РЕКЛАМНА ПУБЛИКАЦИЯ

Галика, СП. ИНЖЕНЕРИНГ РЕВЮ - брой 2, 2018

РЕКЛАМНА ПУБЛИКАЦИЯ ГаликаАвтономно и независимо кръгло и плоско шлифоване

Автоматизирано разнообразие
Специалистите в зъбонарязването - фирма Grob AG в Nebikon, Швейцария, от началото на годината разполагат с необходимата технология за автоматично шлифоване на малки и средни заготовки в единично и серийно производство:
Универсална кръглошлифовъчна машина S33 от Studer, със система EasyLoad. С нея дори сложните детайли могат да бъдат шлифовани на една установка.
“Поради динамично променящите се поръчки, често пъти се налагаше да работим на двусменен режим с машини Studer S40 и Studer S145. Разбира се, с допълнителни разходи. Заедно с нашите дългогодишни партньори от Fritz Studer AG, Thun, намерихме решение за оптимизация на производството.”

Бързина, гъвкавост, надеждност
От създаването на Grob AG през 1947 г. до днес, основна дейност са зъбнопрофилните детайли. Продуктовата гама включва зъбни и червячни колела, венци, шнекове, зъбни рейки, зъбчати ремъци и конични зъбни колела, като компонентите се обработват изцяло или частично. Използваните материали са стомана, чугун, алуминий, месинг, бронз и пластмаси.

Размерите на сериите започват от една и достигат до 1000 бройки, като най-големите партиди се произвеждат до диаметър 200 мм.
Зъбнопрофилните, струговани и шлифовани детайли се доставят до широк кръг клиенти, от сектора на машиностроенето до сфери като строителство на локомотиви, помпи и въжени линии, технологии за вятърна енергия, текстилна промишленост и производители на уреди.

300 процента увеличение на производствените мощности
"Имаме големи колебания в продажбите, които трябва да компенсираме," посочва изпълнителният директор на компанията. С около 60% от нашите клиенти сме сключили рамкови договори за конкретно серийно производство. Капацитетът и автоматизацията бяха ключови акценти при инвестицията в Универсалната кръглошлифовъчна машина STUDER S33.
Целта ни беше автоматизирано производство на партиди от 20 бройки и повишаване на производствените мощности с 300%.
С новата машина STUDER S33 e възможна независима обработка на малки и средни детайли с по-кратки времена за настройка и смяна на установката, при по-голяма стабилност на машината.

Конфигурация, според специфичните изисквания
За да бъдат шлифовани дори сложни детайли на една установка, STUDER S33 е оборудвана с вертикален шлифовъчен диск за кръгло шлифоване, наклонен диск за плоско шлифоване, измервателен сензор, който определя плоското шлифоване и синхронно задно седло. То е оборудвано с шпиндел, който се движи в синхрон с универсалното главно седло. Това позволява оптимално движение на детайлите между центрите и шлифоване без захващащи стяги, напр. конуси. Така предварителната подготовка на детайлите е значително по-кратка поради липсата на стягане и закрепване на заготовката – трудоемки процедури, които усложняват работата при всеки нов детайл. Тъй като детайлите се шлифоват на една установка, със синхронното задно седло се спестява много труд и време за настройка. Това осигурява висока надеждност на процеса.

Ключово предимство на машина S33 е системата за управление ЕasyLoad на Studer, която предлага независима обработка на 50 детайла с диаметър до 50 мм и тегло до 5 кг. Системата автоматично зарежда валови детайли. Общото мнение е, че една система за зареждане е оправдана едва при серии с големина над 100. Но дори при серии от 20 броя, системата се доказва като много ефективна.
ЕasyLoad позволява на оператора да обърне внимание на други операции, докато не е зает с обслужването на машината. Системата EasyLoad е програмирана от Studer WIN - управлението на S33. Друго предимство на линейната система е, че машината се зарежда отстрани, без да се налага отварянето на врата в зоната на обработка. По този начин температурата остава константна и машината е толкова стабилна, че не се изисква система за проследяване и контрол на процеса.

Широкообхватна шлифовъчна програма
Въпреки, че машина S33 е доставена в Nebikon през м. декември, работата с нея вече е рутинна, а въвеждането й в експлоатация е отнело само 5 дни.
Към днешна дата компанията Grob AG работи с три машини на STUDER - S40, S145 и S33 за обработката на широка гама от компоненти.
Универсалната кръглошлифовъчна машина S33 поема серийното производство на малки и средни детайли. С автоматично зареждане се обработват заготовки с диаметър до 50 мм и дължина до 300 мм, без EasyLoad, детайлите са с диаметър до 300 мм и дължина до 500 мм.
„След като инвестирахме в кръглото шлифоване и увеличихме капацитета на производство, следващата ни инвестиционна стъпка ще бъде автоматизирано STUDER-решение като заместител на S145.

Нашата цел: Още по-високо ниво на качество, надеждност на процеса и производствен капацитет!

ГАЛИКА-клон АД
София 1000
ул. „6-ти септември” № 6-Б
тел.: 02 / 981 09 76
факс: 02 / 980 53 17
е-mail: office@galika.bg
www.galika.com


Top