Мащабен семинар организираха немски компании

Начало > Събития > Сп. Инженеринг ревю - брой 6, 2006

Herborner Pumpentechnik, Oddesse и WASSERUNION с амбиции за активно присъствие в Българи

От 30 юни до 2 юли в хотел Хисар в курорта Хисаря се събраха специалисти от ВиК дружества от цялата страна, мениджъри на строителни и проектантски фирми, представители на Българската асоциация по водите (БАП) и специализираната преса. Поводът бе организираният от три водещи немски фирми - Herborner Pumpentechnik, Oddesse и WASSERUNION, семинар, насочен тематично към най-новите им продуктови предложения за решаване на актуални инженерни задачи, свързани с опазване на околната среда. Съорганизатори на семинара бяха фирмите Електротехника - Пловдив, и Арт Вижън - Бургас, с подкрепата на БАП. Сред участниците в събитието бяха членове на управителния съвет на БАП, директори на ВиК дружества от страната, мениджъри и специалисти от фирмите Драгиев и Ко, Сиенит, Галчев Инженеринг Груп, Дебелт Инженеринг и много други. Над стоте гости на събитието получиха полезна за професионалното им развитие техническа информация, възползваха се от възможността за колегиален обмен на мнения по "горещи" теми в бранша и се насладиха на спа предложенията в хотелския комплекс.

За немските компании

Компанията Oddesse е специализирана в производството на широка гама потопяеми помпи за приложение в индустрията, строителството и бита. Herborner Pumpentechnik е немска компания с дългогодишни традиции в производството на помпена техника. Третата компания - WASSERUNION, е производител на системи за децентрализирано пречистване на битови отпадни води. "И трите немски компании са добре познати на българските специалисти. Oddesse е основана в края на ХIХ век. В резултат от бурното развитие на компанията през 60-те години на миналия век, голяма част от по-старото поколение български специалисти познават качеството и надеждността на работа на помпите с марка Oddesse", коментира пазарните позиции на немските компании Максим Иванчев, съсобственик на фирма Електротехника, представител на Oddesse за България. "Летоброенето за Herborner Pumpentechnik започва в далечната за нас 1876 г. Помпи на компанията работят не от вчера, а от 30-40 години във ВиК дружества в страната. Отличителна специфика на помпите с марка Herborner Pumpentechnik е ниската им енергоемкост. Най-новите помпи на компанията се изработват от многокомпонентен алуминиев бронз, изключително устойчив на кавитационни ерозийни процеси. Гумирани са срещу абразивно износване", заявява инж. Христо Дюлгеров, представител на Herborner Pumpentechnik и WASSERUNION за България.

Третата фирма WASSERUNION е представена на българския пазар от миналата година. Известна е като производител на модулни

пречиствателни станции за отпадни води

Производствената гама на компанията включва модели с капацитет от 8 до 80 000 души. "Широкото портфолио на WASSERUNION дава възможност да се избере модел в максимална степен съответстващ на конкретните условия на приложението", коментира г-н Дюлгеров. Специално внимание бе отделено на двата типа пречиствателни станции - с ротационни биологични контактори и с потопени биофилтри с пластмасов пълнеж. Посочено бе, че и двата вида пречиствателните инсталации биха могли да работят на принципа на разделната канализация, при която отпадните води не се смесват с дъждовните.

Друго удобство, свързано с експлоатацията на системата, е възможността водите за пречистване да се заустят директно или индиректно в пречиствателната станция. И не на последно място, лекторът подчерта, че модулните пречиствателни станции подсигуряват оптимално съотношение ползи/направени разходи.

"Ключов елемент от добрата работа на тези системи е модулният им принцип на изграждане. На повишената функционална гъвкавост се дължи по-високата ефективност на модулните пречиствателни станции, особено при ползване на системите в жилищните райони", заявява по повод предимствата от използването им г-н Дюлгеров. "Друго предимство на този принцип е, че не се налага използване или изграждане на канализационна мрежа, което спестява допълнителни инвестиционни разходи и води със себе си безспорни икономически и екологични ползи. В същото време системата е напълно в състояние да гарантира пречистване на отпадните води до качествата на технически води", допълва той.

Наред с техническите характеристики на съоръженията, произвеждани от компаниите Herborner Pumpentechnik, Oddesse и WASSERUNION, организаторите на семинара отделиха специално внимание и на търговската стратегия за успешната им реализация на българския пазар. "Залагаме на различни финансови схеми, включително покупка на лизинг при ниски лихвени проценти. Бих искал да отбележа, че през договорения период, лизингодателят в качеството си на собственик има грижата за техническото осъвременяване на съоръжението", коментира търговската политика на компаниите Христо Дюлгеров.
Новият Специален брой: Иновации за автомобилната индустрия - оборудване и технологии/2024

Специален брой: Иновации за автомобилната индустрия - оборудване и технологии-2024

  ЧЕТЕТЕ БРОЯ ОНЛАЙН

ВСИЧКИ СТАТИИ | АРХИВ

Top