electronica 2006

Начало > Електроника > Статии > Сп. Инженеринг ревю - брой 9, 2006

 

Продукти и решения от най-мащабния форум на бранша

Любен Георгиев, Стефан Куцаров

Отново в средата на ноември и отново в Мюнхен, electronica 2006 представи възможно най-пъстрия спектър от продукти и решения в областта на електрониката. Организаторите гордо обявиха увеличен брой участници, изложбени щандове и посетители (този път с внимание към тези от Източна Европа). Българските изложители също отчетоха ръст - двойно по-многобройно от последното си участие. Ние също бяхме там и по традиция в следващите страници ще ви представим някои от най-интересните новости.

АВВ Entrelec

Куплунги и клеми серия LMI

Серията за монтаж върху печатни платки се състои от 4 групи - Expert включва клеми, PCB конектори и мощни куплунги. Standard е гамата, предназначена за масовото производство. Adapted е с допълнителни маркировки и възможности за различаване чрез различно оцветяване. Specific е за удовлетворяване на специфични клиентски изисквания. Различните клеми позволяват свързване на проводници със сечение между 0,12 и 1,5 mm2, напрежения от 150 до 300 V и токове между 10 и 22 А. Куплунгите са със стъпка 5.08 mm, позволяват свързване на проводници със сечение между 0,2 и 2,5 mm2, а максималният ток е 12 или 15 А.

Agilent Technologies

RF сигналгенератор

Реномираният производител анонсира високочестотния генератор N9310A като осигуряващ много добри характеристики на ниска цена. Честотният обхват на генератора е от 9 kHz до 3 GHz и включва пълен набор от модулации - амплитудна, честотна, фазова и импулсна с опция квадратурен модулатор. При наличие на външен източник на квадратурно модулиран сигнал, генераторът осигурява и други модулирани сигнали (за GSM, CDMA и OFDM), характерни за съвременните цифрови комуникационни системи. Генераторът е снабден с цветен TFT екран с дагонал 16,5 cm и USB порт. N9310A може да бъде използван в едросерийното производство на битови електронни уреди, в проектантски звена, при инсталиране и поддръжка на мрежи и в учебни лаборатории.

Analog Devices

Интелигентни сензори

Спед показаните новости бе инерционният сензор ADIS16204, позволяващ измерване на ускорение по две оси с максимална стойност ±35g или ±70g. Той осъществява цялостна обработка на сигнала и същевременно позволява програмиране на различни функции – отчитане и запомняне на пикове, запис на профила на ускорението при удар, филтриране и задаване на режима на захранване. Това дава възможност за настройка на сензора след свързването му в измервателната система. Геометричните размери на сензора са с 90% по-малки от тези на предшествениците му. Двуканалният преобразувател AD7150 осигурява цялостна обработка на сигналите от проксимити сензори. Преобразувателят капацитет-число, който е в основата на работата на ИС, рязко намалява влиянието на входния паразитен капацитет, токовете на утечка и шумовете по проводниците на захранването.

AnalogicTech

ИС за захранвания

Компанията показа показа чипа ААТ2550 за управление захранването на портативни устройства. Схемата обслужва литиеви акумулатори с една клетка и капацитет до 1,5 Ah. В корпус QFN тя включва блок за зареждане с 1 А и два понижаващи стабилизатора на постоянно напрежение с ток 600 mA. В блока за зареждане има цифрова схема за контрол на температурата, която автоматично намалява зарядния ток при прегряване. По такъв начин непрекъснато се определя максимално възможната стойност на зарядния ток, с което се осигурява минимално време на зареждане на акумулатора. Подобна е АТТ2551, но тя е за устройства, чийто акумулатор трябва да бъде зареждан от адаптер или USB.

Arrow Electronics

Компоненти и услуги

Arrow Electronics бе сред изложителите с най-мащабни площи и бе представен от Spoerle Electronic, Sasco Holz и Arrow Direct - организацията за телепродажби в Европа. Посетителите имаха възможност да получат информация за широк спектър от пасивни, полупроводникови и електромеханични компоненти, както и за различните услуги, които Arrow предлага. Компании производители, като Fairchild Semiconductor, Honeywell, Intel и NXP, партньори на Arrow, бяха представени на щанда на Spoerle.

Artesyn (Emerson Network Power)

ATCA DCDC преобразувател

Сред новостите бе най-малкият понастоящем DCDC конвертор с ATCA архитектура за комуникациионни приложения. АТС210 е с 2 входа и представлява изцяло интегрално решение, заемащо 20-40% по-малко място в сравнение със съществуващите. Той комбинира преобразувател с галванично разделяне и съвременно цифрово управление на действието му. Мощността на конвертора е 210 W, двата му входа са свързани в жично ИЛИ и на всеки може да се прилага напрежение между -36 и 72 V, а двата му независими изхода са с галванично разделяне. Основният изход е за 12 V, може да осигурява ток до 17,5 А и е предназначен да захранва вътрешната шина на платката. Преобразувателят има I2C интерфейс, както и бързи интерфейси за следене и цифрово програмиране на праговите стойности.

Bernstein

Пинсети с LED осветление

Добре познатият у нас немски производител на инструменти показа пинсети с фокусирано във върха им LED осветление. То се включва от натиска при захващане на обект, а захранването му е с литиево-йонна батерия. Предназначени за работа с миниатюрни елементи и в труднодостъпни места, пинсетите се предлагат във варианти с прав и извит връх.

Bopla

Универсални кутии

На electronica 2006 компанията представи серията BOS-Streamline кутии за портативни, държани в ръка устройства. Скосяването на свързващата двете им части повърхност позволява сглобяването им във варианти с успореден или наклонен спрямо дъното преден панел. Предлагат се в три типоразмера във варианти с отвор за дисплей или фолийна клавиатура. Стандартните цветове са графитеносив, светлосив и сребрист.

Cherry

Индуктивни сензори

Представени бяха сензори за положение с вградена електроника, ориентирани към автомобилостоенето. Точността на установяване на положението е сравнима с тази на сензорите на Хол, като практически не се влияят от температурата и не стареят. Други предимства са малките размери и устойчивостта към външни електромагнитни смущения.

CML

Мощни LED модули

Показана бе серията SSL мощни светодиодни модули, включваща оптични системи, драйвери и радиатори. Това позволява модулите да се използват директно след включване към подходящо захранване. Сред приложенията им са настолни лампи и спотове, декоративно осветление на сгради и открити площи, специализирано осветление. Серията включва 5 модула с мощности от 1 до 14 W, като последният е еквивалентен на 35-ватова крушка с нажежаема нишка. За всеки модул се предлага насочена и широкоъгълна оптика. Експлоатационият им живот е 50 000 часа, а цветът на светлината може да е бял, син, зелен, кехлибарен и червен. Светодиодни са и новите индикатори на CML, предназначени за монтиране на лицеви панели и имащи много по-дълъг живот от стандартните луминесцентни и обикновени крушки. Работното им напрежение е от 2 до 250 V.

Digi International

Модул с Ethernet/безжична мрежа

Новият модул ConnectCore Wi-9C осигурява Ethernet със скорост 10/100 Mbps и безжична връзка по 802.11-a/b/g стандарт, като позволява при разработка на устройства да се използва един модул за осъществяване на двата вида връзки. В него е интегриран ARM-9 процесорът NS9360. Допълнителни предимства са работният температурен обхват от -40 до +85°С и възможностите за избор на скоростта на обмен на данни и обема на паметта, с които се разширява обхватът на приложение.

Diotec

SMD мостов токоизправител

Демонстрирани бяха мощни мостови токоизправители за повърхнинен монтаж от сериите B40S2A - B380S2A с изходен ток до 2,3 А. Също уникален е и импулсният ток в права посока със стойност 72 А за полусинусоида с продължителност 8,3 ms. Той е особено важен в схеми за мълниезащита на телекомуникационни съоръжения. Намаленото напрежение в права посока позволява използването на мостовете при висока температура, например като баласт на електрически лампи.

Epcos

Динамична корекция на cos j

Компанията обяви тиристорните модули TSM-HV50 и TSM-LC200. Първият е предназначен за индустриални мрежи с напрежение 690 V и капацитивни товари с мощност до 50 kvar. TSM-LC200 е за напрежения 380 или 400 V и може да превключва капацитивни товари до 200 kvar. Микропроцесорният контрол на модулите превключва кондензаторите така, че със или без честотни филтри да се получават отскоци до 14%. Модулите следят автоматично мрежовото напрежение, фазите и температурата и имат светодиоди за индикация на състоянието им. Epcos показа и кондензаторни батерии PhaseCap, WindCap, PhiCap и MKV. Новост бяха и алуминиевите електролитни кондензатори В43540, създадени специално за използване в честотни преобразуватели. Чрез оптимизиране на съпротивлението им на загуби и на топлинното съпротивление максималният ток е увеличен с 20%.

Finder

Релета

Новото трифазно реле 72.31 от серия 72 е за контрол на наличието на напрежение във фазите и редуването им. Работи при напрежение между 208 и 480 V и позволява ток през товара до 6 А. В нормално състояние контактът му е затворен и се отваря при нарушаване на състоянието на една от двете наблюдавани величини. Релето се монтира на стандартна 35-милиметрова шина. За монтаж върху платка със стъпка на изводите 5 mm е релето 50.12 от серия 50 с два принудително задвижвани контакта. Различните модификации се задействат с постоянно напрежение между 5 и 125 V, а управляваната верига може да е с ток до 8 А.

Fischer Elektronik

Радиатори за светодиоди

Немският производител показа конструкции радиатори, отчитащи специфичните особености на светодиодите. Новост бяха и радиаторите за LFPAK корпуси - медни, с подготвена повърхност, позволяваща непосредственото им запояване върху топлопроводящи площадки на платката. Работата на радиаторите се основава на индиректното разсейване на топлина, поради което те нямат непосредствен контакт с охлаждания прибор.

GE Fanuc Embedded Systems

VMEbus компютри

Показан бе новият едноплатков VMEbus базиран индустриален компютър V5D. Оборудван с Pentium-M процесор, той разполага с вграден SVGA видеоконтролер, USB и Ethernet портове, както и до три опционални PMC слота. Едноплатковият компютър се предлага и в модификации за индустриални приложения в разширен температурен интервал. Сред поддържаните ОС са VxWorks, Linux и Windows XP.

Geyer Electronic

SMD кварцове и генератори

Показан бе свръхминиатюрният SMD кварц КХ-6 за повърхнинен монтаж с размери 2,5x2 mm. Честотата може да е между 16 и 80 MHz с толеранс от ±10 до ±50 ppm при работа в температурен обхват от -20 до +70°С. Има и разновидност за разширен температурен обхват. Генераторът КХО-V95 е предназначен за миниатюрни устройства. Честотата му може да е от 1 до 70 MHz с толеранс ±50 ppm. Изходът на генератора е с трето състояние, а захранващото напрежение – от 2,5 до 3,3 V.

Harting

Оптични куплунги за индустриален Ethernet

Harting представи нова фамилия активни приемопредаватели за световоди с размерите на електрически куплунги от индустриалния стандарт М12. Наречена M12 microFX, тя е подходяща за Ethernet мрежи и други приложения за предаване на данни в индустриални системи. Приемопредавателите могат да обменят данни със скорост до 125 Mb/s, имат възможности за диагностика и са снабдени с куплунги за стъклени и пластмасови едно- и многомодови влакна. Всяко устройство има два оптични контакта за данни и два електрически за захранване от мрежата. За къси разстояния са подходящи приемопредавателите на дължина на вълната 650 nm, свързвани с пластмасови световоди, а за по-големи разстояния - тези на 1300 nm със стъклени световоди. Според компанията, новата фамилия драстично намалява разходите, благодарение идентичността на оптичния и електрически интерфейс.

IDT

Буфер за честоти до 10 Gbps

За базовите станции на безжични клетъчни мрежи от ново поколение компанията показа буфер със сериен вход и изход и максимална честота 10 Gbps. Той има памет с обем 18 Mb, която може да бъде разширявана до 90 Mbps. Заедно със специалния ключ за предварителна обработка, буферът вдига с 20% скоростта на обмен на данни с DSP, което е особено съществено за увеличаване на скоростта по мрежите, например за предаване на подвижни изображения. Същевременно в реално време могат да се обработват бързо променящи се данни. Голямото бързодействие позволява той, със своите 16 извода, да замени съществуващи буфери с паралелен вход и изход със 100 извода. Очакват се приложения за откриване и коригиране на грешки в системи за предаване на цифрови данни, които е съществено повишават качеството и сигурността на връзките.

KOA

Плоски чип-съпротивления

Фирмата показа SMD съпротивления от серия WK73, особено подходящи за приложения, свързани с чести промени на температурата или натоварването. Специалната форма и разполагането на площадките за запояване откъм широката страна на елемента, позволяват номинални мощности от 1 до 1,5 W при повишена надеждност. Предлагат се в габарити 1020, 1218 и 1225, при стойности от 10 милиома до 1 мегаом.

Linear Technology

Трансмитери за RS485/RS422

Сред новостите се открояваха маломощните приемопредаватели LTC2856/LTC2857/LTC2858. Предлагат се разновидности за максимална скорост на предаване на данни 20 MBps, както и с ограничение до 250 kbps с цел намаляване на високочестотните смущения от оборудването и кабелите. Изводът за интерфейса издържа електростатични разряди до ±15 kV, без ИС да блокира или да се повреди. Приемникът е предпазен от повреди, като при прекъсване на входната му верига или даването й накъсо изходът преминава в състояние на висок импеданс. Богатата комбинация от параметри позволява използването на приемопредавателите в различни области на битовата, индустриалната, медицинската и автомобилната електроника.

MAXIM

Многоканални LED драйвери

Първите многоканални линейни драйвери за светодиоди от серията МАХ16807 - МАХ16810, осигуряват неизменен ток за работата на светодиоди с голяма яркост за осветяване на дисплеи. Подходящи са и за прецизно установяване на еднакъв ток на няколко реда светодиоди при висококачествените LCD дисплеи. Драйверите МАХ16807 и МАХ16808 могат да работят самостоятелно или да се управляват от микроконтролер посредством стандартен 4-проводен интерфейс. Силата на светене на всички светодиоди може да се регулира чрез бързо включване и изключване на каналите, при което се постига контраст до 5000:1. Архитектурата на драйверите елиминира необходимостта от допълнителни ИС и дискретни прибори.

Maxwell Technologies

125-V суперкондензаторен модул

Американската компания показа новия модул BMOD0063-P125, реализиран с 2,7-волтови суперкондензатори НТМ Boostcap MC3000 и включващ схеми за балансиране, контрол и охлаждане. Модулът се използва за натрупване на енергия за задвижване на електрически превозни средства, както и в индустриални приложения с повишена надеждност, работещи с напрежения до 1500 V. Позволява над 1 млн. цикъла заряд-разряд, еквивалентни на експлоатационен срок над 15 години. В сравнение с класическите акумулатори модулът осигурява до 10 пъти по-голяма мощност, като не се нуждае от поддръжка. В отговорни индустриални приложения той може да резервира захранването, както и да служи като ефективен буфер при краткотрайно превишаване на консумираната мощност спрямо доставяната от мрежата.

Megatron

Безконтактен потенциометър

Немският производител показа нова 12-битова модификация на магнитния абсолютен ротационен сензор MAB25A. Аналоговият изходен сигнал на сензора дава възможност той да бъде използван като безконтактен потенциометър с повишена надеждност и експлоатационен живот. Новост бе и обновената и ценово оптимизирана версия на силовите преобразуватели KT700/KT800. Снабдени с интегриран измервателен преобразувател, те осигуряват токов или напреженов сигнал, пропорционален на приложеното механично усилие.

Melexis

Инфрачервени термометри

Представената фамилия инфрачервени термометри MLX90614 елиминира сложната обработка на сигналите и калибровките, характерни за съществуващите безконтактни термометри. MEMS сензорът е с мембрана, нагрявана от инфрачервеното излъчване на обекта. Температурата й се измерва от термодвойка, чието напрежение се усилва, преобразува в цифров код от 17-разреден АЦП и обработва от DSP. За определяне на температурата на обекта цифровият код се сравнява с данни в EEPROM, като се извършва линеаризация и се отчита влиянието на околната температура. Резултатът от измерването може да се предава чрез ШИМ или по шина SMB. Съчетаването на тези функции в рамките на сензора намалява проблемите, свързани с усилването на малки напрежения и подобрява електромагнитната съвместимост.

Microchip

Микроконтролери за управление на ел. двигатели

Американската компания представи PIC микроконтролери с вградена специализирана периферия, включваща ШИМ блок, таймер за продължителността на импулсите, компаратор с хистерезис с програмируема широчина за връзка със сензори на Хол и 10-разреден АЦП с до 8 входа за измерване на температура и др. контролни функции. Алгоритъмът за работа е записан във вградена бърза памет, към която има и малка оперативна памет. Стабилизаторът осигурява работата при напрежения между 2 V и зададена от потребителя стойност. Благодарение на него, микроконтролерът може да се свързва непосредствено към различни, сравнително високи напрежения, без необходимост от външен стабилизатор. Микроконтролерите са ориентирани към приложения за управление на вентилатори и малки електродвигатели, зарядни устройства за акумулатори и токозахранвания.

На изложението Microchip анонсира и нови ZigBee продукти. Приемопредавателят MRF24J40 е в 40-изводен QFN корпус и работи в обхвата 2,4 GHz в съответствие с всички изисквания на стандарта IEEE 802.15.4. За потребители, които не се нуждаят от пълния ZigBee протокол, Microchip предлага безплатния и лек протокол MiWi. Конфигурирането на ZigBee и MiWi протоколите е улеснено от мрежовия анализатор ZENA, който се допълва от кита Picdem Z 2.4 GHz. Предлаганите средства правят възможно проектирането на различни безжични мрежи по стандарта IEEE 802.15.4 - системи за охрана, осветление, контрол на достъпа, автоматизиране на производствени процеси.

Murata

Роботът велосипедист

На electronica 2006 японската компания показа малък робот, който кара велосипед, спира и преодолява препятствия, без да се блъска в тях и без да пада. Murata Boy e създаден, за да демонстрира възможностите за приложение на фирмените технологии и елементи. "Сърцето" му е многофункционален комуникационен модул, осигуряващ двупосочна безжична връзка и ориентиран към охранителните системи от най-ново поколение. За да пази равновесие, когато е спрял, роботът използва няколко пиезоелектрически жироскопа Gyrostar като сензори за ъглова скорост, които му "казват" с колко се е наклонил. Очите на Murata Boy са ултразвукови сензори МА40. Дeсният излъчва звукова вълна, а левият я приема, като времето от излъчването до приемането е пропорционално на разстоянието до препятствието. За да усеща неравностите по пътя, Murata Boy използва SMD сензори за удар PKGS.

National Semiconductor

Драйвери за мощни светодиоди

Компанията анонсира драйвери LM3402, LM3404 и LM3405 за захранване на LED с мощност между 1 и 5 W. Тези ИС осигуряват неизменен ток с цел стабилизиране на яркостта на светодиодите и работят с малко напрежение на веригата си за обратна връзка, което намалява разсейваната мощност. LM3404 представлява компактен понижаващ ключов стабилизатор с неизменен изходен ток до 525 mA при к.п.д. до 95% и корпус mini SOIC с 8 извода. Един от тях е за включване и изключване на ИС, като същевременно позволява чрез напрежението му да се осигури ШИМ за регулиране на яркостта. LM3405 се използва за 3- и 5-ватови светодиоди, има извод за регулиране на яркостта и работи с входно напрежение между 3 и 22 V.

National Instruments

Контролер за реално време

Новият контролер за работа в реално време cRIO-9012 е съвместна разработка на компанията с Freescale Semiconductor и Wind River. Той използва микропроцесора МРС5200 и операционната система в реално време (RTOS) VxWorks. Процесорът на Freescale с тактова честота от 400 MHz и плаваща запетая е особено подходящ за работа в мрежи, за управление на процеси и за автомобилостроенето. Програмирането е чрез LabVIEW Real-Time Module на National Instruments и осигурява до 4 пъти по-бърза обработка на информацията и приблизително 2 пъти по-малка постояннотокова консумация. От своя страна RTOS позволява корекция на грешките и надеждно съхраняване на данните. Така контролерът може де работи продължително време в захранвани от батерии или слънчеви елементи устройства.

OKW

Кутии за мобилни устройства

Добре познатият у нас немски производител показа две нови серии кутии. Фамилията Soft Case е със сглобяеми горна и долна част, като чрез уплътняващ пръстен се постига клас на защита IP54. Три са разновидностите им в зависимост от размерите – тип S, М и L, а стандартните цветове – бял, лава и черен. Към кутиите от серията Senso-Case към двете части е прибавен калъф за носене. В горната част могат да се монтират модули с куплунги, индикатори и бутони, а долната се прикрепва със скрити винтове. Ергономичният дизайн осигурява удобно хващане. Двете серии могат да се използват за измервателни и сигнални прибори, както и за регистриращи устройства с оптична връзка. Представена бе и серията светещи копчета Star-Knobs, предназначени за потенциометри и импулсни генератори, съответстващи на DIN 41591. Осветяването се осигурява от 6 светодиода в бял, червен, син и зелен цвят.

Omron Electronic Components

Полимерна UWB антена

На специален семинар компанията представи първата серийно произвеждана свръхшироколентова антена Wi-Plads, предназначена за вграждане в устройства за безжична цифрова връзка. Използваният полимер е специално разработен за целта, а технологията на изработката удовлетворява изискванията за широколентово предаване на видеоинформация чрез разпределен спектър. Засега се предлагат два варианта, като първият е с практически кръгова пространствена диаграма и е предназначен за висококачествени TV приемници и други устройства с мрежово захранване. За преносими устройства е моделът за SMD монтаж. От компанията изтъкват, че антената позволява на производителите на битово и офис оборудване да го ориентират към широколентова безжична връзка (UWB) на достъпна цена.

Osram

Осветление с мощни LED

Възможностите за използване на LED осветлението бяха в центъра на фирменото представяне. Част от изложбената площ, съответстваща на работно помещение, бе осветена от светодиоди с дневна бяла светлина, а други три помещения (всекидневна, стая за почивка и спалня) - с топла бяла светлина, предразполагаща към релаксация. Показан бе осветител със светодиод, състоящ се от 5 чипа, който при консумация от 700 mA осигурява светлинен поток 250 lm с близка до дневната бяла светлина. Четири такива светодиода могат да осигурят интензитет на светлината, като на халогенен автомобилен фар. Със същия светодиод е реализиран настолен спот, но тук той осигурява поток от 350 lm. Работният температурен обхват на двата осветителя е от -40 до +125°С.

Panasonic Electric Works

Миниатюрни релета

Сред показаните новости бе LS серията миниатюрни релета, ориентирана към производителите на домакинска техника. Сред предимствата й е запазената спрямо популярната серия JS конфигурация на изводите, при намалени общи габарити. Предлага се във варианти с един включващ или превлючващ контакт при номинален ток 10A/250V AC. Демонстриран бе и новият едноосен капацитивен MEMS сензор за ускорение и наклон GS1, подходящ за приложения в индустрията и автомобилостроенето.

Phoenix Contact

Иновативен контролер

По традиция популярният немски производител показа новостите в своята гама клеми и куплунги за печатни платки. Акцент бяха фамилиите Combicon Power PC4 и PC16, във варианти с пружинна и винтова връзка и номинални токове 41A и 76 A, ориентирани към силови електронни приложения. Специално представяне бе организирано за иновативния индустриален контролер IL350-ETH. Създаден в сътрудничество с KW software, Altera, EBV Elektronik и Microsoft, той бе обявен като стратегически продукт, маркиращ навлизането на .Net технологията на Microsoft в сферата на автоматизацията и управлението в реално време.

Phoenix-Xray

Рентгенов контрол на спойки

Немският производител представи първата система micromelx за контрол с разрешаваща способност под 1 микрон, използваща рентгенови лъчи. Системата е ефикасно решение за ръчен или автоматичен прецизен контрол на спойки, за корпуси BGA, CSP, MLF и QFP. За целта системата е снабдена с камера с разрешаваща способност 2 мегапиксела и рентгенова тръба с напрежение 160 или 180 kV и максимално усилване от 13 300. Системата позволява завъртане камерата на 360° и разполага с усъвършенстван механизъм за наблюдение под ъгъл до 70°. Могат да бъдат сканирани обекти с размери до 680x635 mm и тегло до 5 kg.

Renesas

Микроконтролери R8C

Японската компания, обединяваща производствата на електронни компоненти на Hitachi и Mitsubishi, показа серията микроконтролери R8C/Tiny с 16-битово ядро и 8-битови вътрешни шини за данни. Осигурена е поддръжка на CAN и LIN. Представен бе и новият R8C/25 с памет, достигаща 64 KB, предлаган в 52-изводен корпус. Акценти в участието на Renesas на изложението бяха Ethernet и ZigBee решенията, както и предаването на данни по силови електрически мрежи.

Richco Plastic

Противосмутителни филтри

Широка гама феритни пръстени и гилзи, както и феритни сърцевини за плоски кабели в монолитен и отваряем вариант бяха сред новостите на щанда на Richco. Показани бяха и традиционните за фирмата продукти за изолация, свързване и закрепване на компоненти и платки.

Rittal

ATCA продукти

Като eдин от активните участници в разработката и утвърждаването на ATCA стандарта, заменящ различните фирмени платформи в областта на телекомуникациите, компанията прeдстави в Мюнхен богата гама ATCA продукти. Показани бяха комплектни решения за монтаж на рафт, лицеви панели и аксесоари. Новост бе 5HE ATCA вариантът в DC изпълнение, снабден с 6 хоризонтални слота, два 48V/50A захранващи блока и две backplane модификации.

Rutronik

Безжични технологии

Преминало под мотото “Интелигентна дистрибуция”, представянето на компанията бе фокусирано върху безжичните технологии – RFID, ISM, Bluetooth, WLAN, ZigBee, GSM/GPRS и GPS. Към утвърдените партньорства с STMicroelectronics, Infineon CEP, Fatrax и др., дистрибуторската компания добави и две нови – Telit и Free2Move. Telit разработва и произвежда GSM/GPRS и CDMA модули за M2M комуникация. Free2Move подържа набор от безжични прибори, започвайки от адаптери и модули за Bluetooth, преминавайки през активни RFID и достигайки до едноплаткови компютри за Linux.

Saft

Li-Ion акумулатор

Обновеният литиево-йонен акумулатор МР176065 е с капацитет 6,8 Ah, а увеличаването на броя на циклите заряд-разряд до 600, осигурява с 20% по-дълъг експлоатационен срок. Акумулаторът може да захранва устройства в температурен обхват от -50 до +60°С с постоянен ток до 14 А и импулсен ток до 27 А. Електрическите параметри и херметизацията до +75°С на акумулатора го правят подходящ за индустриални приложения.

Samtec

Интерфейсни куплунги

Компанията показа херметизирани куплунги с клас на защита IP68 за индустриални и др. системи, работещи при тежки условия. Предназначени са за Ethernet и USB тип A или B интерфейси. Новоразработените високонадеждни контакти Tiger Eye са използвани в куплунгите Micro Mate за връзка кабел-платка и в сериите TFM/SFM за непосредствена връзка между платки. Контактите Tiger Eye са от няколко слепени ивици и са предназначени за устройства с изисквания за висока надеждност.

Silicon Laboratories

Фамилия FM трансмитери

Новата фамилия ИС Si471x в миниатюрен QFN корпус осигурява безжично FM прехвърляне на звукови сигнали към портативни устрйства - клетъчни телефони, МР3 и видео плеъри, GPS и сателитни приемници. Оригиналната архитектура подобрява стабилността на изходния звуков сигнал, а специфичното регулиране на динамичния обхват осигурява високо качество. Si4711 работи с RDS и RBDS. Вграденото филтриране и намаляване на шума и хармониците позволява на предавателя да “съжителства” с активните клетъчни мрежи, GPS, WLAN, Bluetooth и др. предаватели.

SIBA

Оптимизирани предпазители

Сред показаните от компанията новости бе преработената серия квадратни предпазители с оптимизирани електрически параметри. Елементите се предлагат за номинални напрежения 690/700 V и 1250/1300 V във варианти с винтов и плосък контакт. Разработена е и модификация с допълнителен включвател за дистанционна сигнализация. Новост бяха и 250-волтовите SMD предпазители със стойности от 100 mA до 5 A.

Sipex

Ключови стабилизатори

Демонстрирани бяха новите членове на фамилията мощни синхронни понижаващи ключови стабилизатори PowerBlox. Стабилизаторът SP7662 работи с 300 kHz, има максимален изходен ток 12 А, КПД над 93% и заема върху печатната платка площ под 7 cm2, което го прави стабилизатора с най-голяма плътност в своя клас. SP7661 и SP7663 са с еднаква архитектура, имат максимален ток съответно 3 и 6 А, честота 600 kHz и с вграден стабилизатор на постоянно захранващо напрежение на блоковете си, поради което са добро решение за индустриални и телекомуникациионни системи. Трите стабилизатора са подходящи и за захранване на цифрови процесори.

Sokymat

Пасивни идентификатори

Демонстрирани бяха идентификатори от серията Glass Tag, позволяващи разпознаване на обекта, върху който са монтирани, чрез радиовръзка с четящо устройство. Разпознаването се извършва чрез вградения код на прибора, който в различните модели на серията е 32-, 40- или 64-разреден. Параметрите са стабилни в температурен обхват от -40 до +85°С, като повечето модели издържат 120°С до 100 часа. Стъкленият корпус осигурява устойчивост на химически активни течности, а конструкцията им позволява монтиране върху повърхността на обекта или в отвори. Областите на приложение включват автоматизирани системи, разпознаване на инструменти, на лекарства в опаковки, бутилки за газ.

STMicroelectronics

Безжичен 3D контролер

Разработката на STMicroelectronics и фирмата Ball-IT е безжичен прибор с големина на топка за голф и може да се използва като компютърна мишка, компас, рулетка, крачкомер и 3D контролер. Използващият MEMS технология безжичен контролер реагира на промени на положението, посоката, скоростта и ускорението, както и на по-деликатни движения и ги отразява чрез промяна на информацията на екрана. Топката съдържа и сензор за налягане, който позволява да се дават команди чрез натиск.

TDK Semiconductor

Филтри за синфазни сигнали

Сред новостите от TDK беше филтърът ТСМ1210, осигуряващ високо качество при предаването на диференциални сигнали. С горна гранична честота от 3 GHz филтърът потиска излъчвания, предизвикващи взаимни смущения, без да променя предаваните с голяма скорост диференциални сигнали. Той е реализиран по тънкослойна технология и не съдържа бобини с навит проводник. Подходящ е за бързи интерфейси на LCD TV приемници, преносими компютри и телефони.

Teridian Semiconductor

SoC за защита на двигатели

Интегралната схема 71М-6403 е първата на пазара система върху чип за защита на електродвигатели и прекъсвачи. Чрез нея се осигурява надеждна работа на електродвигателя, предпазва се от повреди и се удължава експлоатационният му срок. Чрез програмиране ИС може да се настройва към напрежението и тока на електродвигателя, както и към скоростите на техните нараствания. Чипът съдържа 22-разреден сигма-делта АЦП, 7 входа за токови сензори, цифрова температурна компенсация, 32-разреден програмируем изчислителен блок, таймери, часовник за реално време, два UART и 8-разреден микроконтролер с еднотактово изпълнение на операциите. Благодарение на вградения цифров di/dt интегратор, ИС може да работи с токов трансформатор или с бобина на Роговски. Тя реагира на превишаване на тока, на утечка към земя, на прекъсване на заземяващия проводник и на поява на електрическа дъга.

Texas Instruments

Индустриални цифрови контролери

Компанията анонсира серия от четири 32-разредни цифрови сигнални контролери за индустриални приложения - управление на електродвигатели, сензори и захранвания с цифрова обратна връзка. Тактовата им честота от 60 MHz позволява икономично реализиране на обмен на 32-разредни данни по CAN мрежи. TMS320F28016, TMS320F2801-60 и TMS320F2802-60 са с вграден CAN интерфейс, който набира популярност при индустриалните системи, работещи в условия на силни смущения. В тези ИС са вградени и интерфейсите I2C, UART и SPI. Постигната е 16-разредна точност при предаване на данни с честота 100 kHz и 12-разредна при 1,5 MHz. Това е важно в токоизправители, при които се искат малки толеранси и кратки преходни процеси при малки пулсации на изхода.

Texas Instruments показа и два прецизни ОУ за индустриални приложения. Биполярният ОРА211 и операционният усилвател с полеви транзистори на входа ОРА827 са оптимизирани са за работа с DSP от типа TMS320 и микроконтролерите MSP430. Очакват се на пазара през второто тримесечие на 2007 г.

Tyco Electronics

Утвърдено име и нова идентичност

В началото на годината Tyco Electronics се отдели от Tyco International, а запазването на името, решено след многобройни консултации с клиенти и служители, и новото лого на фирмата бяха анонсирани на electronica 2006.

Филиалът Raychem Circuit Protection на Tyco Electronics показа SMD предпазители със забавено действие. Те са в корпус 1206, потискат искренето и, благодарение на монолитната си многослойна структура, осигуряват максимален ток. Предназначени са за защита на захранвания, кондензаторни батерии, инвертори за LCD подсветка и електродвигатели. Осигуряват работа минимум 4 часа при максимално допустимия ток, между 1 и 120 секунди при 2 пъти по-голям, между 0,1 и 3 сек. при 3 пъти по-голям, и между 2 и 50 ms при 4 пъти по-голям ток.

u-blox

GPS и Galileo чипове

Новата серия u-blox 5 включва единични ИС и набори от ИС, осигуряващи достъп до GPS и Galileo за под 1 секунда. Рязко намаленото време на достъп се постига, благодарение на позволяващата паралелно търсене 50-канална GPS архитектура с над 1 милион корелатора. Вграденият захранващ блок с DC/DC преобразувател минимизира консумираната мощност. Чиповете поддържат стандартите AssistNow и OMA/SUPL и имат по-добри параметри от изискванията на стандартите A-GPS, включващи 3GPP. Оригинален алгоритъм за потискане на интерферентни смущения подобрява характеристиките на GPS дори при неблагоприятни условия.

Wago

Компактни куплунги Winsta

Немският производител показа куплунги от Winsta Mini сериите 890 и 891, съответно с 2 и 3 извода, предназначени за свързване на сензори, изпълнителни механизми, осветителни тела, нисковолтово осветление и сградни инсталации. Използват патентована технология за бързо и лесно свързване на едножилни проводници със сечение между 0,35 и 1,5 mm2, като максималният ток е 16 А при напрежение до 250 V. Представена бе и серията Winsta Maxi 770 куплунги с 5 извода. Тук сечението на едножилните проводници е между 0,5 и 6 mm2, максималният ток 35 А, а работното напрежение - до 400 V.

Weidmueller

Клеми за печатни платки

Компанията показа фамилия клеми за печатни платки, направени от изолационния материал WEMID, издържащ температури от 120°С, което подобрява надеждността. Високите работни температури стават все по-често явление поради намаляването на разстоянието между изводите и увеличаващата се плътност на монтажа. WEMID е труднозапалима термопластмаса без халогенни елементи и фосфор. Освен това той съответства на изискванията за безоловна технология и е утвърден за използване в ЖП транспорта. Новост бе и серията куплунги Steadytec за индустриални Ethernet мрежи. Монтажът им и свързването на кабелите не изисква инструменти. Куплунгите са изцяло екранирани и съответстват на Cat. 6. Те са първите с клас на защита IP67 при едновременно използване на медни проводници и световоди.


Вижте още от ЕлектроникаНовият Специален брой: Продукти и решения за енeргоспестяващо и устойчиво производство/2024

Специален брой: Продукти и решения за енeргоспестяващо  и устойчиво производство-2024

  ЧЕТЕТЕ БРОЯ ОНЛАЙН

ВСИЧКИ СТАТИИ | АРХИВTop