Рувекс с амбиции в производство на въздуховоди

Начало > Пазар > Сп. Инженеринг ревю - брой 8, 2005

Дружеството произвежда изолирани въздуховодни системи от панели тип сандвич

Рувекс стартира производството на изолирани въздуховодни системи, базирани на полиуретанови панели с двустранно алуминиево покритие, съобщи инж. Кръстю Кръстев, маркетинг мениджър на фирмата. Производственият капацитет на цеха за разкрояване и рязане на плоскостите, оборудван хардуерно и софтуерно с техника от италианската компания P3 (Рувекс е представител на Р3 от септември т.г.) е от порядъка на 10 000 m2 месечно. Технологията на производство е базирана на системата за изграждане на панелни въздуховодни конструкции от тип сандвич - алуминий/изолационен материал/алуминий P3ductal. "Решението, Рувекс да се насочи към изграждане, доставка и монтаж на въздуховодни системи, следва да се разглежда като поредната стъпка в развитието на фирмата. Проучването, което извършихме на този сегмент от пазара, установи, че немалък брой сериозни фирми произвеждат въздуховодни системи от поцинкована ламарина в страната", коментира основанията за старта на новото производство г-н Кръстев. "Това ни накара да насочим вниманието си към по-иновативни материали, каквито са полиуретановите панели с алуминиево покритие от двете страни. Монтажът на въздуховодите се извършва бързо и лесно. Сред първите ни обекти в страната бяха хотелите Oаsis VIP Homes и Dream Ville в курортния комплекс Слънчев бряг", допълва той.

Материалът е полиуретанов сандвич-панел

"При изборът на доставчик на материалите потърсихме компания, която е в състояние да удовлетвори високите ни изисквания за качество, гарантиран произход и производствен капацитет. От всички фирми, с които проведохме преговори, избрахме P3, Италия, от която закупихме и всички машини, необходими за производството на крайния продукт. Фирмата е сред водещите производители на въздуховодни системи. Произвежда палиуретанови сандвич-панели с високи качествени показатели, съответстващи на европейските технически и естетически изисквания", обосновава избора на доставчик на материала маркетинг мениджъра на Рувекс.

Базовият материал P3ductal, използван за изграждане на въздуховодните конструкции представлява полиуретанов панел тип сандвич. Съвременните въздуховодни системи, произведени от P3ductal са подходящи за всички фази на строителството и изграждането на инсталации, уверяват от Рувекс. "Използваният специален пресован биосъвместим изолационен материал се характеризира със слаба температурна проводимост и ограничава до минимум риска от кондензация. Външният алуминиев слой съединен с изолационния материал осигурява здравина, твърдост и добра устойчивост на корозия, ерозия и деформация дори и при специална употреба. Използването на алуминий за вътрешната повърхност на тръбите дава възможност за поддържане на висока чистота. Проблемът със стареенето на изолацията и почистването на отделени частици практически не съществува", отговаря на въпроса какви са техническите специфики на използвания материал Кръстю Кръстев.

Софтуерни пакети оптимизират проектния процес

Производственият цех е оборудван с напълно автоматичен режещ плотер. "Режещата система е оптимизирана от гледна точка на скорост, прецизност и загуба на материал", подчертава г-н Кръстев. Плотерът се управлява от компютър с програмата Bravo P3. Софтуерът позволява автоматично разполагане на отделните парчета върху панела с цел минимизиране на отпадъчния материал. Рувекс разполага и с програмата P3 Ductware 4.0, предназначена за проектанти, с помощта на която автоматично се изработва работен проект на въздуховодите с всички необходими елементи. "Материалът P3 Ductal се произвежда по технологията Hydrotec, която е новост в производството на полиуретан и е напълно безвредна за озоновия слой. Въздуховодите, произведени от полиуретанови панели с алуминиево покритие, имат редица предимства пред класическите поцинковани въздуховоди, сред най-съществените от които са намалени топлинни загуби, качество и хигиеничност на въздуха, пожароустойчивост, въздухопроницаемост клас C, намалени монтажни и транспортни разходи, дълъг период на експлоатация, ниско тегло", уверява маркетинг мениджърът. Материалът се доставя на плоскости с размери 400 х 120 см и дебелина 2 или 3 см, като дебелината на алуминиевия слой зависи от предназначението на въздуховодната мрежа.

Залагаме на качество/цена, уверяват от Рувекс

"Търговската ни политика е насочена главно към проектантските фирми и крайния потребител в страната. До края на настоящата година, както и през следващата ще организираме специализирани курсове и семинари, целящи популяризиране на въздуховодите P3Ductal. Основните ни групи клиенти за момента са различни като мащаб фирми за монтаж на въздуховодни и климатични системи, както и големи инвеститори от областта на строителството", коментира пазарната политика, която ще провежда Рувекс г-н Кръстев. "За малките фирми, които се занимават с доставка и монтаж на въздуховоди, работата с този вид материал има още едно, съществено предимство пред поцинкованите въздуховоди - ниска себестойност на транспорта от производствения цех до обекта. От цеха клиентът получава разкроен и маркиран панел, който да сгъне и сглоби на обекта. Това позволява да се транспортират голям брой плоскости, които заемат малък обем, а да се изгради въздуховодна инсталация с големи размери", допълва той. На въпроса какви са плановете на Рувекс за бъдещо развитие на производствената дейност, Кръстю Кръстев отговоря "За налагането на пазара ще заложим главно на коректност спрямо клиента и отлично качество".
Новият Специален брой: Продукти и решения за енeргоспестяващо и устойчиво производство/2024

Специален брой: Продукти и решения за енeргоспестяващо  и устойчиво производство-2024

  ЧЕТЕТЕ БРОЯ ОНЛАЙН

ВСИЧКИ СТАТИИ | АРХИВ

Top