Ротек представи новости в индустриалната автоматизация

Начало > Събития > Сп. Инженеринг ревю - брой 6, 2007

Демонстрирани бяха възможности на най-нови продукти на Rockwell Automation

Традиционният годишен семинар на фирма Ротек, посветен на най-новите разработки в областта на индустриалната автоматизация на Rockwell Automation, се проведе от 30 май до 1 юни в Пампорово. В СПА Хотел Белмонт в курортния комплекс се събра представителна част от специалистите по КИП и А, работещи във всички промишлени сектори на страната. Паралелно с презентационната част се проведе символична изложба на реални технически изделия, производство на Rockwell Automation. В съответствие с вече установените традиции, колегите от Ротек се погрижиха събитието да бъде не само ползотворно, но и приятно. Организиран бе боулинг турнир, в който специалистите по КИП и А, лекторите и домакините на събитието показаха завидни умения и хъс за победа.

Представена бе стратегията на Rockwell Automation

И пак в съответствие с установените традиции, първият семинарен ден бе открит с презентации на гостите от централата на Rockwell Automation за Централна и Източна Европа - Йохан Радакович и Джим Милър. Представена беше цялостната стратегия на Rockwell Automation за присъствие в региона на Югоизточна Европа и по-специално в България. Специално внимание бе отделено на начините и средствата за изграждане на Интегралната Архитектура на Rockwell Automation в дадено предприятие. По време на втория семинарен ден бяха разгледани новостите при контролерите MicroLogix 1100 и CompactLogix. Сред акцентите в семинарната програма бе и презентацията, посветена на „Integrated Safety" контролери на Allen-Bradley. В рамките на семинарната програма бяха разгледани и възможностите за мониторинг и управление на енергопотреблението в предприятията, които предлагат продуктите от серията PowerMonitor и специализираните софтуерни пакети на Rockwell Automation. На семинара бяха представени и възможности на фирмуера на честотните регулатори PowerFlex 70, 700 , във функцията им на управление на повдигателни съоръжения с цел контрол на състоянието на спирачката.

Софтуерният пакет за програмиране RSLogix 5000

Голямата новост в програмата на семинара през настоящата година бе версия 16 на универсалния софтуерен пакет за програмиране на контролери Allen-Bradley - RSLogix 5000. Лектор на презентацията бе Джеймс Милър, продуктов мениджър на Rockwell Automation за Европа. Сред новите възможности на пакета, демонстрирани на семинара, бе дефинирането на аларми и събития директно в RSLogix 5000 за разлика от досегашната необходимост това да се прави в софтуера за визуализация. Също така, в логическия пакет е наличен готов набор от изображения за конфигуриране. Освен това, потребителите вече имат възможност за работа със съобщения и автоматичното им конвертиране на различни езици. В софтуерния пакет се поддържат още функциите - протокол за работа с радиомодеми DF1, дефиниране на потребителски функционални блокове за многократно използване, управление на 8 серво оси с малкия CompactLogix контролер L45, разширени възможности на Kinematix - добавена е специална математика, функции и екрани за лесно конфигуриране управлението на Delta и SCARA 3-осни роботи.

Други новости, които бяха демонстрирани, са пълният контрол на профила при паралелно движение на оси от новия Motion Planner, включително при ускоряване и спиране, конфигуриране и програмиране на т.нар. Guard Safety контролери. Добавени са възможности за работа с нови изнесени safety входно/изходни модули по DeviceNet или Ethernet/IP Safety протокол. Пакетът RSLogix Architect запомня архитектурата на системата за управление и архивира различни стадии на конфигурацията и следи за неоторизирана промяна в системата. Във версия 16 е включена и цялата гама честотни регулатори на Allen-Bradley с предефинирани тагове, което позволява лесно параметризиране и настройка на задвижването.

Демонстрация на дистанционен контрол

Специалисти на Ротек осъществиха дистанционна връзка между семинарната зала в Пампорово и системата за управление на завод Стилмет в София. Гостите на семинара имаха възможност да се уверят във възможността за визуализация на архитектурата до ниво контролер и модул на отделна машина, диагностика на системата и on-line редактиране и зареждане на програма на отделен контролер без спиране на работата на машината.
Top