Грундфос-България и Литекспорт домакини на семинар

Начало > Събития > Сп. Инженеринг ревю - брой 9, 2006

Тематично събитието представи санитарни помпи на Grundfos

На 5 декември 2006 г. Грундфос-България и дистрибуторът им Литекспорт бяха домакини на семинар, насочен тематично към специалисти от хранително-вкусовата и фармацевтичната индустрия в България. Събитието бе организирано в хотел Президиум в град Ловеч. Гостите на семинара - представители на Балканфарма - Разград, Троямекс, Шекерана Битоля, Месокомбинат Ловеч, Звезда, Домейн Бойар и Балнео-комплекс Хисар, получиха подробна информация за гамата санитарни помпи на Grundfos. Специално внимание бе отделено на действащите и у нас европейски стандарти в областта на фармацевтичната и хранително-вкусовата индустрия. Отделна лекция бе посветена на новата помпа за вискозни среди NOVA LOBE на датската компания.

Организаторите на семинара съобщиха, че единствената европейска организация, оторизирана да сертифицира и доказва съответствието на помпите със съществуващите стандартизационни изисквания, е EHEDG - European Hygienic Equipment Design Group. Помпите, използвани в хранително-вкусовата и фармацевтичната промишленост, следва да съответстват на стандартите 3A и QHD или Quality Hygienic Design, който въвежда изискването за липса на кухини в дизайна и качество на материалите.

"Като цяло техническото ниво на помпите, работещи в момента в областта на фармацията и хранително-вкусовата индустрия, е много ниско. Разбира се, на българския пазар оперират големи фирми, които поддържат високо техническо и хигиенно ниво на производство. За съжаление, помпите в преобладаващата част от заводите не отговарят на изискванията", коментира състоянието на пазара на хигиенни помпи в момента Стефан Иванов от Грундфос-България. "Смятам, че през следващите години голяма част от българските фирми от хранително-вкусовата индустрия и фармацията ще инвестират в повишаване на техническото ниво на използваните санитарни помпи в изпълнение на европейските изисквания. В крайна сметка - това е единственият път за развитието им. В противен случай, тези фирми просто няма да могат да работят на европейските пазари", допълва г-н Иванов.

Презентираната гама санитарни помпи са производство на добре познатата и на българските специалисти компания Hilge, която вече е част от структурата на Grundfos. NOVAlobe е обемна ротационна помпа, разработена специално за високовискозни среди, съобщиха организаторите на семинара.
Top