Инж. Стефан Мичев

Начало > Лица > Сп. Инженеринг ревю - брой 2, 2006

ръководител направление Цифрови програмни управления в ЕСД България

Дори и при първа среща с инж. Стефан Мичев ще са ви необходими само няколко минути, за да се убедите, че пред вас стои млад човек със самочувствието на професионално подготвен и кален в множество професионални битки специалист. Господин Мичев е типичен представител на поколението амбициозни млади хора, получили инженерните си дипломи в средата на деветдесетте години и излезли на пазара на труда във време, в което си проправяха път новите бизнес отношения. По подобие с останалите си колеги със стремително развиваща се кариера днес, Стефан Мичев вече повече от десетилетие живее на бързи обороти.

Роден в града на тепетата, инж. Мичев рано открива влечението си към приложните науки. Проявява последователност в професионалната си подготовка, завършвайки Техникума по електротехника в Пловдив и Висшия химико-технологичен институт в София. Дипломната си работа като инженер по автоматизация прави в университета Reading в Англия. Споделя, че неколкомесечният му престой в Англия му е помогнал да осъзнае, че компетентността на един инженер в никакъв случай не зависи от националността. Като шанс определя възможността веднага след дипломирането си да започне работа във фирма, предлагаща високотехнологични решения, като ЕСД България, с която е свързана професионалната му съдба и днес.

Определям себе си като

човек, който знае, че доста неща не знае.

Призванието ми -

май, все още не съм го намерил 100%.

Добрата професионална подготовка

е задължителна.

Не е лошо да се реализираш във

фирма, която има ясни идеи и виждания за бъдещето, каквато е ЕСД България.

Професионалният шанс -

имам такъв и съм щастлив от това. По образование съм инженер по автоматизация и работата ми е много близко до специалността ми. И никога не съм работил нищо друго, освен по специалността си.

Рискът е

еобходим и поемам рискове, но не е лошо да имаш винаги и поне две резервни решения.

В името на кариерата съм склонен

да се нагърбя с повече работа, отколкото мога да свърша (в положителния смисъл на думата).

Стремя се винаги

да работя само с най-добрите и напредничави и хора, и компании.

Самочувствието в професията

е полезно, стига да не се надценяваш.

Намирам професионално удовлетворение

в повечето от досега реализираните проекти.

Приятелството в бизнеса

е възможно. Но предпочитам да не правя бизнес с приятели.

Успешният бизнес подход

е в партньорството, т.е. да гледаш на нещата от двете им страни. За да работиш с някого е необходимо и двете страни да са доволни и удовлетворени. Винаги гледам как изглеждат нещата и от страната на клиента.

Колегите от Западна Европа -

не използвам такива понятия като Западна, Източна или каквато и да е друга Европа. Просто колеги - някои по-добри, някои не чак толкова добри. И те са хора.

Добрият стил в бизнеса е

в изпипването на детайлите.

Бизнесът е несъвместим с

професионална некомпетентност (не се страхувай да признаеш, че нещо не знаеш); некоректни обещания (обещавай само това, което можеш да изпълниш) и висящи финансови задължения (винаги плащай навреме).

Умората

професионалната я лекувам с поемането на все повече предизвикателства. Физическата - с книга в ръка, например братя Стругацки, Вера Мутафчиева или Карлсон от покрива на Астрид Линдгрен. Да, знам, че не съм пораснал още.

Мечтая

в личен план малка спретната къщурка, но не с липи отпред. В професионален план да реализираме редица по-мащабни проекти.

Бих си пожелал

нормалните неща - здраве и щастие.
Top