Карлсберг инвестира 10 млн. лв. в производствени иновации

Начало > Във Фокус > Сп. Инженеринг ревю - брой 8, 2011

Карлсберг е датска компания, основана през 1847 г. в Копенхаген. Компанията продава бира в над 150 страни по света. В нея работят близо 45 000 служители. Те са част от 75 отделни локации в 25 държави.

През август 2002 г. датският концерн Карлсберг става мажоритарен собственик на Шуменско пиво. Новите собственици поемат ръководството с истински амбициозна инвестиционна политика – стартира построяването на цех за бутилиране, оборудван с бутилираща линия Кронес с производителност 45 000 бутилки/час. От ноември 2002 г. Карлсберг придобива и пивоварна Пиринско пиво, като инвестира в нея над 30 млн. лева в модернизация на производствените мощности и за привеждане на производството към стандартите на датската компания.

През септември 2004 г. двата завода се обединяват под името Карлсберг България. По данни на компанията, Карлсберг България заема втората позиция на българския бирен пазар за 2010 г., въпреки трудните икономически условия и отрицателния ръст на местния пазар на бира. “Компанията ни успя да постигне ръст от 4% и постигна пазарен дял от 28%, което представлява увеличение от 2% спрямо 2009 г.”, информират от Карлсберг България. „Ние сме единствената бирена компания в страната, която продължи да расте през 2010 година, а през първите два месеца на 2011 г. вече е на лидерското 1 място на бирения пазар у нас”, допълват те.

„Основните етапи са два - пивопроизводство и бутилиране”, припомнят от компанията. „Суровините, от които произвеждаме пивото, са малц (покълнали при специални условия и изсушени зърна ечемик), вода, хмел и пивоварни дрожди. Те преминават през процесите на варене, филтрация, ферментация и отлежаване, за да се получи готовото за бутилиране пиво”, проследяват процеса на производство от Карлсберг.

От производителя на пиво допълват, че в бутилирането се използват разнообразни опаковки като: стъклени бутилки, PET бутилки, кенове и кегове. „Високото качество на продукта е гаранция за успешното представяне на компанията на пазара. За него се грижат служителите от отдел Осигуряване на качеството.

Там се анализират и контролират както показателите на входящите суровини и материали, така и показателите на пивото на всеки етап от производствения процес. Тези анализи се правят съгласно методики по изискване на Карлсберг Груп. Енергомеханичен отдел включва професионален екип от специалисти, който осигурява нормалното функциониране на производството. Те отговарят за подсигуряването на охлаждане, вода, пара, въздух и въглероден диоксид в процеса на производство. Отделът следи и за техническата изправност на технологичното оборудване и отговаря за инсталирането на нови машини и съоръжения”, очертават етапите в дейността си от Карлсберг.

В рамките на първото полугодие от т. г. компанията е инвестирала 10 млн. лв. в двете си производствени предприятия

В Благоевград е осигурено оборудване за разширение на PET линия, въведена е в експлоатация на нова КРОНЕС комби машина, закупена е нова пакетираща машина Мейпак, както и нова станция за чиста култура (пропагатор) Алфа лавал. Друг важен проект е газифицирането на фабриката в югозападния град.

Иновациите в Шумен, по данни на компанията, се състоят в реконструиране на инфраструктурата на завода и обновяване на логистичните звена (open store area), закупуването на флаш пастьоризатор към PET линията, както и на нова издувна машина.



Ключови думи: Карлсберг, Шуменско пиво, Пиринско пиво



Top