Нестле България въвежда енергийноефективни технологии в производството
Начало > Във Фокус > Сп. Инженеринг ревю - брой 8, 2011

Нестле е най-голямата компания в света в областта на балансираното хранене и здравословния начин на живот, както и най-големият производител на храни и напитки, обслужващ потребители от цял свят, споделят от фирмата.
„Нестле България има изключително разнообразно портфолио - кафе, кафе и какаови напитки, шоколадови и захарни изделия, бисквити, кулинарни продукти, храни за кърмачета и детски храни, зърнени закуски, храни за домашни любимци, сладолед, продукти, предназначени за пазара за незабавна консумация”, допълват оттам.
Историята на Нестле в България започва през 1994 г., когато компанията закупува най-големия производител на шоколадови и захарни изделия ШЗИ София. Общият брой на служителите й възлиза на над 1800 души. Към момента продуктите на Нестле в България се произвеждат в двете фабрики на компанията, които се намират в градовете София и Варна.
„Изборът на оборудване за производството е различен от закупуването на всеки друг материал”, споделят от Нестле България и допълват: „Повечето от компаниите, с които работим, са международно признати, с които Нестле си партнира на глобално или европейско ниво. Доставчиците на оборудване за производството на шоколадови и захарни изделия са сравнително малко, но въпреки това, когато избираме, се съобразяваме с множество фактори, от които зависи крайното решение – какви са частите и елементите на машината, какво ще бъде нивото на обслужване, което съответната компания ще ни предостави.”
„През 2007 година, фабриката на Нестле в София пусна в експлоатация нова поточна линия, което бе най-големият инвестиционен проект в шоколадовото производство на компанията в България”, заявяват от Нестле. „За лансирането на шоколадовия десерт KIT KAT® SENSES бяха направени мащабни нововъведения, като инвестицията бе на стойност около 10 млн. евро. Бе направено цялостно обновяване и въвеждане на модерни съоръжения и иновативни системи. Повечето от помещенията и голяма част от производствените съоръжения бяха изцяло реконструирани. Монтирана бе нова производствена линия, включваща няколко части: линия за вафли, линия за лешников пълнеж и линия, произвеждаща традиционните шоколадови блокчета. Въведена бе и нова система за формоване и опаковане като революционните нововъведения включват и въвеждането на съоръжение за производство на шоколадова маса – единствено по рода си в България”, информират за технологичните проекти от производителя.
По техни думи, през 2007 и 2008 г. Нестле инвестира над 6 млн. евро във фабриката за сладолед във Варна. В резултат на това, днес заводът отговаря на изискванията за производство на сладолед на Европейския съюз и е сертифицирана по всички европейски стандарти.
Нестле България предприема съществени стъпки в намаляване консумацията на вода, като за периода 2007 - началото на 2009 г. компанията е намалила количеството кубични метра вода, използвани за тон продукция, със 7%. За същия период фабриката на Нестле България е намалила консумацията на енергия за тон продукция с 5%.
„Използваме модерна методология, с която разбираме в дълбочина работата. Този инструмент извежда на преден план операциите, които имат добавена стойност, и дейностите, които могат да се подобрят. Това са изходните точки за оптимизиране на различните процеси във фабриката.
Що се отнася до енергийната ефективност, всичко започва с налична достоверна база данни за анализ. Например, свързахме нашите основни потребители в една система по управление на енергията. След анализ на данните се решава какви по-нататъшни действия да бъдат предприети. Например, беше инсталиран високоефективен паров бойлер”, заявяват в заключение от Нестле България.
Ключови думи: Нестле
Новият брой 9/2024