Пазарен дебют за EPLAN Electric P8

Начало > Събития > Сп. Инженеринг ревю - брой 4, 2007

Новата платформа за електротехническо проектиране вече се предлага в страната

На 26-ти април 2007 г. официално бе представена новата платформа за електротехническо проектиране EPLAN Electric P8 на компанията EPLAN Sofware&Service. Пазарният дебют на EPLAN Electric P8 бе обявен в рамките на презентация, организирана от българския представител и сертифициран партньор на EPLAN Sofware&Service - фирма Ритбул ЕООД. Гост на събитието бе г-н Маркус Ян, търговски директор за Източна Европа на EPLAN Австрия. Официалното представяне се проведе в Интер Експо Център по време на специализираното изложение БУЛКОНТОЛА. Специалистите, желаещи да се информират за новостите в областта на CAD/CAE софтуера за електротехническо проектиране, изпълниха до максимум зала Вихрен.

Според инж. Трифон Плачков, продуктов мениджър за продуктите на EPLAN в Рибтул, новата платформа е създадена, за да удовлетворява нуждите на инженерите в проектантски организации, изготвящи малки, средни и големи проекти в областта на електроразпределение ниско напрежение, КИП и А, както и всички средни и големи фабрики и предприятия, които имат развойни звена за проектиране и поддръжка на съоръжения в частта електро. "Основните потребители на EPLAN в световен мащаб са химически предприятия, нефтени рафинерии, циментови заводи, електроцентрали, автомобилни заводи, производители на металорежещи машини и др. Програмата се използва при изготвяне на проекти за съоръжения, изискващи голяма степен на автоматизация като поточни линии в хранително-вкусовата промишленост или производството на строителни материали, в роботиката и други", допълни г-н Плачков.

Функционалност на EPLAN Electric P8

Сред новостите в платформата EPLAN Electric P8 е изцяло промененият интерфейс, предлагащ възможност за свободно конфигуриране на текущите инструменти. По време на презентацията бе обърнато специално внимание и на администрирането на права на отделните потребители на системата, както и на възможността за изграждане на проекти по предварителни списъци с устройства. "Други новости в платформата са използването на макроси с варианти с възможност за прилагане на технически данни от таблици, структурирането на проекти според стандарт IEC 61346, възможността за свободен експорт на данни от EPLAN проекти към MS Office приложения (Excel). За разлика от конкурентните продукти на EPLAN, новата платформа предлага възможност за експорт и промяна на данни от проект в EXCEL и обратното им връщане в схематичните и автоматични страници на проекта. Програмата има модул за автоматичен превод на проекти. Пълната Unicode съвместимост гарантира свободното създаване на проекти на произволно избран език. Модулът за работа хидро-пневматични устройства прави новата платформа удобна за използване и от специалисти в тази област", коментира г-н Плачков.

В дискусия със специалисти относно техническите възможности на EPLAN Electric P8 г-н Плачков определи платформата като Mercedes в областта на софтуерните продукти за електротехническо проектиране.

Запитан за

възможностите за пазарна реализация

на новата софтуерна платформа на българския пазар, Трифон Плачков бе категоричен, че приемането на България в Европейския съюз и навлизането на европейски инвестиции предполага възприемане на нови, утвърдени извън България модели на правене на бизнес и развиване на проекти. "EPLAN е част от този модел в Европа и се е доказал като успешен инструмент, удовлетворяващ нуждите на индустрията. Нашите продукти са нещо повече от чисто технически инструменти - те позволяват администрирането на всякаква информация, имаща отношение към изготвянето на даден проект, например изготвяне на оферти по проект, следене на ревизии на проект и много други. В България вече има няколко конкретни примера за реализацията на големи проекти с наши продукти. Инвеститори в областта на обогатяването на цветни метали, производството на цимент и обработката на дървесина са наложили като вътрешно фирмен стандарт продуктите на EPLAN. Програмата оформя документацията изцяло съгласно европейските стандарти. Тя е най-разпространеният софтуер в тази специфична област на пазара в Европа.", допълва г-н Плачков.

 
Top