Катаржина Естейт инвестира в повишаване енергийната ефективност на производството

Във ФокусСп. Инженеринг ревю - брой 7, 2014

Катаржина Естейт инвестира в повишаване енергийната ефективност на производствотоКатаржина Естейт инвестира в повишаване енергийната ефективност на производството

Katarzyna Estate e водеща българска изба, разположена в един от най-благодатните райони за отглеждане на лозя не само в България, но и в Европа. Климатичните условия са близки до тези в Бордо, затова и вината, произвеждани в избата, са с изключително качество.

Katarzyna Estate се намира в най-южната част на България, в близост до историческото с. Мезек и на 7 км от Свиленград, в подножието на Източните Родопи. Застроената площ е около 25 дка. Фирмата стартира дейността си през 2007 г.

„Главни технолози на избата са близнаците Свилен и Иван Кисьови, които са с отличен професионален опит и множество специализации в чужбина. Избата има и установена практика за обмен на с експерти от Франция, което допълнително повишава уменията на екипа  и води до положителни резултати в продукцията.

Лозята са на площ 300 хектара и са разположени в местността Бялата пръст, която е изключително живописна и прелестно дива. Винарната притежава още 270 хектара лозе до с. Белица и 150 хектара до с. Лозен. Съотношението между червени и бели вина е 70:30. Червените сортове са мерло, каберне совиньон, сира, каберне фран, малбек, темпранийо, карменер и мавруд. Белите са шардоне, совиньон блан, семийон, вионие, мускат отонел, траминер, пино гри.

Палитрата вина на Katarzyna Estate e доста разнообразна”, разказват от компанията. „Емблематично вино на избата е Question Mark, което е един от водещите брандове във високия клас. Известният винен критик и топ дегустатор Робърт Паркър, запленен от вината на Katarzyna Estate, оцени Katarzyna Reserve с 90 точки и го направи най-високо оцененото българско вино.

Вината Contemplations, Encore, Twins, Halla, Les Fleurs, Chopin са носители на най-високи отличия на едни от най-престижните световни винени конкурси и са водещи брандове на българския пазар.

Катаржина Естейт държи изключително много на качеството и за това подбира фирмите за производствено оборудване много внимателно”, допълват те.
Избата работи с утвърдени фирми както от България, така и от Европа. От компанията споделят, че

съдовият капацитет на винарната
е изработен от ПИМ – Хасково, които са сред водещите фирми не само в България, но и на Балканския полуостров. Всички машини за ронкане и мачкане на грозде са на Vaslin Bucher, като избата разполага и с две преси (пневматична и кошова) на същия производител.

Перисталтичните пoмпи, с които се осъществява транспортът на виното във всеки един етап от производството му, са на италианската фирма Ragazzini. Бутилирането на готовата продукция се реализира чрез полуавтоматична система за бутилиране, затапване и етикетиране, изготвена от INDEX6.
Всички

съдове за ферментация и съхранение
на вина са снабдени със система за контрол на температурата и автоматично поддържане на зададената стойност, необходима за конкретния момент на винификация. Има изградена също така система за микрооксиженация, която дозира минимални количества кислород във виното. Освен бутилирането от тази година винарната разполага и с машина за автоматично пълнене на вино в Bag in Box, която контролирано дозира азот в торбичката, за да пази виното от окисление.

С цел оптимизиране на процесите и повишаване на енергийната ефективност избата се стреми да използва по-малко енергия в производството. Именно затова е внедрена

система за предварително охлаждане на гроздето
посредством хладилна камера с цел улеснение и разтоварване на инсталацията за охлаждане в цеха за ферментация. Голяма част от винарната е вкопана в земята, по този начин се използва естествен способ за поддържане на постоянна температура, например в залата за стареене на вината в дъбови бъчви.

„Както всяка една индустрия, винопроизводството непрекъснато се развива и се произвеждат нови и по-модерни машини за обработка на вината. Katarzyna Estate планира да закупи нова модерна машина за филтрация, наречена тангенциален филтър, който е доста по-бърз и по щадящ от традиционните методи за филтрация. При този метод на филтрация загубите на вино при обработка е минимална, също така достъпът до кислород е силно намален.

Избата има идея също така да закупи и машина за автоматично измиване на касите от гроздобера. По този начин не само ще бъде облекчен физическият труд, свързан с тази дейност, но и ще бъде намален разходът на вода, изразходван за това”, споделят плановете си за инвестиции от дружеството.

Top