Ханиуел провокира вниманието на индустриалния сектор

Начало > Събития > Сп. Инженеринг ревю - брой 4, 2006

Тенденциите в света на автоматизация бяха тема на семинар, организиран от компанията

Амелия Стоименова

Изцяло в съответствие с изградените и неизменно следвани с години традиции, Ханиуел посрещна клиенти и партньори от всички направления на индустриалния сектор на годишния си семинар. Времето и мястото на срещата бяха предварително известни - последната седмица на април, в курортния комплекс Албена. Традиционна бе и мащабността на семинара, който по мнението на присъстващите специалисти, е сред най-утвърдените в КИП и А бранша. Като тематика последното издание на семинара бе посветено основно на новостите в света на индустриалната автоматизация от гледна точка на философията за развитие, на която залага водещата мултинационална компания. Свежа "струя" в изцяло инженерната програма на събитието внесе организираната викторина, която накара дори работещи от десетилетия с техника на Honeywell специалисти да се замислят върху историята на компанията по света и в България. С показаните знания честта на инженерното съсловие бе защитена достойно, а отличниците - заслужено наградени. По традиция, домакините отличиха и проекта, изпълнен от Ханиуел България през последната година, отговарящ на критериите на домакините за "технологичен пробив". Тазгодишната награда получи инж. Росен Кръстев от Булгаргаз Чирен.

Семинарът бе открит от инж. Владимир Ангелов, ръководител на офиса на Honeywell в страната, който се спря на основните приоритети в развитието на автоматизацията през настоящата година. "Когато говорим за оптимално управление днес, трябва да имаме предвид, че на дневен ред са софтуерни технологии, позволяващи да се изгради модел, симулиращ процеса и постоянното му обновяване. Тези технологии са познати под наименованието APC/RTO/OTS. Моделът предсказва поведението на процеса и на базата на избраната стратегия за управление се постига търсеният ефект в рамките на органиченията", заяви г-н Ангелов. "Най-същественият момент се състои в определянето на структурата на модела. Тази технология е патентована от различни фирми под различни наименования. Honeywell, например предлага продуктите Profit Controller (RMPCT), Profit Optimizer, Profit Sensor Pro, Profit Max и др.", допълни той. Сред приоритетите в развитието на автоматизацията Владимир Ангелов определи и изграждането на системи за управление с използване на общи бази данни (Collaborate Manufacturing Management), т.нар. Asset Management, както и безжичните технологии и системите за сигурност.

Отсъствието на Жан-Мари Алие, мениджър продажби на Honeywell за Европа, Средния Изток и Африка, който домакините очакваха да представи развитието на децентрализираните системи за индустриални приложения на компанията, показа в действие, че българският офис разполага със специалисти от европейска класа. Както можаха да се убедят всички присъстващи гости, за инж. Симеон Белорешки не бе никакъв проблем не просто да представи темата, но и да я обогати с примери от българската индустрия. "На ниво управление новостите в платформата за индустриална автоматизация на Honeywell PKS включват контролер с вграден profit loop регулатор С200, ACE модул с много голяма изчислителна мощ, подходящ за изпълнение на задачи със сложна логика на управление и каскадни схеми на свързване, комуникатори за безжично събиране на данни Mobile PKS, както и мобилна операторска станция Intela Trac PKS", заяви по повод насоките в развитието на системата PKS г-н Белорешки. "За съжаление, системите за автоматизация в България свършват с приложното ниво. Светът на автоматизацията обаче е динамичен. Водещите компании предлагат цялостни концепции за автоматизация. Част от структурата на Honeywell на по-високото йерархично ниво са Profit Suite - контролер със заредени приложения за автоматизация на процеса и Plant Simulation - компютър с въведен пълен модел на завода, което позволява да се разиграват различни ситуации", допълва Симеон Белорешки.

Лекторът подчерта и важността, която се отдава на информационната сигурност в системата за управление на Honeywell Experion R300. "Отвореността на платформите за автоматизация улеснява интегрирането, но е предпоставка за възникването на големи проблеми. Хакерските намеси могат да доведат до пълно изключване на системата за управление. По тази причина, новата версия на системата Experion R300 разполага с вградена защита, която не допуска никакъв нерегламентиран трафик между сървърите. Това е т.нар. първо ниво на защита. За момента няма друга система с вградено първо ниво на защита", подчерта г-н Белорежки. В рамките на семинарната програма бяха разгледани и новият хардуер, включващ фамилията входно/изходни модули Series С, и контролерът C300, както и Advantage програмата PKS, която диагностицира полеви устройства от различни потребители.
Top