Алго-Н акцентира върху новости при компресорите

Начало > Събития > Сп. Инженеринг ревю - брой 7, 2006

Специално внимание на събитието бе отделено на енергийната ефективност

На 20 и 21 октомври фирма Алго-Н бе домакин на семинар, който дискутира възможностите за повишаване на енергийната ефективност в инсталациите за производство на сгъстен въздух. Гостите на събитието - специалисти от различни производствени предприятия, се запознаха с технологичните новости при компресорите, производство на немската компания CompAir, представлявана в страната от фирма Алго-Н. Наред със задълбочената техническа информация за конструктивните тенденции в усъвършенстването на компресорите, развитието на експлоатационните им характеристики и новостите в търговските схеми, по които техниката се предлага в България, гостите на събитието с радост се възползваха от интересната неофициална част от програмата на семинара. Домакин на събитието бе Голф-Клуб Ер София край град Ихтиман, което позволи гостите на съчетаят професионалния интерес към новостите в системите за сгъстен въздух с явно старание и дори завидни умения в играта на голф и боулинг.

Безмаслени компресори с водно впръскване

Първият семинарен ден бе посветен на различни модели от продуктовото портфолио на CompAir. Наред с добре познатите на българските специалисти модели маслени компресори, организаторите на събитието представиха безмаслени системи за производство на сгъстен въздух. Вниманието на присъстващите специалисти привлякоха модели безмаслени компресори с водно впръскване (инжектиране на вода). Гамата от подобни компресори на CompAir включва модели с изходна мощност от 15 до 75 kW за налягане до 10 bar. "В процес на разработка е безмаслен воден компресор за налягане до 13 bar. Обръщаме сериозно внимание на тази част от продуктовата ни гама, поради висока им екологичност. Безмаслените компресори с водно впръскване се отличават със сравнително елементарна конструкция и облекчено обслужване, включващо периодична смяна единствено на въздушния и водния филтър", съобщиха организаторите на събитието.

Обърнато бе внимание и на управлението на компресорите, включително възможностите за дистанционен контрол и едновременното управление на няколко машини от един контролер. В технологично отношение, произвежданите от CompAir компресори се възползват напълно от големите възможности на съвременните средства за контрол и управление, подчертаха лекторите.

В рамките на семинарната програма не бяха подминати и ротационните компресори, производство на английската компания Hydrovane, която е част от структурата на CompAir.

Големи възможности за икономии на енергия

В специална лекция, посветена на енергийната ефективност, г-н Стоименов, управител на Алго-Н, обърна внимание на присъстващите специалисти, че производството на сгъстен въздух формира 10% от общата консумация на електрическа енергия в световен мащаб. "Направени изследвания свидетелстват, че електроенергията представлява огромно перо от общите разходи за поддръжка на една инсталация за сгъстен въздух. На фона на тези данни е меко казано изненадващо, че много малка част от клиентите оценяват с необходимата важност енергийната ефективност при компресорите", коментира темата г-н Стоименов. "Голяма част от компресорните системи в българските заводи крият много големи възможности за повишаване на енергийната ефективност, т.е. за генериране на значителни икономии. Опитът ни показва, че обследването за енергийна ефективност, разработването и изпълнението на програма за изпълнението й би могло да намали енергоемкостта на инсталацията с над 30%. Това е от определящо значение и за краткия срок на изплащане на проекта", допълва той.

Организаторите на семинара запознаха присъстващите специалисти и с резултатите от реално обследване за енергийна ефективност, извършено от Алго-Н в завода на FESTO Производство в столицата. "Фактът, че дори в новия завод на FESTO, оборудван със съвременна система за разпределение на въздуха, бяха открити и реализирани възможности за икономия на електроенергия, говори достатъчно красноречиво за актуалността на проектите за енергийна ефективност", заяви управителят на Алго-Н.
Top