Каниско представи софтуер за ВиК мрежи

Начало > Събития > Сп. Инженеринг ревю - брой 9, 2006

Тема на семинара бяха софтуерни решения, премахващи границите между CAD и GIS

На 24 ноември в зала 10 на НДК се проведе семинар на тема "Съвременни софтуерни решения за проектиране, ГИС и кадастър на ВиК мрежи и подземна инфраструктура". Събитието бе организирано от КАНИСКО, упълномощен партньор на Autodesk в България. КАНИСКО е позната и като оторизиран официален дистрибутор в страната на широка гама софтуерни продукти, работещи в AutoCAD среда, специализирани за пътно, водоснабдително, канализационно, електротехническо проектиране и ГИС, както и за моделиране и анализи на строителни конструкции. Гости на семинара бяха представители на общини и ВиК дружества от цялата страна, както и на различни проектантски фирми. Красин Павлов, управител на КАНИСКО, откри събитието и запозна присъстващите специалисти с различните софтуерни решения, предлагани от фирмата.

Базовите софтуерни решения на Autodesk за инфраструктурно проектиране и ГИС бяха представени от Даниел Дренски (AutoCAD и Autodesk Civil 3D) и Стефан Далаков (Autodesk Map Autodesk Map Guide). Софтуерните решения осигуряват работа в обща среда на проектанти, ГИС специалисти, анализатори и специалисти по експлоатацията на инженерната инфраструктура. Изходните данни се ползват директно, без преформатиране от известните графични формати и бази данни. "По този начин на практика се премахват границите между CAD и GIS, като на потребителите се предоставят изцяло 3D базирани интегрирани софтуерни решения", коментираха домакините на събитието.

CANALIS и HYDRA - съобразени с българските условия

На голям интерес се радваше представянето на Map Guide - продукт за публикуване на карти и географски бази данни в Internet. Представени бяха версиите Map Guide Open Source - свободна версия на продукта в среда на Linux, и Map Guide Enterprise - търговската версия на продукта. Дражан Галич, управител на StudioArs, Хърватия, показа новата, разширена функционалност на специализираните софтуерни решения за проектиране и ГИС на ВиК мрежи и кадастър на подземна инфраструктура - CANALIS, HYDRA, URBANO, работещи в AutoCAD среда. "Радваме се, че потребителите на CANALIS и HYDRA са доволни, че техни препоръки са взети под внимание и софтуерът вече е изцяло пригоден за работа според българските практики", заявяват от КАНИСКО. Интерес предизвикаха и реализираните проекти на градове, съдържащи цялостна информация за подземната инфраструктура.

Проекти на канализационни мрежи, изработени с CANALIS, представи Гергана Йорданова. Проектите са изпълнени за битова и разделна канализация на жилищен комплекс в местността Ботаническа градина в столицата, включващ сгради с подземни гаражи, обществено обслужване, трафопостове, пречиствателно съоръжение, детски площадки и др. Тема на представянето бе и проект на вилно селище RIVER PARK, кв. Симеоново, София, включващ площадкови и ВиК мрежи.
Top