Пазарен дебют за PCS 7 - V6.1 на Siemens

Начало > Събития > Сп. Инженеринг ревю - брой 5, 2005

Siemens разработи нова версия на платформата си за индустриална автоматизация PCS 7

Най-новата версия на популярната и в България платформа за контрол и управление на Siemens - PCS 7, бе представена в рамките на еднодневен семинар, организиран от направлението Индустрия на българския филиал на водещата мултинационална компания. Събитието, провело се на 26 април т.г. в хотел ЕКСПО в столицата, бе открито от инж. Констанца Бойкова, отговаряща за системите за автоматизация в Сименс, направление Индустрия. Новите възможности на системата PCS 7, залегнали във версията PCS 7 - V6.1, бяха представени от Жан-Лук Гумерсбах от Siemens AG - Карлсруе, където се намира развойното звено на компанията за PCS 7. Сред многобройните гости на презентацията бяха представители на инженерингови фирми, с които Сименс си партнира в страната, включително специалисти от АСИ Инженеринг, Кибернетика, ЛогиСофт, САТ, Сигма, Сиконт, Симлоджик, Симатех, Симплекс и Старт Инженеринг. Специалисти от индустриалния сектор на икономиката също уважиха събитието. Представители на Юмикор Мед, ОЦК Кърджали, Балканфарма Дупница, Полихром ПОАП, Биовет, ТИТАН- Златна Панега и Крафт Фуудс България бяха сред участниците в първото събитие в страната, отбелязало пазарния дебют на PCS 7 - V6.1. Представянето на PCS 7 - V6.1 в България бе само с десет дни по-късно от световния й пазарен дебют по време на тазгодишното издание на Хановерския индустриален панаир, където управляващите функции и възможностите на системата бяха демонстрирани на базата на изградена на самия щанд технологична линия за производство на напитки.

"Siemens има над 3 250 референтни обекта на платформата за индустриална автоматизация PCS 7 по света. Единадесет са успешно изпълнените проекти за внедряване на системи PCS 7 в България, като най-голям е броят на реализациите в ЮМИКОР МЕД. С чувство на задоволство бих искала да споделя, че през миналата година завърши интегрирането на PCS 7 в цинковото производство на ОЦК-Кърджали, а в момента се реализира модернизация в цех Сярна киселина. През настоящата година ще бъдат изпълнени два проекта, свързани с интегриране на системи PCS 7 в ТИТАН - Златна Панега, вторият от които ще бъде реализиран на базата на най-новата версия на платформата V6.1", коментира за сп. Инженеринг ревю Констанца Бойкова.

Новостите обхващат всички нива
"SIMATIC PCS 7 е хомогенна платформа за индустриална автоматизация, изградена от модулни хардуерни и софтуерни компоненти, разработени в съответствие с философията за тотална интеграция (Totally Integrated Automation) на Siemens, която осигурява пълна хоризонтална и вертикална интеграция на производствения процес. Системата PCS 7 е приложима във всеки бранш, независимо от вида на използваната технология, осигурявайки не само надеждно управление на производството, но и икономическа оптимизация на процеса по време на целия жизнен му цикъл - от етапите на планиране, инженеринг, пуск, обучение, проследяване и контрол на материалния поток, до сервизните дейности, модернизациите и разширяването на системата", заяви г-н Гумерсбах.
"Подобренията в новата версия V6.1 обхващат всички нива в системата - клиент-сървър архитектурата; операторските и инженеринговите станции; комуникациите; интегрирането на взривозащитени периферии; възможностите в работен режим за промени в програмата, подмяна на модули и включване на разширения; нова функционалност за партидни производства; архивиращата система. С версията V6.1 обхватът на системата сериозно се разширява - до 5000 контролни места/сървър; до 12 редундантни OS-сървъра; до 32 OS-клиента", увери в рамките на семинара лекторът. Разширената мащабност на най-новата версия на системата позволява SIMATIC PCS 7 да контролира от лабораторни съоръжения с примерно 160 контролни точки до управление и следене на 60 000 контролни точки, което по думите на г-н Гумерсбах е изключително предимство от гледна точка на гъвкавостта й, т.е. разширението на системата на практика би могло да следва разрастването на съответното производство.

Усъвършенствани възмож-ности за оптимизация
Друга новост при версия 6.1 на системата е включването на пакета Asset Managеment. "Макар това да е понятие от икономическата терминология, включването на пакета Asset Managеment в PCS 7 цели обхващането на всички дейности, включващи следене и контрол на техническите показатели на инсталацията с цел оптимизиране на работата й. Asset Managеment е браншово неутрален продукт, неизискващ допълнително включване на хардуер и софтуер, или самостоятелно проектиране", подчерта лекторът. Пакетът Asset Managеment на практика включва всички компютърни станции, мрежови компоненти (ESM, OSM), контролери, децентрализирани периферни устройства, интелигентни КИП-уреди и др. елементи на системата в общ мениджмънт. По този начин става възможно следенето и диагностицирането на всички включени в системата интелигентни компоненти в зависимост от йерархичното им ниво. Пакетът е базиран на международните стандарти: NE91, NA64 и EDD по IEC61804-2, увери лекторът.

Версията V6.1 включва и нови пакети за партидни производства - BATCH flexible, както и технологично ориентирани йерархически структури за създаване на рецептури (съгласно ISA S88.01). "Във връзка с голямото значение на процесите по валидиране при партидни производства в областта на хранително-вкусовата и фармацевтичната промишленост, се предлагат допълнителни функционални възможности за валидация в съответствие с най-новите международни изисквания", поясни новостите при най-новата версия на PCS 7 г-жа Бойкова.
Новият Специален брой: Продукти и решения за енeргоспестяващо и устойчиво производство/2024

Специален брой: Продукти и решения за енeргоспестяващо  и устойчиво производство-2024

  ЧЕТЕТЕ БРОЯ ОНЛАЙН

ВСИЧКИ СТАТИИ | АРХИВ

ЕКСКЛУЗИВНО
Top