инж. Александър Савов, управител на Комикон

Начало > Лица > Сп. Инженеринг ревю - брой 9, 2006

Когато се заговори за родно производство на КИП и А, разговорът по-рано или по-късно стига до една от най-утвърдените български фирми в този бранш - КОМИКОН. Защото българските производители на контролно-измервателни прибори и системи за автоматизация се броят на пръстите на двете ръце. Защото утвърдените днес фирми са преживели всички превратности, характерни за последните петнадесет години. Защото всяка от успелите да се задържат и развият български производствени фирми на КИП и А е доказала мястото си на пазара. И защото всичко казано важи с пълна сила за Комикон и нейния създател - инж. Александър Савов.

Едва ли някой, който познава Сашо Савов, би го определил като типичния бизнесмен. Днес г-н Савов не мечтае за масово производство и планини от пари. Държи КОМИКОН да запази облика си на творческа фирма, занимаваща се с проектиране, инженеринг, производство на специфични хардуерни продукти.

Ръководителят на КОМИКОН е инженер - не само като професионална квалификация, а най-вече като призвание. При това завършил със Златна значка специалността Изчислителна техника във ВМЕИ Ленин, днес ТУ-София. Както сам признава - пръст в избора на висше учебно заведение има и съдбата. Професионалният път на г-н Савов включва тогавашния Институт по приборостроене в столицата, където за първи път проверява усвоеното от следването в разработването на хардуерния дизайн и софтуера на микропроцесорна платка. Впоследствие влага професионалния си хъс и в разработването на индустриални мрежи. През 1989 г. създава звено Системи за индустриална автоматизация към Института по микропроцесорна техника (през 1986 г. Института по приборостроене се трансформира в Институт по микропроцесорна техника). В последвалите сложни, по думите му, години, звеното е на самоиздръжка. През 1991 г. основава фирма КОМИКОН, на която посвещава професионалния си живот и днес.

Определям себе си като

ентусиаст-реалист, преследвам и най-трудната набелязана цел, независимо от временните неуспехи.

Истинските неща в живота -

децата, семейната хармония, контакта с природата, радостта от постигнатото, приятелите.

Опитът означава да

приемеш, че не всичко е постижимо и не всеки план може да се изпълни за предвиденото време

Професионализмът включва

добре формулирани идеи, вникване във всеки детайл, поглед на продукта през очите на клиента, да дадеш на клиента повече от това, което е поискал и платил.

Родният производител от бранша автоматизация

- доскоро ограничен от малкия национален пазар, притиснат от манталитета на преклонение към известни марки, предизвикан да търси непрекъснато специфични решения, да поддържа широка компетентност и да лавира в морето от изисквания на държавната бюрокрация.

Приятелството с конкуренти е

необходимо, полезно, но трудно осъществимо преди всичко поради силния български индивидуализъм.

Личната равносметка -

за 15 години няколко стотици оригинални продукти, самочувствие, че фирмата може да се справи с комлексни и нестандартни проекти

Шансът ми е,

че повечето от рисковите ми решения са завършили с успех

Най-голямото предизвикателство е

да създадем продукта, с който КОМИКОН ще се запомни.

Толерирам

неуспешните първи опити на талантливите млади инженери.

Не бих преглътнал

предателството към колективно дело, кражба.

Ценя

отстояването на позиция, талант, упоритост, амбиция, откритост.

Вярвам, че

страната ни ще стане приятно място за живот на нашите деца и внуци.

Самочувствието на европеец

го имам, независимо от това, че търпя престъпност, късам гуми по дупките, разочарован съм от политиците, държавното образование, полицията и здравеопазването.

КОМИКОН след 10 години -

с талантлив персонал, с модерна структура и управление, запазила облика си на R&D фирма.

Наличието на собствен капитал и добра банка зад гърба

дава свободата за смели решения.

Пазарният успех

за една R&D фирма изисква тандем и пълна мобилизация - ден година храни.

Инженерите

са изчезващ вид. Въпреки това има млади ИНЖЕНЕРИ. Само тези, които са се самообразовали по време на следването в наш ВУЗ, имат минималните качества за работа при нас.

Лекарството ми срещу стрес -

работа в градината, домашно майсторене, разходка в планината, чаша червено вино, разговори в семейството или с приятели.

Бих си пожелал

политическа класа, която има желание да направи държавата полезна за данъкоплатците.

 
Top