инж. Георги Пенчев

Начало > Лица > Сп. Инженеринг ревю - брой 3, 2007

Търговският директор на Тексимп България - инж. Георги Пенчев

Търговският директор на Тексимп България - инж. Георги Пенчев, е човек с интересна професионална биография. Възпитаник е на Тулския политехнически институт, в който получава професионалната си квалификация на машинен инженер. С дипломата в джоба, младият специалист се завръща от Русия в България и започва професионалния си път в Арсенал Казанлък - по думите му, в едни от най-тежките за българското машиностроене години. През следващото десетилетие съдбата го изпраща в арабския свят. Първоначално около две години е търговски представител на Сдружението на военните заводи КАС Инженеринг в Судан. Следващите осем години от трудовия път на г-н Пенчев са неразривно свързани с Обединените арабски емирства, където работи също като търговски представител на КАС Инженеринг. Годините, прекарани в Судан и Обединените арабски емирства, му дават възможност да опознае един различен свят с бизнес логика, нямаща нищо общо с европейските представи. Воден от житейската максима, според която по-рано или по-късно човек се връща към корените си, Георги Пенчев загърбва перспективите за професионален просперитет в арабския свят и поема пътя към родината. Тук го очаква следващото голямо професионално предизвикателство. През 2005 г. постъпва в българския офис на швейцарската компания Teximp. От 2006 г. оглавява представителството в страната. В момента работи упорито за още по-успешна като икономически показатели година от предходната.

Определям себе си като

открит човек, готов да работи безрезервно за идеята, която е приел да следва. Взискателен към себе си и колегите си.

Добрият имидж

е изключително важен. Затова усилията да се постигне и запази си струват.

Целите ми

не са необикновени.

Следването в Русия

ми даде по-различен поглед върху живота. Докоснах се до културата, бита и начина на мислене на една велика нация, което определено остави отпечатък при формирането ми като личност.

Лоялността

до голяма степен е въпрос на възпитание, а не просто необходимост в бизнеса или живота.

Бизнесът

не допуска компромиси и грешки, ако градиш и защитаваш репутация на сигурен и надежден партньор, който има доверието на клиентите.

Арабският свят

е екзотичен, интересен, различен. Това би могло да се каже както за живота, така и за бизнеса в тази част от света. Арабите са ненадминати търговци, а светът им - истинска висша школа за бизнес.

Швейцарските правила в бизнеса

са като швейцарските часовници. Важна е точността, лоялността към партньора, качеството. Президентът на Teximp - г-н Вукоя, често казва, че швейцарците са хора, които търпеливо наблюдават и анализират, преди да вземат важно решение. Много често изчакват конкурентните в определена област да сгрешат и едва тогава, отчитайки техните грешки, вземат окончателно решение.

Логиката на бизнеса у нас

в много случаи е балканска - "Аз да направя удара сега, а пък после ще му мисля".

Човек е късметлия,

ако върши работата си с удоволствие. Като моята в Teximp.

Хората ми

са млади и добре образовани. Разчитам на тях и им се доверявам напълно. Държа на добрите взаимоотношения в екипа, дисциплината и личната отговорност, както и на колегиалността.

Без колебание

бих се разделил с човек от екипа си, ако умишлено е подвел или злепоставил колегите си, както и в случай на некоректност към клиентите и фирмата. В общи линии се старая да не вземам решения "без колебание".

"Играя"

с открити карти. Предпочитам от самото начало правилата да са ясни и конкретни.

Благородната лъжа

при всички случаи си остава лъжа. По-добре "тежка" истина, отколкото "благородна' лъжа.

Най-хубавото нещо

е семейството ми, децата ми и надеждата, че те ще станат достойни европейски граждани и ще живеят в красива европейска страна.

Не забравям, че

професионалната ми кариера започна от Арсенал. Не съм забравил колегите си, трудностите, помощта им и приятните моменти в доста тежкото време тогава. Арсенал беше и си остава силна житейска и професионална школа.

Мястото, в което винаги се връщам,

е България, която все още не е достатъчно "гостоприемна' за българите. Мисля, че хора, които са имали възможността да пътуват, живеят и работят пълноценно в чужбина, са способни да променят много в страната ни.

Бих си пожелал

здраве за себе си, семейството, колегите и партньорите. И малко късмет.

 
Новият Специален брой: Продукти и решения за енeргоспестяващо и устойчиво производство/2024

Специален брой: Продукти и решения за енeргоспестяващо  и устойчиво производство-2024

  ЧЕТЕТЕ БРОЯ ОНЛАЙН

ВСИЧКИ СТАТИИ | АРХИВ

ЕКСКЛУЗИВНО
Top