Булгаргаз Холдинг обяви амбициозни планове

Начало > Събития > Сп. Инженеринг ревю - брой 6, 2007

Инвестиции в метан станции, листване на борсата, развитие на газопреносната мрежа

Булгаргаз Холдинг избра нетрадиционен подход, за да представи пред журналисти плановете за развитие на компанията. В средата на август от компанията поканиха журналисти от специализирани и масмедии на дискусия в централата на Булгаргаз Холдинг в столицата. В събитието активно се включиха изпълнителните директори на компаниите, влизащи в структурата на холдинга. Обсъдени бяха основните направления за развитие на компанията и предстоящите проекти.

"Булгаргаз възнамерява да навлезе във всички етапи по веригата от проучването и добива на газ до доставката му до крайния потребител", заяви Любомир Денчев, главен изпълнителен директор на Булгаргаз Холдинг. "Конкретни действия в тази насока вече са предприети. Подписан е меморандум за сътрудничество в областта на проучването на евентуални находища на газ в България с австрийската компания OMV. Водени са разговори и с E.ON Gaz Германия, както и с италианската компания Enel, предстоят разговори и с Gaz de France", допълва господин Денчев. От компанията заявиха, че възнамеряват да проведат и разговори за сътрудничество и с Овергаз.

Булгаргаз планира да развива газопреносната мрежа на територията на смятаните за икономически неперспективни райони на страната, увериха от дружеството. Първият проект в тази насока, за който е изготвена предварителна оценка, включва газифициране на Силистра. Проектът предвижда изграждане на магистрално отклонение високо налягане с дължина около 80 км и ГРС на обща стойност приблизително 11 млн. лв. Според уверенията на ръководството, 75% от необходимите средства за финансирането се предвижда да се осигурят от фонда Козлодуй, а 25% от Булгартрансгаз. Проектът може да се реализира за срок от 2,5 - 3 години, уверяват от дружеството. Предвижда се разработването на такива проекти и за Средногорието, Родопите и Видин. Дружеството възнамерява да инвестира и в изграждането на мрежа от метан станции. "Средствата, необходими за изграждането на една такава станция, възлизат на около 100 хил. евро.", уточни Любомир Денчев.

От Булгаргаз потвърдиха и намерението си до три години холдингът да излезе на фондовата борса. За тази цел капитализацията на дружеството трябва да се увеличи значително. "Тази идея трябва да се утвърди от Министерството на икономиката и енергетиката, което е собственик на компанията", допълни главният изпълнителен директор на холдинга. При евентуално излизане на борсата, първата стъпка включва Българска фондова борса, а след това на един последващ етап планираме да излезем на международна борса, като целта е това да бъде Лондонската, уточниха от Булгаргаз Холдинг. Пакетът акции, който ще бъде пуснат в продажба, предстои да бъде уточнен.
Top