Колко висок е индустриалният Олимп на България?

Начало > Редакционен коментар > Сп. Инженеринг ревю - брой 3, 2007

В древна Елада награждавали победителите в словесни и физически битки с маслинени клонки - символ на просперитет, обществен принос и напредък. Символиката на емблематичното за южната ни съседка растение, което богинята на мъдростта Атина дарила на древните гърци с думите "Тя ще радва окото ви, ще ви храни и ще бъде вечна", остава неизменно актуална и днес.

Днес развитието и постиженията на бранша на индустриалните технологии у нас са видни, и без поглед от Олимп... "Маслиненото дръвче" на успехите в проектирането, разработването, доставката и инженеринга на индустриална техника и технологии расте с пълна сила. Наред с немалко въпроси около това, като: С колко израсна браншът през последните години? Достатъчни ли са те, за да мерим снага с "маслинените гори" на мощните технологично и икономически западноевропейски и задокеански партньори? Набираме ли скорост в необходимата посока? Въпроси, за оценка на които се ползват икономически теории, принципи и показатели...

Въпреки че финансовите резултати са фундаментално важни, обръщаме поглед не към икономическото израстване, което за утвърдените имена в бранша е видно. Защото за развитието на сектора показателни са не само стойностите на оборота и печалбата, а израстването като фирмено самочувствие, пазарно позициониране и стабилност. Няма да забравя, как преди десет години за първи път посетих щанда на един български производител на изложението Булконтрола. И когато отворих пред управителя дума за пазарни амбиции и успехи, той без колебание ми заяви, че следейки посоката, в която се развива бизнесът, това е последната година от съществуването на фирмата. След онази, вече далечна Булконтрола, се заредиха следващи, на които моят приятел неизменно участваше и също толкова категорично ми обясняваше, че нещата отиват на зле. И така, допреди около три-четири години, когато с усмивка ме посрещна на доста просторния си щанд и, без да чака да го попитам, се похвали, че бизнесът върви повече от добре!

По пътя, който извървяхме заедно през последното десетилетие, се сблъскахме и с успехи, и с трудности. Но браншът видно успя да положи основите и вече усилено гради бизнес култура. Повече или по-малко, вече се оценява важността на фирмената визуална идентификация, фирмената култура, ролята на екипността, дори в някаква и степен на толерантните междуконкурентни отношения...

Радвайки се на успехите на екипите на чуждите компании в страната и на българските производствени и инженерингови фирми, част от които е и списание Инженеринг ревю, вярваме, че работейки здраво и занапред "маслиненото дръвче" ще продължи да расте здраво и силно.

инж. Амелия Стоименова,

главен редактор

 
Top