Инж. Лилия Вълчева

Начало > Лица > Сп. Инженеринг ревю - брой 9, 2005

Инж. Лилия Вълчева

ПОДОБНИ СТАТИИ

Лилия ХИВ в нов офис

управител на ЛИЛИЯ ХИВ

Колегите и партньорите на инж. Лилия Вълчева я определят като перфекционист в професионално отношение. Вероятно това й качество е спомогнало да превърне основаната от нея и съпруга й през 1991 г. фирма Лилия Хив в една от утвърдените инженерингови фирми в областта на отоплението, климатизацията и хладилната техника днес. Освен като управител на ЛИЛИЯ ХИВ, г-жа Вълчева е известна в бранша и с активната си дейност в съсловните организации. Продължава да лобира за адекватни на пазарните условия в страната бизнес правила и законова рамка. Професионалният път на Лилия Вълчева е преминал през много обрати, изградили днешната й професионална философия. Твърдо е убедена, че добрият мениджър трябва да има не само инженерни, но и сериозни икономически и юридически познания. "Човек трябва да се занимава само с неща, от които разбира. Трудно би могъл да бъде успешен, ако разчита само на добрата среда за правене на бизнес", коментира тя. "Силата ни не е само във високата квалификация на нашите специалисти, а и в широкия спектър от познания, които притежават, което понякога ги прави уникални", подчертава Лилия Вълчева.

Лилия Вълчева е възпитаник на ВМЕИ, днес ТУ-София, специалност "Двигатели с вътрешно горене". След дипломирането си специализира две години във ВТУ "Ангел Кънчев" в Русе. Първите години от професионалното развитие на г-жа Вълчева преминават в Инжстрой. През периода 1986 - 1989 г. заминава със семейството си за тогавашния СССР, където е изправена пред сериозно професионално предизвикателство. Като началник ОРС (оперативно ръководство на строителството), посвещава професионалните си усилия в изграждането на нов град. След промените през 1989 г. се завръща в България в редиците на Инжстрой. Две години по-късно, през 1991 г. не е пощадена от общите процеси на ликвидация на стопанските обединения в страната. Принудена да търси нова професионална изява, г-жа Вълчева създава със съпруга си ЛИЛИЯ ХИВ. Вярна на максимата, че по-широкият предмет на дейност означава сигурност и развитие, г-жа Вълчева непрекъснато разширява професионалния обхват на ЛИЛИЯ ХИВ. Към първоначалната специализация в областта на отоплението е добавен инженеринг на хладилни инсталации, впоследствие разширен с проекти в сферата на газификацията. Днес ЛИЛИЯ ХИВ се занимава също с производствена и дистрибуторска дейност (бел.ред. отделена наскоро във фирма ЛИЛИЯ ХИВ Протрейд).

Определям себе си

като реалист, стъпил здраво на земята.

Вярвам

в себе си, Вярвам в човека до мен, Вярвам в хората, застанали зад мен.

Центърът на моя малък свят

е моята работа.

Създадох успешен бизнес,

защото човекът, който стоеше и стои до мен, ме научи да вярвам дълбоко и да искам да стигна високо.

Да избера професията инженер

и да завърша една от най-тежките машинни специалности заслуга има моят вуйчо. На тези години аз се мъчех да му подражавам.

Да се изградя като инженер

и да стана това, което съм сега, определено го дължа на моя съпруг.

Моето бизнес верую е

прави това, което правиш най-добре.

Твърдението, че жените са по-слабия пол в бизнеса

е на слабите от силния пол.

Някой път се случва

животът на човека да се обърне на 180 градуса. Важното е в този момент да си спомним, че изпитанията са за силните, слабите не се нуждаят от проверка.

Хубаво е

да се научим да стоим на пръсти и да протягаме ръце към високото, но трябва да го правим не на всяка цена.

Да дадеш втори шанс на някой означава,

че си намерил сили да му простиш. Хората, които прощават, са благородни хора.

Инерцията в ежедневието

ни кара да мислим както живеем, а не да живеем, както мислим.

Ако имах цялото време на света

пак бих го посветила на работата си, но този път бих си позволила да направя повече грешки.

Квалификацията е

абсолютно необходима за бързо променящото се реално време. Аз лично не пестя средства за квалификацията на своите служители.

Благодарна съм на Господ,

че ме дари с две деца и ще съм щастлива, ако те са "утрешната смяна".

Независимо че работя и се занимавам с бизнес

и виждам как голямото и тежко колело се върти от "финикийските знаци", аз дълбоко в себе си съм убедена, че не всичко на този свят са парите.

Тезата, че всеки войник носи в раницата си маршалски жезъл

- обичам я. Доволна съм, че синът ми е разбрал дълбокия й смисъл.

Търся сигурност

в здравия разум.

Професионалната ми страст е

да се опитвам с една ръка да въртя два волана.

Мечтая в живота си да получавам

не лимони, а лимонада, и то толкава, че чашата ми да е винаги пълна.

Бих си пожелала

да запазя здравето си и здравия си разум, за да правя обикновени неща, които да са необикновено добри.Ключови думи: ЛИЛИЯ ХИВ, ЛИЛИЯ ХИВ, ЛИЛИЯ ХИВ, ЛИЛИЯ ХИВTop