Калория оборудва лаборатория в Русенския универси

Начало > Събития > Сп. Инженеринг ревю - брой 5, 2007

Стойността на дарението възлиза на повече от 100 хиляди лева, уверяват от Калориятет

На 17 май т.г. официално бе открита обновената лаборатория по Газоснабдяване и горивна техника в Русенския университет "Ангел Кънчев". Лабораторията е оборудвана с промишлени и битови газови котли и бойлери на италианската компания Riello Group и ремонтирана от фирма Калория, представител на Riello за страната. Стойността на дарението надхвърля 100 хиляди лева, уверяват от Калория. Модерната лаборатория бе открита от доц. д-р. Марко Тодоров, ректор на Русенския университет "Ангел Кънчев", и Джулиано Контечини, изпълнителен директор на Riello Burners.

Специални гости на тържественото откриване бяха Ивайло Калфин, вицепремиер и министър на външните работи, Таско Ерменков, изпълнителен директор на Агенцията за енергийна ефективност, представители на бизнес и академичните среди от Русе и региона. В знак на благодарност доц. д-р. Марко Тодоров удостои със званието Почетен член на Русенския университет, диплом и почетен знак Димитриос Алексудис, управител на Калория.

"Развитието на газоснабдителната мрежа през последните години налага необходимостта от добре подготвени инженерни специалисти, запознати със съвременните технологии в областта. Водени от идеята да подпомогнем обучението на бъдещите инженери, провеждаме политика на целенасочено дългосрочно сътрудничество с висшите технически учебни заведения в страната, израз на което е изграждането на новата лаборатория. Само преди няколко месеца оборудвахме подобна лаборатория в ТУ-София", заяви по повод откриването на лабораторията по Газоснабдяване и горивна техника господин Алексудис. "Също така, Русенският университет ще бъде включен в международна програма на Riello за сътрудничество с висши учебни заведения в Европа, а фирма Калория ще осигури две стипендии на отлични студенти в заводите на италианския производител в Италия", допълни той.

Лабораторията е предназначена за извършване на учебна и научно-изследователска дейност по специалността "Топло- и газоснабдяване". Дарението включва стационарни котли - EN230, EN160, ATR44 с атмосферна горелка, RTQ, TREGI5 и кондензен котел Domus 32ISC на Riello. Лабораторията е оборудвана и с горелки на газ BS1 и BS1D, горелки на нафта BG4, RG0,1 и RL28, както и с комбинирано захранване на газ и нафта RLS68MMX, RLS28 и GI/EMME400, и N20, работеща на мазут. В лабораторията са инсталирани и стенни котли и бойлери от моделите Family AR29KIS, Residence 24KIS, Family AR 25KIS, Residence 28KIS, Family 26KIS, Caldariello 24KIS и проточен бойлер IONO14IN. За нуждите на учебния процес са доставени още топлообменник, уред за контрол на плътност, регулатор RWF-40 и др.

 

 
Новият Специален брой: Иновации за автомобилната индустрия - оборудване и технологии/2024

Специален брой: Иновации за автомобилната индустрия - оборудване и технологии-2024

  ЧЕТЕТЕ БРОЯ ОНЛАЙН

ВСИЧКИ СТАТИИ | АРХИВ

Top