично. Робот взима от хаотичен склад необходимата плоча от дървен материал и предварително я етикетира с баркод, в който се съдържа цялата нужна за останалите машини информация, преди тя да бъде поставена на циркуляра. Процесът продължава с кантиране, пробиване и опаковане. Всяка машина има Симона Славова, мениджър отдел „Продажби и маркетинг“ в Ергодизайн, пред сп. Инженеринг ревю скенер, който прочита баркода на детайла и вече знае как точно да го пробие или кантира. Остава да се окомплектоват и опаковат всички детайли. Междувременно отдел „Снабдяване“ подготвя обкова, необходим за сглобяването. Всичко се товари в превозното средство и се доставя до склад на наш дистрибутор, откъдето съответният търговец има ангажимент гардеробът да стигне до дома на клиента. Какво развитие очаквате в бъдеще – за компанията, за себе си като професионалист, а и за бранша като цяло? Иновацията наистина е безкраен процес. Следващата стъпка отново е свързана с роботизация – липсата на кадри налага такъв тип инвестиции. Предстои внедряването на робот в края на производствената „фуния“, който ще вдигне производителността. След това в списъка ни с приоритети е да автоматизираме и подобрим опаковането на вече готовата продукция. В професионален план от около година разработвам един иновативен проект без аналог у нас, който съвсем скоро ще бъде реалност. Работя и върху въпроса в близко бъдеще да поема семейния бизнес. За бранша – смятам, че ни чака трудна година. В повечето европейски страни вече се усеща рецесията. Друг проблем е липсата на хора с желание да работят в производството. Ето защо роботизацията е процес, който се налага да внедрим във фабриките си. Огромен е и проблемът с добива на дървесина в България, с който Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост се бори непрестанно. На мебелния сектор у нас му предстои да се изправи пред немалко трудности, но съм оптимист и вярвам, че ще се справим!

RkJQdWJsaXNoZXIy Mzc3Mjk=