ГРАДУС разполага с напълно автоматизирана линия за контрол на качеството
Начало > Във Фокус > Сп. Инженеринг ревю - брой 7, 2011


ПОДОБНИ СТАТИИ
България заема челно място по привлекателност за автомобилната индустрия
Момчил Якимов: Каузата на Солтех е да помагаме при създаването на повече умни фабрики в България
Професионализмът във вакуумните технологии на Flowserve SIHI е доказан на практика
ГРАДУС разполага с напълно автоматизирана линия за контрол на качеството
“Като най-големия производител на птиче месо в България, Градус държи както на своите потребители, така и на качеството на своите продукти”, заявяват от компанията. Тя работи с най-съвременно оборудване на водещи европейски марки и разполага със собствен фуражен завод, люпилня, ферми за родителски стада, ферми за угояване на бройлери и предприятие за преработка на птиче месо, които позволяват пълното затваряне на производствения цикъл.
„Градус е лидер на пазара за преработка на птиче месо в България от 1992 г. Близо 20 години вече компанията се стреми да задоволи вкуса на потребителите и да отговори на техните очаквания, като непрекъснато обогатява своята продуктова гама – от охладени пилета и разфасовки до полуфабрикати, деликатеси и колбаси. В момента на пазара се предлагат над 150 различни продукта с марка Градус, а в компанията работят над 1100 души”, разказват от там.
Фуражният завод на Градус в Нова Загора произвежда повече от 80 000 т фураж годишно. Работният цикъл е напълно автоматизиран с оборудване на холандската компания СРМ а 100% входящ и изходящ контрол на качеството на фуража се извършва с оборудване на шведската компания FOSS.
Годишното производство на фермите за родителски стада в Ямбол и Русе е 42 млн. разплодни яйца. Производствените халета са оборудвани от холандските компании Fancom, Gasoleck, Vencomatic.
Градус разполага с най-голямата люпилня в България, която е с възможност за контрол на температурата на ембриона и позволява теглото на еднодневния бройлер да бъде с 2 г по-тежко и с 5 мм по-дълго. Годишният капацитет на люпилнята надхвърля 36 млн. броя еднодневни пилета.
Оборудването е от холандската компания Hatch Tech разкриват детайли от Градус. По техни думи, от фермите за угояване на бройлери на Градус в Русе, Чирпан, Ямбол, Нова Загора и Хасково излизат над 20 000 000 бройлери годишно. Сградите са напълно автоматизирани с оборудване Roxell, Fancom и Gasoleck и разполагат с компютъризирани системи за хранене, поене и отопление.
Заводът за преработка на птиче месо в Стара Загора е с капацитет на производствената линия 8 000 птици на час, а годишният му капацитет е 40 000 т пилешко месо, разфасовки, колбаси, полуфабрикати и деликатеси. Предприятието за преработка на птиче месо е единственото в България с възможност за автоматизирано машинно обезкостяване на птиците и позволява хуманно умъртвяване на птиците. Заводът е изцяло оборудван с холандската техника STORK и разполага с автоматизирана линия за контрол на качеството, която гарантира, че само птиците от първо качество ще бъдат предложени на потребителите на пазара. Продуктите на Градус са с гарантиран произход, европейско качество и превъзходен вкус. Предприятието е сертифицирано по НАССР, QS и ISO.
Ключови думи: ГРАДУС, хранително вкусова индустрия, България
Новият брой 9/2024