Първите 10 на списание Инженеринг ревю

Начало > Събития > Сп. Инженеринг ревю - брой 8, 2007

Малко предистория

Преди десет години медийният пазар у нас бе коренно различен от днешния - беше време на ценителство, на качество и чест, и не всеки ден се появяваше ново издание. Специализираната техническа преса се свеждаше до няколко издания за информационни технологии. Индустрията беше още с проблематиката на промените, но щастлива от засилващото се с всяка година развитие и навлизането на новите технологии. Фирмите, които оперираха на българския пазар, бяха много пъти по-малко, а големите световни имена се брояха на пръсти. Беше време градивно, на професионално доказване на младия индустриален бизнес и нещата се правеха със сърце.

Как се случи
Инженеринг ревю?

Съвсем неслучайно. В лютата зима на 1997 година, тримата основатели на издателството реализираха голямата си амбиция - да правят истинска инженерна периодика за индустрията. Имахме зад гърба си издаден първия у нас каталог на фирмите в БГ индустрията: Електроника, Автоматика, Електроапаратура, и създадени първите контакти с водещите фирми от бранша и с абонатите от тогавашната промишленост.

Със споделената между нас и фирмите идея, че "Добрите клиенти са информираните клиенти", започнахме стъпка по стъпка да изграждаме свят с марка Инженеринг ревю. Пилотният брой с рекламите на първите фирми, повярвали в нас, беше тънка книжка от едва 48 страници, правени много нощи и с много любов. Оттогава до днес излязоха от печат 90 броя, всеки от които по-обемен и по-добър от предишния.

Едно списание
със съдържание

Концептуално създадено като чисто техничарско списание, с годините Инженеринг ревю се развиваше с развитието на читателския вкус и изисквания. 100% локално издание, то имаше свободата да не зависи от привнесени модели и западни абстракции. Шансът да сме близо до фирмите и читателите и възможността да сверяваме гъвкаво часовника си с техните нужди и специфики, е една от големите причини за бързото и трайно приемане на изданието като полезно и адекватно.

Така с времето се родиха нови рубрики, отпаднаха други, неиздържали читателския интерес. Ежедневието на знаменития ни редакционен съвет включваше, включва и досега спорове (понякога дори извън добрия тон) дали новопредложена тема е интересна, актуална, скандална, достатъчно значима. Една стара рубрика, която 100% дългогодишните ни читатели си спомнят - Несериозно (онази с инженерния хумор и закачливите илюстрации на Мария Димитрова), живя едва три години и то не защото не беше супер любима, а защото се изчерпа запасът от качествен материал, който да издържи редакторската цедка.

Включихме нови жанрове на техническата журналистика, обхванахме нови тематични области, стигнахме по-дълбоки и повече източници, но останахме верни на себеотрицателната си страст към качественото редакционно съдържание.

Едно списание със сърце

Екипът на списанието днес е по-скоро числено различен, защото ядрото му персонално не се различава много от преди пет-десет години. Хората, с които наливахме основите и извоювахме първите победи, са и сегашната му движеща сила. Ентусиазмът и емоционалността на първата младост на издателството, разбираемо, съвсем не са същите, но духът и сърцатостта все още са живи. Причината за това немасово явление е ежемесечното съзидателство и това, че повечето работни позиции във фирмата изключват безстрастната и механична работа, която похабява всеки интелигентен човек. Повечето от дългогодишните ни служители, са уникални с ангажираността си да се борят за интересите на читателите и клиентите ни и със склонността си да съпреживяват случващото се в процеса на списването на Инженеринг ревю.

Екипът на списанието все така, макар и мъничко по-малко от преди, освен че яко работи - вече на няколко фронта, яко се и весели. Дори в късащи нервите, понякога кошмарни и с елементи на истерия периоди около приключването на някой брой, купонджиите сред нас не пропускат повод да вземат максимума от всяка, дори и недотам квалитетна веселба.

Особено готини са и годишните спортни празници на екипа на издателството, както и коледните партита за децата на служителите.

Купонджийската ни природа, съчетана с тази на клиентите ни, ражда веселите, яки партита, които организираме за честването на рождените дни на списанието. Като организатори на качествени събития в бранша, не можем да не споменем и все по-популярния ежегоден боулинг турнир за купата на Инженеринг ревю.

Макар с годините междучовешките и служебните взаимоотношения генерално и в България да станаха по-сурови и комерсиални, в офиса на списанието все още има редки явления като приятелство, отношение към другия, взаимопомощ, съпричастност към чужди проблеми, доверие, общи празници.

За всичко това - без куртоазия и маниерничене, ние, издателите на Инженеринг ревю, можем да заявим, че освен с ролята и мястото на списанието в индустриалното съвремие на България, особено много се гордеем с екипа му.
Новият Специален брой: Продукти и решения за енeргоспестяващо и устойчиво производство/2024

Специален брой: Продукти и решения за енeргоспестяващо  и устойчиво производство-2024

  ЧЕТЕТЕ БРОЯ ОНЛАЙН

ВСИЧКИ СТАТИИ | АРХИВ

Top