Италиански фирми атакуват българския пазар

Начало > Пазар > Сп. Инженеринг ревю - брой 9, 2005

Приоритет за нас е българската енергетика, заявяват италиански компании от областта на електротехниката

На 30 ноември и 1 декември т.г. столичният Кемпински Хотел Зографски бе домакин на бизнес среща между италиански и български компании от областта на електротехниката. Целта на събитието бе италиански производители на електротехническо оборудване, имащи пазарни амбиции в страната, да установят контакти с български търговски, производствени и инженерингови фирми. Форумът се проведе при явен интерес от страна на българския бизнес в областта на електротехниката, показателен за който бе присъствието на високопоставени представители на утвърдени в бранша фирми. Срещата бе организирана от Камарата на електротехниката в България и италианската федерация на Електротехниката и Електрониката ANIE. Събитието бе открито от г-н Бранди, сътрудник към посолството на Италия, който заяви, че сред основанията за проявения интерес от страна на италианските фирми към българския пазар е конкурентноспособната данъчна и инвестиционна политика, която страната ни провежда. "Особен стимул за развитие на взаимните връзки между България и Италия е енергийният ви сектор. Процесът на рехабилитация на енергийните ви мощности трябва да продължи с бързи темпове, в противен случай съществува сериозен риск от страна - износител на електрическа енергия, да се превърнете във вносител", коментира г-н Бранди. В приветствието си към представителите на италианския и българския бизнес Румен Атанасов, председател на Камарата по електротехниката, лаконично изрази надеждата си, че срещата няма да остане еднократно събитие, а ще даде старт на поредица от подобни бизнес форуми. Официалната програма на събитието включваше и поздравление от Федерико Витале от ANIE, които представи структурата и целите на италианската федерация на електротехниката и електрониката. "Силата на италианската икономика е в силно развития малък и среден бизнес. Присъствието на италианските предприемачи на тази среща е показателно за сериозността на бизнес интересите им към българския пазар", подчерта той.

Компании, планиращи да изнесат производство у нас

Седем компании от областта на електротехническия бранш бяха представени на форума - италианските Elettropicena SUD, Fivep, Imequadri Duestelle, OEMB Elettromeccanica, SIEL и URMET DOMUS, както и японската OMRON. Техни представители запознаха българските мениджъри с производствената специализация и бизнес целите, които компаниите си поставят по отношение на пазара в страната. Презентационната част, в която се включиха представителите на италианския бизнес, стартира с компанията Imequadri Duestelle, специализирана в производството на апаратура за средно напрежение (СН), прекъсвачи, секционни разединители и ел. табла НН и СН. Обявено бе, че компанията търси местен партньор, разполагащ с производствени мощности за асемблиране на ел.табла на базата на предоставени от Imequadri Duestelle елементи. "Стремежът ни е да създадем партньорски отношения с инженерингова фирма с цел съвместна производствена, търговска и дистрибуционна дейност, бе съобщено на срещата. Представител на OEMB Elettromeccanica съобщи, че компанията е производител на апаратура и табла за СН, прекъсвачи и секционни разединители. OEMB Elettromeccanica има стремеж да намери партньор в страната, на който освен дистрибуторски задачи да възложи и производството на определени изделия, бе обявено на форума.

Компании с амбиции за развитие на търговската си структура

В третата презентация - на OMRON, бе съобщено, че Турция е център на пазарната структура на компанията за страните от Балканския регион. Лекторът отбеляза, че OMRON присъства и има утвърдени позиции на българския пазар. "Целта на участието ни е да декларираме подкрепата си към българските ни дистрибутори", бе подчертано в презентацията. Друг участник във форума - компанията Elettropicena SUD се занимава с производството на електроапаратура НН и СН, включително ел. табла СН, табла за управление и контрол, табла за НН с модулни елементи, разединители и др. Компанията търси местен партньор, който да дистрибутира и сервизира продуктите на Elettropicena SUD. Амбиции за присъствие на българския пазар показа и компанията SIEL, която включва в структурата си фирми, занимаващи се с производството на непрекъсваеми токозахранващи устройства, основно и аварийно осветление, инвертори за атомната енергетика. Компанията има стремеж да разшири търговската си структура в страната. Изискванията, които поставя към българския си партньор, са да разполага с развита търговска мрежа и специалисти с висок професионализъм с цел осигуряване на качествен сервиз на изделията с марка SIEL, съобщи лекторът. От представянето на друг италиански производител - Fivep, който търси български партньор, стана известно, че компанията предлага комплексни решения за външно осветление, включително улично, тунелно, фасадно, за осветяване на площади и спортни комплекси. Седмата от италианските фирми, заявили желание да присъстват в страната, URMET DOMUS, се занимава с разработването на охранителни, противопожарни системи, както и на решения за сградна автоматизация. В презентацията бе обявено, че компанията планира развитие на дистрибуторската си мрежа в страната. Като успешен пример за българо-италианско сътрудничество в областта на електроапаратурата, в рамките на събитието, бе представена дейността на фирма Електро Плюс.
Новият Специален брой: Продукти и решения за енeргоспестяващо и устойчиво производство/2024

Специален брой: Продукти и решения за енeргоспестяващо  и устойчиво производство-2024

  ЧЕТЕТЕ БРОЯ ОНЛАЙН

ВСИЧКИ СТАТИИ | АРХИВ

Top