Първите 10 на списание Инженеринг ревю

СъбитияСп. Инженеринг ревю - брой 8, 2007

Първите 10 на списание Инженеринг ревюПървите 10 на списание Инженеринг ревюПървите 10 на списание Инженеринг ревюПървите 10 на списание Инженеринг ревю

Малко предистория

Преди десет години медийният пазар у нас бе коренно различен от днешния - беше време на ценителство, на качество и чест, и не всеки ден се появяваше ново издание. Специализираната техническа преса се свеждаше до няколко издания за информационни технологии. Индустрията беше още с проблематиката на промените, но щастлива от засилващото се с всяка година развитие и навлизането на новите технологии. Фирмите, които оперираха на българския пазар, бяха много пъти по-малко, а големите световни имена се брояха на пръсти. Беше време градивно, на професионално доказване на младия индустриален бизнес и нещата се правеха със сърце.

Как се случи
Инженеринг ревю?

Съвсем неслучайно. В лютата зима на 1997 година, тримата основатели на издателството реализираха голямата си амбиция - да правят истинска инженерна периодика за индустрията. Имахме зад гърба си издаден първия у нас каталог на фирмите в БГ индустрията: Електроника, Автоматика, Електроапаратура, и създадени първите контакти с водещите фирми от бранша и с абонатите от тогавашната промишленост.

Със споделената между нас и фирмите идея, че "Добрите клиенти са информираните клиенти", започнахме стъпка по стъпка да изграждаме свят с марка Инженеринг ревю. Пилотният брой с рекламите на първите фирми, повярвали в нас, беше тънка книжка от едва 48 страници, правени много нощи и с много любов. Оттогава до днес излязоха от печат 90 броя, всеки от които по-обемен и по-добър от предишния.

Едно списание
със съдържание

Концептуално създадено като чисто техничарско списание, с годините Инженеринг ревю се развиваше с развитието на читателския вкус и изисквания. 100% локално издание, то имаше свободата да не зависи от привнесени модели и западни абстракции. Шансът да сме близо до фирмите и читателите и възможността да сверяваме гъвкаво часовника си с техните нужди и специфики, е една от големите причини за бързото и трайно приемане на изданието като полезно и адекватно.

Така с времето се родиха нови рубрики, отпаднаха други, неиздържали читателския интерес. Ежедневието на знаменития ни редакционен съвет включваше, включва и досега спорове (понякога дори извън добрия тон) дали новопредложена тема е интересна, актуална, скандална, достатъчно значима. Една стара рубрика, която 100% дългогодишните ни читатели си спомнят - Несериозно (онази с инженерния хумор и закачливите илюстрации на Мария Димитрова), живя едва три години и то не защото не беше супер любима, а защото се изчерпа запасът от качествен материал, който да издържи редакторската цедка.

Включихме нови жанрове на техническата журналистика, обхванахме нови тематични области, стигнахме по-дълбоки и повече източници, но останахме верни на себеотрицателната си страст към качественото редакционно съдържание.

Едно списание със сърце

Екипът на списанието днес е по-скоро числено различен, защото ядрото му персонално не се различава много от преди пет-десет години. Хората, с които наливахме основите и извоювахме първите победи, са и сегашната му движеща сила. Ентусиазмът и емоционалността на първата младост на издателството, разбираемо, съвсем не са същите, но духът и сърцатостта все още са живи. Причината за това немасово явление е ежемесечното съзидателство и това, че повечето работни позиции във фирмата изключват безстрастната и механична работа, която похабява всеки интелигентен човек. Повечето от дългогодишните ни служители, са уникални с ангажираността си да се борят за интересите на читателите и клиентите ни и със склонността си да съпреживяват случващото се в процеса на списването на Инженеринг ревю.

Екипът на списанието все така, макар и мъничко по-малко от преди, освен че яко работи - вече на няколко фронта, яко се и весели. Дори в късащи нервите, понякога кошмарни и с елементи на истерия периоди около приключването на някой брой, купонджиите сред нас не пропускат повод да вземат максимума от всяка, дори и недотам квалитетна веселба.

Особено готини са и годишните спортни празници на екипа на издателството, както и коледните партита за децата на служителите.

Купонджийската ни природа, съчетана с тази на клиентите ни, ражда веселите, яки партита, които организираме за честването на рождените дни на списанието. Като организатори на качествени събития в бранша, не можем да не споменем и все по-популярния ежегоден боулинг турнир за купата на Инженеринг ревю.

Макар с годините междучовешките и служебните взаимоотношения генерално и в България да станаха по-сурови и комерсиални, в офиса на списанието все още има редки явления като приятелство, отношение към другия, взаимопомощ, съпричастност към чужди проблеми, доверие, общи празници.

За всичко това - без куртоазия и маниерничене, ние, издателите на Инженеринг ревю, можем да заявим, че освен с ролята и мястото на списанието в индустриалното съвремие на България, особено много се гордеем с екипа му.
ЕКСКЛУЗИВНО
Top