Riello оборудва лаборатория в ТУ-София

Начало > Събития > Сп. Инженеринг ревю - брой 3, 2007

Дарението възлиза на 33 000 евро, съобщават от Калория

На 22 март т.г. официално отвори врати оборудваната с техника на водещия италиански производител Riello лаборатория по "Газоснабдяване и газова горивна техника" в ТУ-София. "Целта на направеното от Riello дарение, възлизащо на 33 000 евро, е да се подпомогне научно-изследователската дейност на студентите и преподавателите от катедра Топло и ядрена енергетика на Факултета по енергетика на ТУ-София", коментира за сп. Инженеринг ревю Димитриос Алексудис, управител на фирма Калория, представител на Riello за България. Лабораторията бе открита от проф. Веселинов, ректор на ТУ-София, и съпругата на специалиста от Riello Ахмед Баруди, по чиято идея е реализиран проектът за оборудването й с най-съвременна отоплителна техника - Дорота Мусиалович. Двамата прерязаха лентата в присъствието на търговския аташе на Гърция у нас - Димитриос Зомас, председателят на ДКЕВР проф. Константин Шушулов и бившият енергиен министър Милко Ковачев. Гости на тържеството бяха още проф. Георги Вълчев, ректор на УХТ-Пловдив, доайенът на българската енергетика проф. Батов, доц. Васил Господинов, декан на Електротехническия факултет в ТУ-София, високопоставени представители на Riello, специално пристигнали в страната за откриването на лабораторията, преподаватели и студенти от Техническия университет. Тържеството бе уважено и от проектантски и инженерингови фирми, с които Калория партнира в страната.

Лабораторията "Ахмед Баруди" е оборудвана със стационарни котли, газови стенни котли и горелки, захранвани с природен газ. Освен техническото оборудване, компанията Riello е предоставила и всички необходими средства за ремонт на помещението, стана ясно на официалното откриване. "Допълнително се ангажираме всяка година да отпускаме стипендии на двама от най-талантливите студенти на катедра Топло и ядрена енергетика за обучение в Италия. Също така, оборудването на лабораторията в ТУ-София няма да остане едно-кратен акт. Предстои изграждането на подобна лаборатория и в Русенския университет Ангел Кънчев", обявиха гостите от Riello.

След презентационната част на събитието, проф. Веселинов награди с грамота и сребърен медал на ТУ-София фирмите Калория и Riello за приноса им в развитието на висшето образование в страната. От своя страна, г-н Алексудис връчи на видни български учени, уважили събитието, златни значки с логата на Riello и ТУ-София.
Top