ProStream Group представител на Voith Turbo

Начало > Събития > Сп. Инженеринг ревю - брой 7, 2006

Семинар запозна с решения на Voith Turbo за приложение в енергетиката и минната промишленост

РroStream Group разширява портфолиото от продукти, които предлага на българския пазар, с изделията на водещата немска компания Voith Turbo, съобщи инж. Миладин Бояджиев, изпълнителен директор на ProStream Group при откриването на семинар, организиран на 17 и 18 октомври. Събитието бе ориентирано тематично към специалисти от минната промишленост и енергетиката. Гости на първия семинарен ден, посветен на технически решения с приложение в минната индустрия, бяха ръководни инженерни кадри от Елаците Мед, Кумерио Мед, Челопеч Майнинг, Асарел и др. Домакин на събитието бе Домът на миньора Св. Иван Рилски в село Мирково. Вторият семинарен ден привлече интереса на специалисти от енергийния отрасъл, сред които Брикел, Топлофикационните дружества в София, Велико Търново, Габрово, както и проектанти от EQE България, Минпроект, бившия Енергопроект и др. За място на провеждане на събитието организаторите от ProStream Group бяха избрали столичния хотел Форум.

"От няколко месеца сме в процес на организация на представителство на Voith Turbo, подразделение на компанията Voith, занимаващо се с производството на механични и хидродинамични съединители и спирателни системи. Партньорството ни с компанията е логично продължение на следваната от ProStream Group пазарна политика за непрекъснато разширяване на предлаганата продуктова гама с изделията на водещи западни производители", коментира г-н Бояджиев. Новината бе потвърдена от специалните гости и лектори на семинара Андреас Пьошк, регионален мениджър на Voith Turbo за Източна Европа, и Александър Ковачевич, търговски директор на Voith Turbo за държавите от балканския регион.

Съединителите работят с масло и вода

В рамките на първия семинарен ден бяха представени конструктивните специфики и приложната област на хидродинамични съединители на Voith Turbo с приложение в минната промишленост и металургията. Разгледани бяха базовият модел хидродинамичен съединител с регулиране на оборотите на изходящия вал T, моделите TV/TVV, оборудвани със забавителна камера, подпомагаща пуска на двигателя, и специално разработеният за приложение в минната промишленост модел TVVS. "Тук сме, не за да продаваме съединители, а за да решаваме инженерни проблеми", коментира политиката на Voith Turbo за присъствие на българския пазар г-н Ковачевич. На въпрос от страна на присъстващите гости какъв е видът на работния флуид, Александър Ковачевич отговори, че съединителите работят с обикновено машинно масло. "Предлагаме и модели, които работят с вода, но в този случай материалите, от които е изработен съединителят, са различни. Тези съединители са подходящи за използване в закрити рудници, в които съществуват много строги изисквания към пожаро- и взривобезопасността на техническото оборудване", допълни лекторът. Господин Ковачевич акцентира и върху притежавания ATEX сертификат от модели съединители на Voith Turbo, което по думите му е от особена важност предвид строгите стандартизационни изисквания в Европейския съюз.

Защитават работната машина и двигателя

Специалистите от Voith Turbo не подминаха и темата с контрола върху работата на съединителя като определящ срока му на експлоатация фактор. "Съединителите на Voith Turbo са оборудвани с контролно стъкло, което позволява да се следи нивото на работния флуид в съединителя. Тежките експлоатационни условия в минната индустрия налагат висока здравина и надеждност на използваните технически решения. Но тъй като всяко техническо изделие има определен живот, Voith Turbo гарантира доставката на резервни части в продължение на 30 години", подчерта лекторът. "Разликата между нас и други производители на хидравлични съединители е, че предоставяме избор на клиентите си - да им доставим необходимите резервни части за кратък период от време или да ги консултираме как да ги изработят сами. Съединителите на Voith Turbo са оборудвани със специални термични превключватели, чието предназначение е да предпазят задвижваната машина при работа на съединителя в режим на претоварване. Принципът им на действие е елементарен - съединителят разполага със стопяеми вложки. При претоварването му температурата на работния флуид се повишава и при достигане на определена стойност металът, от който са изработени вложките, се разтопява. По този елементарен, но много сигурен от техническа гледна точка начин се защитава и работната машина, и електродвигателя", допълни той.

Лекторите от Voith Turbo подчертаха още, че съединителите на компанията биха могли да бъдат доставени с комплексни системи за мониторинг на състоянието им.
Top