Emerson Process Management:

Начало > Събития > Сп. Инженеринг ревю - брой 5, 2007

Безжични технологии не само за мониторинг, но и за управление

Верни на традицията да бъдат иноватори във формата на провежданите маркетингови събития, колегите от българския офис на Emerson Process Management превърнаха годишния си семинар във вълнуващо пътешествие по река Дунав. В утринните часове на 14 май т.г. специалисти от всички сектори на българската индустрия се качиха на борда на специално наетия от компанията австрийски трипалубен туристически кораб "Басилея" на пристанището в Русе. Въпреки огромния интерес към крайната дестинация, колегите от Емерсон Процесс Мениджмънт успяха да я запазят в дълбока секретност, дори и след настойчивото предварително разузнаване на някои гости и специализираната преса. И само рекордно ниското ниво на Дунав през тези дни попречи на екипажа на кораба да отведе пасажерите до град Видин. Планираният маршрут бе променен в посока Силистра и отново заради сушата се наложи да корабът да акостира на русенския бряг по-рано от предвиденото.

Под мотото Discover

специалисти от Emerson Process Management запознаха присъстващите на семинара гости с новости във всички нива на предлаганите от компанията комплексни решения за индустриална автоматизация. Събитието е част от общоевропейска инициатива на Emerson Process Management, обхващаща дунавските държави, включително Германия, Австрия, Унгария, Чехия, Словакия, Румъния и България. Не само форматът, но и тематиката на събитията е еднаква за клиентите на компанията във всички включени в маркетинговата инициатива държави. Дали поради корабната сирена, оповестяваща старта на всяко занимание, уважението към домакините или невъзможността да се напусне иначе обширния плавателен съд, дисциплината в посещаемостта на лекциите бе стопроцентова. И семинарът на Emerson Process Management не остана встрани от всеобщата тенденция за бранша от последните години - гостите от пасивни слушатели да бъдат все повече активни участници в дискутираните теми.

В семинарната програма

домакините от Emerson Process Management представиха възможностите на цифровата архитектура PlantWeb за оптимизиране на производствените процеси. Разгледан бе ключовият компонент в архитектурата на PlantWeb AMS Suite, предоставящ интегрирано решение за управление състоянието на активите на предприятието. "Позволявайки предприемането на своевременни корективни действия, неочакваните повреди, които водят до загуба на производство или които биха могли да прераснат в проблеми за безопасността, могат да бъдат избегнати", обявиха домакините на семинара. На семинара бяха представени също опитът и възможностите на Emerson за изпълнение на проекти, включващи HART, FOUNDATION Fieldbus и Smart SIS продукти.

Сред акцентите в разгледаната тематика бяха

безжичните
технологии

разработвани от Emerson Process Management. "Системата на компанията за безжично измерване се базира на измервателни прибори, рутер, интегратор и специализиран софтуер. На този етап предлагаме два типа първични измервателни прибори - трансмитери за температура и налягане. Работим активно в посока разширяване на гамата от трансмитери с всички видове полеви измервания. Рутерите са два варианта - за директно интегриране към ОРС сървър или Asset Management модул. На ниво система, в процес на разработване е модул за интегриране към автоматизираната система Delta V", заяви лекторът. "Системата на Emerson Process Management е базирана на безжична мрежа TSMP (Time Synchronized Mesh), която представлява самоорганизираща се технология, разработена в съответствие с изискванията на IEEE 802.15.4. Технологията TSMP е с възможност за разширяване до 100 000 точки, самоорганизира се като резервирана, т.е. сигналът се изпраща поне през две точки. С оглед постигане надеждност на предаване на информацията, при заглушаване на определена точна мрежата автоматично намира друг път за изпращането му", поясниха домакините.

Сред основните характеристики на безжичните технологии на Emerson Process Management са

сигурност на предаване на информацията

ниски експлоатационни разходи, лесно инсталиране, надеждност на получаване на информацията. "Стремежът ни е постигане на 100% надеждност на предаване на информацията. Използването на безжичните технологии дава възможност за до 90% намаляване на инсталационните разходи в сравнение с кабелните решения. От гледна точка на концепцията на Emerson Process Management не е важно сигналът просто да достигне до определената точка, но и да се запази точното му съдържание", заяви лекторът. "Комуникацията е на базата на HART протокол. За момента технологията е приложима само за мониторинг. С усъвършенстването на HART протокола ще направим възможно използването на технологията и за управление", допълни лекторът.
Top