Рувекс представи продукти на Raab и Halcor

Начало > Събития > Сп. Инженеринг ревю - брой 6, 2006

Семинар разгледа системи от медни тръби и комини от неръждаема стомана

Свое достойно участие в богатата семинарна програма през традиционно отпускарския месец юли имаше и фирма Рувекс. На 27 юли т.г. фирмата бе домакин на семинар, насочен тематично към изделия от компаниите Raab и Halcor, с които Рувекс си партнира на българския пазар. За място на провеждане на семинара колегите от Рувекс бяха избрали Парк Хотел Витоша. Пред широк кръг от представители на проектантския и инсталаторския бранш в страната бяха представени гъвкавите системи от медни тръби за водопровод и отопление CUSMART на Halcor. Втората част от семинара бе посветена на софтуерна програма за проектиране и изчисление на комини от неръждаема стомана на немската фирма Raab. Технологията на изработка, приложната област и начинът на монтаж на медните тръби CUSMART бяха представени от Христо Костов, продуктов мениджър на София мед. Специален гост на събитието бе и Лиляне Крафчик, експорт мениджър в Raab, която изнесе лекция, посветена на комините от неръждаема стомана на немската компания.

Системите от медни тръби

"Уникалността на системите от медни тръби CUSMART се изразява в много голямата им гъвкавост", подчерта лекторът. "Трудно е да се повярва, че тръбите CUSMART позволяват не просто студено огъване, но и ръчно оформяне при изключителна пластичност на материала, която гарантира запазване на крайната форма", увери присъстващите специалисти Христо Костов. По традиция, домакините от Рувекс заложиха на формулата - теоретична част, плюс практика при представянето на продуктите. Всички гости имаха възможност да се убедят лично във възможностите на тръбите и да преценят силата, необходима за моделирането им.

Специално внимание сред присъстващите специалисти провокира обстойното представяне на видовете материали, използвани от компанията Raab за

изграждане на коминни системи

Комините, изработени от керамични тръби, са подходящи, както за новостроящи сгради, така и при реконструкции на съществуващи, когато е налице необходимото пространство за монтажа им, заяви г-жа Крафчик. Керамичните тръби работят еднакво добре със системи, поддържащи сух и влажен режим на работа, което ги прави подходящи за котели както на газ, така и на дизелово или твърдо гориво. Недостатъкът им - по-голямата дебелина на стените се компенсира от високата степен на шумоизолация и наличието на вътрешно покритие, против образуването на конденз.

"За момента по-добрият материал при реконструкцията на съществуващи комини е висококачествената неръждаема стомана", увери присъстващите специалисти лекторът. "Преимуществата са ясно видими по съотношението цена/ефективност/качество. Компанията Raab залага на лазерно заварени тръби от неръждаема стомана с чистота на материала 1.4571 и 1.4404, които са с гарантирано дълъг живот, дори и при използването на котли с твърдо гориво", допълва г-жа Крафчик.

По думите на Лиляне Крафчик,

пластмасата е препоръчителна

като материал за изграждане на комини при свързване на голямо количество елементи, когато изборът на детайли и диаметри е ограничен. Компанията Raab използва разнообразни видове пластмаса - PP, PPs, PVDF, отличаващи се с различна температуроустойчивост. "При избора на пластмасата за монтаж върху външните стени на комините следва да се обърне специално внимание върху устойчивостта й, тъй като изложена на външните атмосферни влияния, тя бързо се амортизира. Пластмасовите комини са подходящи за нискотемпературни отоплителни системи, работещи с дизелово гориво и газ", допълни лекторът.

Презентацията, изнесена от Лиляне Крафчик, продължи с представяне на експлоатационните характеристики и възможностите за монтаж на коминните тела. Последователно бяха разгледани спецификите на комини, производство на Raab, сред най-интересните от които бяха DW-Alkon и EW/FU, гъвкавите коминни системи FLEX от неръждаема стомана, мултикомините LB LAS. "Тези комини на Raab - LB LAS, са уникални с възможностите, които предлагат няколко котела (до седем) да се включват в една коминна шахта. Това създава необходимите предпоставки сградата да има чиста фасада - без многобройни комини. От друга страна, наличието на една коминна шахта способства за генериране на икономическа ефективност", подчерта лекторът.

В рамките на семинара бе разгледана и

софтуерната програма

предлагана от Raab, за проектиране и остойностяване на комини. Чрез реални и нагледни примери участниците в събитието се запознаха с начина на работа и възможностите, които предлага програмата. "Тя е съставена от няколко модула, оптимизиращи работата при проектиране, остойностяване и подготовка на оферти за изграждане на комини. Софтуерът дава възможност за оразмеряване на едностенни и изолирани комини, комини на каскадно работещи котли и комини за многофамилни жилища. Програмата поддържа информация за видове котли, произвеждани в Европа", увери присъстващите специалисти Лиляне Крафчик.
Новият Специален брой: Продукти и решения за енeргоспестяващо и устойчиво производство/2024

Специален брой: Продукти и решения за енeргоспестяващо  и устойчиво производство-2024

  ЧЕТЕТЕ БРОЯ ОНЛАЙН

ВСИЧКИ СТАТИИ | АРХИВ

Top