Георги Белчев, управител на Полимета С

Начало > Интервю > Сп. Инженеринг ревю - брой 3, 2007

пред сп. Инженеринг ревю

Господин Белчев, предлагането на металообработващи машини доскоро не бе сред най-перспективните бизнеси у нас. Наблюдава ли се вече оживление в търсенето на такива машини?

Наистина, допреди 4-5 години пазарът на металообработващи машини в България бе доста свит. За да съществува и да се развива, фирма като нашата разчиташе основно на външни пазари, където реализирахме модернизирани машини. Това, от своя страна, ни помогна да натрупаме голям опит, който сега ни помага при поддръжката на новите машини, които продаваме. Естествено, за нас е много по-добре, когато вътрешният пазар за машини - нови и втора употреба, е проспериращ.

В каква посока е насочен интересът на българския инвеститор - по-скоро към нови или по-скоро към стари машини?

Всяка машина има своя потенциален клиент. Големите клиенти разчитат основно на нови машини, тъй като те са по-надеждни и продуктивни. Клиентите с по-ограничен бюджет обикновено идват със запитване за машина втора употреба, каквито също възстановяваме и поддържаме на склад. Все пак, напоследък тенденцията е към закупуване основно на нови машини, което налага поддържането и на по-голям склад от най-продаваните модели. От друга страна, фирмата ни се занимава с модернизация на голямо габаритни машини като борверзи и каруселни стругове, при които новата машина е уникална и купуването на модернизирана стара машина е оправдана инвестиция.

Какви нови машини се търсят повече - скъпи от водещи европейски производители или с не толкова имиджови марки от по-нисък ценови клас?

Едва ли съществуват точни данни за количеството и моделите металообработващи машини, внасяни и продавани у нас всяка година. С производителите, които представяме, се опитваме да намерим оптималния баланс между високо качество и надеждност и оптимална цена. За някои типове по-конвенционални машини не е необходимо да се инвестира в най-скъпата марка. От друга страна, рискът да се купи високотехнологична машина от фирма, която току що е произвела първата си машина от този тип, е доста голям.

Към какви типове металообработващи машини има най-голямо търсене в момента?

Първият ни и основен в момента партньор е водещият производител на металообработващи машини DURMA. Съчетанието на високо качество с изгодни цени, предлагани специално за българския пазар, доведе до бързото налагане на марката у нас. Постепенно разширихме предлагането с профило- и листоогъващи машини на Birlik, лентоотрезни машини на Birlik, тръбоогъващи на CBC, дълги листоогъващи на BIGEMASTER и инструментална екипировка за тези машини на EURAM и MATRIX.

През последните години се засили и търсенето на модерни CNC обработващи центри и стругове. Затова решихме да приложим опита си в модернизацията на тези машини, като станахме дистрибутор на добре познатия в България водещ немски производител DECKEL MAHO GILDEMEISTER. Той предлага както високотехнологични пет осни машини с линейни задвижвания и високоскоростна обработка, така и стандартни CNC машини на конкурентни цени, произведени в Германия по стандартите на марката DMG.

Достигнал ли е пазарът степен на развитие, в която инвеститорите са готови да платят европейски цени не само за машини, но и за сервизно обслужване?

Цените ни са доста по-ниски от тези на дилърите на същите марки в други европейски държави, а това се отнася и за сервизното обслужване. Стремим се да догоним увеличаващите се продажби на нови машини всяка година с разширяване на сервиза и подобряване квалификацията на специалистите ни. Плановете ни за тази година включват разширяване на екипа, изграждане на зала за обучение в базата ни в София и на сервизна база и шоу-рум в Източна България. Все пак, неизбежна е тенденцията към увеличаване цените както на машините, така и на сервизния труд, и целта ни е сервизът и консултацията, която получва клиентът, да бъдат също на едно и също европейско ниво.

Какви, според вас, са шансовете на българското машиностроене да се изправи на крака?

Трудно ми е да дам такава оценка. Надявам се да се намерят европейски производители, които да направят сериозни инвестиции в българските машиностроителни заводи.

Представени ли са водещите в европейски мащаб производители на металообработващи машини в България и как, според вас, ще се развие пазарът в тази посока?

В момента на пазара са представени почти всички световни производители и това е нормално, предвид динамиката и бързото му развитие. Но, колкото и да е важна марката, по-важни са обслужването и компетентният сервиз, които получава клиентът след закупуването на машината.

И накрая, каква е съвременната металообработваща машина за човек с дългогодишен опит в този бранш, като вас?

Много бърза, много умна и много скъпа.
Новият Специален брой: Продукти и решения за енeргоспестяващо и устойчиво производство/2024

Специален брой: Продукти и решения за енeргоспестяващо  и устойчиво производство-2024

  ЧЕТЕТЕ БРОЯ ОНЛАЙН

ВСИЧКИ СТАТИИ | АРХИВ

Top