Опаковъчни решения в пивоварни

Инструменти, материалиСтатииСп. Инженеринг ревю - брой 8/2021 • 24.11.2021

През последните години властите и индустрията полагат все повече усилия в посока намаляване на въздействието на опаковките върху околната среда

Доскоро при избора на опаковъчна стратегия пивоварните се фокусираха върху минимизиране на експозицията на светлинни и температурни изменения с цел поддържане на качеството на бирата

Като алтернатива за опаковане на кашони, каси и стекове бира, обвити в термосвиваемо фолио, може да се използва стреч фолио

Изготвянето на цялостна стратегия за опаковане е от ключово значение за поддържането на високо качество и стабилен вкус на бирата. Тя се съхранява предимно в кегове, стъклени бутилки, алуминиеви кенове и бутилки от полиетилен терефталат (PET). Тъй като очакванията и предпочитанията на потребителите са различни, типът на първичната опаковка варира в значителни граници между отделните държави. В Европа например се използват предимно стъклени бутилки, докато в САЩ потребителите предпочитат алуминиевите кенове. Пазарната реализация и атрактивният външен вид на продукта са важни фактори при създаване на стратегията за опаковане. През последните години властите и индустрията полагат все повече усилия в посока намаляване на въздействието на опаковките върху околната среда. Вследствие на това законодателството на местно ниво относно таксите за опаковки и депозитните системи също оказва влияние върху избора на опаковка.

Употребата на различни опаковки може да бъде определена и от разстоянието, на което ще се транспортира продукцията. Поради логистичните особености, свързани с рециклирането им, кеговете обикновено не се транспортират на далечни разстояния в чужбина. Бутилките и металните кенове, от друга страна, се използват както за бира, предназначена за консумация в страната производител, така и за износ в други държави. Еднократните стъклени бутилки обикновено се използват за износ. Стъклените бутилки за многократна употреба са по-тежки, което увеличава издръжливостта им. За транспортирането на бутилки и метални кенове се използва вторична опаковка. Стъклените бутилки с бира за консумация на местно ниво се транспортират предимно в пластмасови каси, което улеснява и логистиката, свързана с рециклирането. При износ за други държави бутилките и кеновете се опаковат с картон (кашони или държачи) и фолио.

 

Тенденции и иновации

Според пазарно проучване на Mordor Intelligence глобалният пазар на първични опаковки за бира ще регистрира среден годишен ръст от 3,6% през периода 2021 – 2026 г. Прогнозите са стъклото да запази първата позиция поради предимства като възможност за повторна употреба и поддържане на качествата на бирата за по-дълъг период от време в сравнение с другите опаковъчни материали. Стъклото също не реагира химически със съхраняваните в бутилката продукти и е добър изолатор, което позволява поддържане на желаната температура за повече време.

Кеновете и бутилките могат да се държат различно на поточната линия. Затова е по-важно от всякога да се провеждат подходящите тестове за контрол на качеството, които да спомогнат за справянето с всякакви проблеми – от парофазен анализ до откриване на течове и проверки при отпечатване и етикетиране. Поради тази причина изборът на нов вид опаковка трябва да се извършва изключително внимателно.
Пазарните анализатори забелязват тенденция на преминаване на голяма част от новите пивоварни, по-специално крафт пивоварните, от бутилки към метални опаковки. Така много компании, на които досега не им се е налагало да инвестират в измервателна техника за кенове, имат необходимост от нови методи за контрол на качеството на бирата.

Осведомеността по въпросите на околната среда и лобирането от страна на пивоварната индустрия в голяма степен допринесоха за разработването на нови устойчиви решения. Активността в това направление е много по-висока през последните 4 – 5 години, главно поради потребностите и ценностите, свързани с отговорното потребление на наличните природни ресурси и подсилването на репутацията на брандовете.
Актуалните тенденции в устойчивите опаковки за бира се основават предимно на кръговата икономика. В този смисъл глобалната опаковъчна индустрия, особено на територията на Европейския съюз, отговаря на натиска, породен от два основни вида фактори. От една страна са политическите фактори, а от другата – потребностите на съвременния консуматор, който е много по-взискателен, социално отговорен и уважава околната среда.

Една от новостите са пръстени за опаковки от 6 броя кена с бира, произведени от 55% рециклирана пластмаса. Инициативата е на американска компания, разполагаща с богат опит в областта на намаляване на въздействието на опаковките от пивоварната индустрия върху околната среда. Други производители използват алтернативни материали за тези пръстени, например биоразградим картон, което спестява близо 90 тона пластмаса годишно.
С цел да елиминира изцяло употребата на пръстени за опаковките от 6 кена, водещ датски пивовар използва рециклируемо лепило, което позволява лесно разделяне на кеновете, но същевременно осигурява необходимата стабилност при транспортиране на продукцията. Очаква се това решение да спестява употребата на около 1200 тона пластмаса годишно. Същият производител разработва и хартиена бутилка, направена от добити по устойчив начин дървесни влакна. Съществуват два прототипа – един с тънък бариерен слой от рециклиран PET полимер и друг със 100% биобазиран слой от PEF полимер.

 

Съображения при съхранение и транспорт

Проучвания показват, че експозицията на светлина и по-висока температура оказва влияние върху количеството химични реакции на стареене, протичащи в бирата. Доскоро при избора на опаковъчна стратегия пивоварните се фокусираха върху минимизиране на експозицията на светлинни и температурни изменения с цел поддържане на качеството на бирата. Поради ограничаването на теглото и използваните за опаковката материали обаче, в процеса на вземане на решение за опаковъчната стратегия се намесват и икономически и екологични фактори. Оптималната температура за съхранение на бирата според литературата е между 0 и 5°C.

Качествата на бирата се влошават при по-високи температури, тъй като се понижава количеството енергия, необходима за активиране на химичните реакции. Трябва да се отбележи също, че всеки тип реакция изисква различно ниво на активираща енергия, което обуславя и различни скорости на протичане на реакциите с повишаване на температурата. В резултат с повишаване на температурата се формират различни химични съединения в различни обеми.
Влошаването на качеството на бирата може бъде причинено и от експозиция на светлина, което води до абсорбция на енергия, генериране на пренос на интрамолекулярна енергия и протичане на няколко химични реакции. За да предотвратят свързаното със светлината влошаване на качеството на бирата, пивоварните я съхраняват в цветни бутилки или кенове, които не пропускат светлина.

При транспортиране бирата е изложена и на вибрации. При експерименти е установено, че вибрациите могат да повлияят на качеството на хранителните продукти. При бирата е забелязана появата на мътност, дължаща се на вибрациите. Окислителните реакции инициират поредица от други химични реакции, водещи до стареенето на бирата. Поради това пивоварите се стремят да избягват високите нива на кислород при производството и бутилирането на бирата. През последните години благодарение на съвременните техники за пълнене концентрацията на кислород в бирата може да бъде намалена до 0,1 mg/l. При вибрации кислородът в гърлото на бутилката се смесва с бирата, което ще доведе до протичането на повече окислителни реакции и съответно до ускореното стареене на продукта. Освен това вибрациите могат да увеличат ударите между молекулите, което ще понижи активиращата енергия за реакциите. Вследствие на това ще се улесни формирането на съединения, водещи до стареене на бирата. Затова може да се заключи, че вибрациите могат да повлияят на качеството на бирата и следователно трябва да бъдат избягвани.

 

Вторични опаковки

Бутилките бира се опаковат в кашони или пластмасови каси, а кеновете се опаковат с термосвиваемо фолио или също се поставят в кашони. След това вторично опакованата продукция се палетизира и стабилизира с термосвиваемо или със стреч фолио. При кеговете с бира не е необходимо опаковане с фолио след палетизиране.

При опаковането с термосвиваемо фолио се използва полимерен филм, който не е разтеглив и се свива при нагряване. Материалът е направен от полиолефини, включително полипропилен и нееластичен полиетилен. Термосвиваемото фолио може да се използва за единични кенове, комбинирани пакети от по няколко кена или кашони с бутилки. За по-малки палети може да се използва ръчен топлинен пистолет, но за по-големи обеми продукция са необходими термотунели. Машините за опаковане с термосвиваемо фолио използват същите материали, като разликата е в това, че опаковката се поставя от горната страна (като качулка) преди прилагането на топлина.

Предимствата на термосвиваемото фолио за пивоварните включват: опакованите по този начин продуктови единици заемат по-малко пространство; полимерните материали са издръжливи и рециклируеми; технологията се отличава с висока разходна ефективност за много големи пакети; фолиото защитава продуктите от различни фактори на околната среда – ултравиолетова светлина, ниски температури, корозивни агенти и др. В допълнение термосвиваемото фолио се отличава с висока прозрачност, позволявайки лесно разчитане на баркодове и RFID етикети. Сред недостатъците на технологията са разходите, свързани с нагревното оборудване, както и по-високият риск от възникване на инциденти в сравнение с опаковането със стреч фолио.

Като алтернатива за опаковане на кашони, каси и стекове бира, обвити в термосвиваемо фолио, може да се използва стреч фолио. Опаковането със стреч фолио може да се извърши или на ръка, или с помощта на машина. Сред преимуществата на опаковането със стреч фолио е липсата на необходимост от нагревно оборудване, което прави процеса по-енергийно и разходно ефективен в сравнение с опаковането с термосвиваемо фолио. Стреч фолиото също е устойчиво на пробиви и издържа на вибрации и удари. При използване на двустранно лепящо се фолио обаче може да се стигне до слепване на товарите, което може да повреди палетите или да затрудни разтоварването им. Това е особено опасно, когато става дума за палетизирани бутилки с бира. Стреч фолиото също така не е толкова лъскаво като термосвиваемото фолио и затова се използва предимно за складова дейност, а не при излагане на стоката в магазините.

Новият брой 5/2022

брой 5-2022

  ЧЕТЕТЕ БРОЯ ОНЛАЙН

ВСИЧКИ СТАТИИ | АРХИВ

Top