Герда Ком показва тенденции при галваничните покрития

Начало > Събития > Сп. Инженеринг ревю - брой 4, 2006

Семинар представи технологии и продукти на италианската компания COVENTYA

Семинар на тема "Новости в технологиите на база тривалентен хром и прилагането им в областта на защитните и декоративните покрития" организира фирма Гарда Ком на 4 май т.г. в Националния дворец на културата. Участие в събитието взеха фирми, спецификата на производствените процеси в които е свързана с отлагането на галванични покрития. Семинарът провокира професионалния интерес на специалисти от областта на машиностроенето и военната индустрия, мебелната промишленост, електрониката и др. Сред гостите на събитието бяха представители на фирмите Мони МГ, Пловдив; Никром Тръбна мебел, Ловеч; Галванопрактик, Панагюрище; Арсенал, Казанлък; ММ Механикс, Пазарджик; Капрони, Казанлък; Мауер Локинг Систем, Варна; Окто 7, Ботевград и др. В рамките на семинара бяха разгледани технологии и материали за покрития, разработени от италианската фирма COVENTYA, на която Гарда Ком е официален представител и дистрибутор за страната. Лектори на събитието бяха Клаудио Де Вал, генерален директор, и Джорджо Киапа, мениджър за България на компанията COVENTYA. "За втори път организираме семинар с подобна тематика в страната. Плановете ни включват да продължим идеята да информираме българските производители за новостите в областта на галваничните процеси", съобщи за сп. Инженеринг ревю Людмила Ченкова, управител на Гарда Ком.

С интерес от страна на присъстващите на събитието специалисти бе съпроводено представянето на технологиите за отлагане на защитни и декоративни покрития на базата на технологиите, свързани с използването на тривалентен хром. Като

предимства на тези технологии

лекторите посочиха високата им степен на екологичност, щадяща околната среда, както и отсъствието на канцерогенни или токсични вещества, което премахва необходимостта от санитарен контрол, необходим при Cr VI, както и риска от наличие на Cr VI в твърдите отпадъци. Други предимства на технологиите са увеличената производителност и оптимизираните технически параметри на покритията, както и подобрените условия на труд в галванична среда. "Поради по-ниската концентрация на хром метал се облекчават проблемите с пречистване на отпадните води и др. Екологичността на процеса е много сериозно предимство на технологиите за отлагане на покрития на базата на тривалентния хром, което българските производители тепърва ще оценят, предвид необходимостта от изпълнение на строгите европейски изисквания за опазването на околната среда", коментира Клаудио Де Вал. Обект на разглеждане бяха не само предимствата, но и

недостатъците на технологиите

на базата на тривалентния хром. Подчертано бе, че използването им изисква постоянен контрол на процеса и оперативните условия, както и необходимост от специално периодично очистване с йонообменни смоли и/или филтър помпа. Технолозите трябва да се съобразяват и с ограничената търпимост към замърсяване с чужди метали, като никел, желязо, мед и цинк. Отложените на базата на технологиите покрития не могат да надвишат 1 mm дебелина поради вътрешните напрежения на покритието. Също така цветът на покритието е с по-силен нюанс на сивото в сравнение с шествалентния хром.

"Технологичните разработки и продуктите на компанията COVENTYA за декоративни и защитни покрития са доказали своите качества във времето и са спечелили доверието на световно утвърдени производители в различни сфери на индустрията - като автомобилостроене, строителство, инструментално и електроапаратурно производство, мебели, бижутерия, санитарна арматура, оптика, механика, специални производства и др.", заявява в отговор на въпроса какъв е международният имидж на италианската компания г-жа Ченкова. "Интересът към новите технологии за отлагане на защитни и декоративни покрития е все по-сериозен и желанието на специалистите от тази област е да се запознаят с технологичните новости. По-високият интерес е в отговор на новите европейски стандарти, изпълнението на които би допринесло за конкурентното присъствие на българските производители на европейските пазари", коментира търсенето на качествени покрития на българския пазар управителят на Гарда Ком.
Top