Интегрирана автоматизация на живо представи Сименс

Начало > Събития > Сп. Инженеринг ревю - брой 4, 2006

Симулационен макет на линия за производство на футболни топки
бе атракцията на презентация в Пловдив

Пловдив бе третата спирка на пътуващото шоу Productivity Tour на Siemens, което обхваща общо 70 страни в световен мащаб. Тридневното събитие се проведе в началото на април в хотел Тримонциум в Пловдив, с участието на клиенти от водещи промишлени предприятия, инженерингови партньори и студенти от ТУ Пловдив. Голямата цел на организаторите беше да представят своята визия за това как производството да бъде по-ефективно и печелившо, а голямата атракция - симулационен модел на линия за производство на футболни топки. Изборът на производствената линия съвсем не беше случаен, тъй като родината на концерна Siemens - Германия, тази година е домакин на световното първенство по футбол.

Симулационният макет, който магнетично привлече в града на тепетата внушителен брой специалисти, бе изпълнен от различни стендове за всеки процес от напълно автоматизираната и реално работеща производствена линия. Екипът на Сименс, направление Индустрия, поддържаха с часове жив интереса на аудиторията не само с интересна и актуална информация, но и с новаторски начин на поднасянето й.

Цялата презентация, включително и симулираното производство на футболните топки, бяха подчинени на концепцията, която Siemens поддържа вече 15 години - Totally Integrated Automation (TIA). Презентаторите акцентираха на основните идеи на TIA - отвореност на платформата, интеграция, синхронизация и безпроблемна комуникация, вградена сигурност. Всъщност, подсигуреността на продуктите, която Siemens маркира със Safety Integrated, бе една от най-дискутираните теми: гарантираната безопасност е реализирана на конструктивно ниво във варианти на модели от всички продуктови групи.

Друг момент от презентацията, предизвикал значителен интерес, бе автоматичната синхронизация на данните между инженеринговите средства. Беше демонстрирано на живо в реално време как промяна в PLC софтуера Step 7 се отразява автоматично в HMI частта - WinCC Flexible, с което се елиминира появата на грешки, въвеждането на данни е еднократно, пести се време и средства. Госпожа Хаджиева от фирма Симатех демонстрира на живо интегрирана процесна диагностика. Бяха направени и предварителни анонси на най-новите и очаквани продукти с марка Siemens, които скоро ще бъдат и на българския пазар.

 

инж. Констанца Бойкова,  мениджър Системи за автоматизация,  Сименс, направление Индустрия

За мен инициативата Productivity Tour беше изключително важна, тъй като успяхме да покажем на нашите клиенти хардуерните продукти в действие, да демонстрираме възможностите на софтуера и нагледно да представим всички видове комуникации, реално съществуващи в индустрията, което е уникална възможност. Представеният симулационен модел на фабрика за производство на футболни топки, освен че е изключително атрактивен, носи и символичен смисъл - колкото и добри продукти да предлагаме, ако те не работят в абсолютен синхрон и с напълно интегрирана комуникация, тогава ефектът не би бил пълен. Всеки един продукт и решение на Siemens са базирани на платформата за Тотално интегрирана автоматизация, което прави успеха гарантиран. Много бих се радвала, ако това представяне наистина помогне да се повиши ефективността на производството в България, защото това би направило живота на всички по-добър.
Top