Atlas Copco ще открие нов офис у нас

Начало > Събития > Сп. Инженеринг ревю - брой 7, 2007

Шведската компания планира нови инвестиции в страната през следващата година

На 27 септември тази година в Конгресен център на Международен технически панаир в Пловдив се проведе пресконференция, посветена на шведските инвестиции в България. Събитието бе организирано от българското представителство на шведската компания Atlas Copco и шведското посолство в България. В пресконференцията участваха Андерш Стур, икономически съветник в шведското посолство, Предраг Илибашич, главен мениджър на Атлас Копко - България за дивизия Компресорна техника, и Предраг Лазаревич, главен мениджър на Атлас Копко - България за дивизия Строителна и минна техника.

Голямата новина за бранша, обявена на пресконференцията, бе, че през ноември т.г. шведската компания планира да открие нов офис в България. Както сп. Инженеринг ревю вече писа, Atlas Copco присъства на българския пазар чрез представителство от 2006 г. Преди това продуктите на компанията се предлагаха посредством мрежа от дистрибутори. "Българският офис на Atlas Copco ще концентрира усилията си в предлагането на продукти от две от направленията на компанията - строителна и минна техника, и компресорна техника. През месец ноември ще бъдем домакини и на съвместен семинар с Бългаската стопанска камара на тема "Намаляване на разходите за електроенергия в индустрията", съобщиха от Атлас Копко.

Компанията разширява производството си в България

В рамките на пресконференцията бяха представени плановете на компанията за инвестиции през тази и следващата година. Относно бъдещото присъствие на компанията на българския пазар, г-н Илибашич заяви: "Очакваме пазарът на строителна, минна и компресорна техника да расте с 30% годишно и ще продължим да инвестираме в България". "Ще вложим 1.5 млн. евро в разширяване на производството на завода Атлас Копко Лифтън в Русе, като по този начин през следващата година ще разкрием 100 нови работни места. Благодарение на инвестицията, площта на завода ще бъде увеличена от 2000 на 4000 кв.м.", допълва той. Предприятието, което компанията придоби през 2005 г., произвежда хидравлични чукове за машинен монтаж, ръчни хидравлични чукове, хидравлични станции, помпи и шнекове.

70% от експорта на Швеция в България е за индустрията

Икономическият съветник в посолството на Кралство Швеция у нас представи данни за износа от Швеция за България през последната година. Той коментира нивото на шведските инвестиции у нас, като посочи, че Швеция е сред 20-те най-големи инвеститори в България с общ обем на инвестициите 107,1 млн. евро. Според г-н Стур, само за една година износът от Швеция за България е нараснал с 42%, като 70% от експорта се формира от инженерингови продукти за индустрията. На събитието присъстваше и Кирил Желязков от Българската стопанска камара, който запозна колегите с изискванията към тежката индустрия за енергоспестяване и ограничаване на вредните емисии в съответствие с европейските директиви и българското законодателство.
Top