Фабриката на Крафт Фуудс в Своге удвои производството си в последните 2 години
Начало > Във Фокус > Сп. Инженеринг ревю - брой 8, 2011


Фабриката на Крафт Фуудс в Своге удвои производството си в последните 2 години
Към момента Kraft Foods е втората по големина хранителна компания в света, със 120 000 служители и присъствие в 135 държави, като в 72 от тях има производство. Напоследък компанията се развива в посока производството на т. нар. snacks, след закупуването на британската Cadbury. Преди тази инвестиция, Kraft купува и бисквитите на Danone Group. На територията на България компанията разполага с 2 завода – за производство на кафе в град Костинброд и фабрика за производство на бисквити, шоколадови бонбони, шоколадови таблети и вафли в град Своге.
Заводът в Своге е разположен на 82 дка, от които 25 дка са застроена площ. Kraft Foods е негов собственик от 1993 година.
„Компанията работи по различни проекти и направления и непрекъснато инвестира в иновации”, споделя г-н Феликс Шабанов, мениджър Business Development в Крафт Фуудс България. „Доставчиците на оборудване са в много широка гама – от местни фирми до международни концерни със 100-годишни традиции. Разполагаме с отдел, чиято задача се състои именно в намирането и проучването на нови и алтернативни доставчици на съоръжения и услуги. Естествено, процесът е съобразен със стандартите на Kraft Foods, но изборът и закупуването се случват тук. Например, размерът на последната инвестиция, която продължава и в момента е 43 млн. долара”, коментира той.
От компанията споделят, че автоматизацията на производството е насока, в която непрекъснато се работи, като тенденцията е ръчните операции да се заместват с автоматизирани. Ръчното нареждане на бонбоните в кутии, в голяма степен вече се реализира с помощта на система от роботи-манипулатори (т. нар. делта роботи). Качественият контрол във фабриката отговаря на международните стандарти на компанията. Качествените параметри (quality parameters), които се следят непрестанно, са идентични за всеки един завод на Kraft Foods по света. Освен входящия контрол на суровини и материали, в процеса на производство се прилагат редица превантивни мерки (сита, магнити, металдетектори и т. н.) на няколко нива. Готовата продукция не се експедира, преди да се освободи от отдела по осигуряване на качеството, на база на резултатите от анализи в микробиологична, физико-химична лаборатория, органолептичните (дегустационни) анализи.
„В момента в завода ни в Своге се планира изпълнението на няколко големи проекта с цел повишаване енергийната ефективност на производството – поставянето на изолации и монтаж на енергоспестяващи системи с висок КПД”, разказва г-н Шабанов. „Всяка година значителна сума се отделя и за повишаване нивото на условия на труд и безопасност. Фабриката инвестира т. г. и в модернизация на пречиствателната си станция и в превенция на разливи
Продукцията на Крафт Фуудс се произвежда на 1 линия за производство на вафли, 2 линии за производство на шоколадови изделия с пълнежи и 3 линии за производство на шоколадови таблети с различни ингредиенти. Освен тях функционират и 2 линии за производство на шоколадови маси и една за производство на пълнежни маси.
Благодарение на инвестиции в нови производствени мощности, 3 формовъчни инсталации и линия за производство на шоколадова маса, капацитетът на фабриката се удвои от 2009 година насам. Като новост е планиране внедряването на нова система SAP, която трябва да влезе в действие до края на 2012 година и в двете производствени локации”, допълва директор Business Development. От Крафт информират, че в завода в Костинброд наскоро е внедрена система chilled aroma technology, която чрез изстудяване спомага за по-дългото запазване на аромата на кафето с до 80% в сравнение с обикновените технологии за производство на кафе.
Ключови думи: Крафт Фуудс, Cadbury
Новият брой 9/2024