Хранително-вкусовата промишленост отвътре с Rittal

ЕлектроапаратурaФирмени публикацииСпециален брой: Хранително-вкусова промишленост в България • 07.07.2020

Хранително-вкусовата промишленост отвътре с Rittal | Инженеринг ревю, снимка 1

 

Поддържането на високи стандарти на хигиена е приоритет във всички фабрики за производство на храни и напитки, което обаче означава поддържане на машините, таблата и системите безупречно чисти, като същевременно се гарантира ефективността на производството.

Важно е да се отбележи обаче, че в предприятията за производство и преработка на храни и напитки съществуват три категории хигиенни "зони" – помещения с висока, средна и ниска хигиена.

Вашият избор на подходящо решение зависи от зоната, в която ще бъде инсталирано. Rittal и EPLAN могат да ви помогнат да идентифицирате идеалното решение за всяка област, за да поддържате процесите, като същевременно намалявате времето на престой.

 

ЗОНА 1: ЗОНА ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА ХРАНА – Зона с висока хигиена

От всички зони, зоната за приготвяне на храна е най-критична. Поради високия риск от замърсяване е от съществено значение таблата в това пространство да са проектирани според много строгите хигиенни правила.

Решение: Клемни кутии, табла и шкафове с хигиенен дизайн (HD)

Материалите в тази зона трябва, наред с други неща, да са устойчиви на корозия и лесни за почистване, като всички фуги трябва да бъдат запечатани, заварени безшевно или залепени.

За съжаление, много системи за електрически табла и шкафове не отговарят на тези изисквания и това може да доведе до навлизане на вода в контролните табла по време на процеса на промиване и почистване. Не е изненадващо, че навлизането на вода в електрически компоненти ще причини значителни щети, което ще доведе до ненужни разходи за поддръжка и ремонт, както и до прекъсване на производството.

Клемни кутии, табла и шкафове серия Hygienic Design (HD) на Rittal осигуряват най-доброто решение за чистотата и санитарни условия, които са от първостепенно значение. Изработени от неръждаема стомана, те се отличават с гладка повърхностност, вътрешни панти, уплътнения, които могат да се мият и да се сменят, и нямат скрити повърхности, които да задържат замърсявания.

Прецизно проектирани за вашите приложения, новите HD корпуси се предлагат с винтови капаци за по-малки, интегрирани приложения или с врати за по-големи размери. Произведени са от SS304 неръждаема стомана със зърнестост 400 на повърхностите. Формите на корпуса и вратата са под ъгъл, за да се предотврати слепването на материали и водата да се стича лесно.

 

Готови за адаптиране към нуждите на място

HD табла и шкафове могат да бъдат монтирани със заоблено обърнати скоби на гърба за подобряване на потока вода около устройството по време на процедурите за измиване. Използвайки опционален хардуер, могат да се монтират по-големи HD шкафове на крака за нивелиране, снабдени с рафт за подпомагане на кабелните трасета.

  • Всички монтажни гайки или шпилки са скрити, за да се предпазят от замърсители.
  • Като аксесоар се предлагат и щуцери HD от неръждаема стомана, които са гладки, с плътни външни повърхности и са самозапечатващи се, за да се даде възможност за измиване под високо налягане.


Непрекъснатите дебели силиконови уплътнения на вратата могат лесно да се заменят при необходимост без специални инструменти. Сините уплътнения се монтират в специално направен канал по ръба на вратата за плътно уплътнение без използване на лепило. Отличителният цвят позволява всички частици, разпръснати върху уплътнението, да се открояват за по-лесно разпознаване и премахване.

Поради своите особености таблата Hygienic design са се превърнали в стандартно решение за електрическо управление в тази среда.

Като мощна и многостранна CAE система, платформата EPLAN предлага цялостна функционална поддръжка при създаването и използването на данни от устройства и главни данни, което ви позволява да прилагате и спазвате международните кодове и стандарти за документация и производство (същото важи и за средната зона на хигиена).

 

ЗОНА 2: СПРЕЙ ЗОНА – Зона на средна хигиена

Рискът от замърсяване в тази зона е по-малък, отколкото в зоната с висока хигиена. Тук храната вече е пакетирана или е подложена на допълнителна стерилизационна обработка; така например продукти като мляко са затворени и защитени от външната среда.

Подовете обаче се почистват с почистващи препарати, така че таблата и шкафовете в тази зона трябва да са устойчиви както на корозия, така и на въздушни химически частици от почистващите продукти.

Решение: Корпуси от неръждаема стомана

Корпуси от неръждаема стомана са идеални за използване в зони за средна хигиена. Шкафовете, изградени от този тип стомана, имат дълъг живот, тъй като са устойчиви на водни пари, влажност и слаби киселини.

Както винаги, адекватният климатичен контрол за оборудването, поместено в шкафовете, е от съществено значение.

Недостатъците на дизайна при климатизация и/или високи температури на околната среда могат да доведат до прегряване на компонентите, което води до разходи за ремонт и загуба на приходи. С помощта на софтуер RiTherm за изчисляване и избиране на необходимото климатизиращо решение това може да бъде открито и отстранено още във фазата на проектиране. Интеграцията на термичния дизайн е и стандартна функция в EPLAN Pro Panel и осигурява на инженерите необходимата визуална помощ.

След като бъдат уточнени устройствата за контрол на климата (също изработени от неръждаема стомана), те ще управляват температурите в шкафа, като по този начин намаляват консумацията на енергия и удължават живота на електрическите компоненти.

 

ЗОНА 3: ЗОНА БЕЗ ХРАНА – Основна хигиенна зона

В зоните с ниска хигиена рискът от замърсяване на хранителни продукти и напитки е минимален, например в областта на информационните технологии или офисите. Излишно е да казваме, че корпусите в тези пространства не трябва да отговарят на специфични хигиенни правила.

Решение: Edge IT решения

Непрекъснато нарастващият обем от данни, събрани от диагностичните и IoT устройства за обработващо оборудване означава, че има нарастващо търсене на бърза обработка на данни, възможно най-близо до източника. Edge data центровете могат да се справят с голямото разнообразие от задачи и да подпомагат компаниите в критичните процеси – като улавяне на данни и мониторинг на производствените процеси, като същевременно осигуряват ползи за потребителите.

Шкаф-системите в Edge data центровете могат да бъдат съобразени с конкретното промишлено приложение, ако има някакъв риск за техните вътрешни електрически компоненти. Например, в много натоварен цех, шкаф-системата може да се наложи да има висока степен на защита срещу прах и влага (IP), за да се избегнат прахови частици, които задръстват системата.

 

Можете да научите повече за нашите Hygienic design табла тук.

 


 

 

www.rittal.com

 

 


Вижте още от Електроапаратурa


Top