Съвместно производство стартират САТ и Шнайдер Електрик

Начало > Събития > Сп. Инженеринг ревю - брой 7, 2005

Електрически табла, тип OKKEN, произвежда САТ по лиценз на Schneider Electric

Българската производствена и инженерингова фирма САТ и мултинационалната компания Schneider Electric стартират нова съвместна инициатива, включваща производството на табла, тип OKKEN, съобщават от двете фирми. Съвместното производство е логично продължение на сключения през 1999 г. договор между САТ и Schneider Electric, според който САТ, в качеството й на партньорска фирма, може да продава и влага продукти на френската компания в своите изделия. Инициативата не е изолиран случай, а част от тенденция в развитието на българския бизнес. През последните години, все по-голяма част от извоювалите си сериозни позиции на пазара в страната производствени фирми се насочиха към създаването и развитието на подобни взаимнополезни партньорства с водещи чуждестранни компании, коментират представители на САТ и Шнайдер Електрик България.

Инициативата е част от стратегията за развитие на Schneider Electric

Предмет на поредната съвместна инициатива между САТ и Шнайдер Електрик е производството на електрически табла ниско напрежение, окомплектовани с компоненти на френската компания, от тип OKKEN. "Стратегията на Schneider Electric не само на българския пазар е основана на т.нар. "win to win business" или взаимноизгодна работа с висококвалифицирани и доказани партньори, на които гласуваме доверието да ни представят пред крайни клиенти", коментира старта на съвместното производство Милен Колев, маркетинг директор на Шнайдер Електрик България. "В този смисъл инициативата е част от стратегията за развитие на т.нар. индустриални трансфери на технология в Schneider Electric като мултинационална компания. Подобни партньорски взаимоотношения, включващи индустриален трансфер, поддържаме и с фирмите Телекон Ко и Филкаб. Имам предвид прехвърляне на нашето ноу-хау на местни партньори или частични адаптации на продукти на Schneider Electric. По този начин постигаме двоен ефект - от една страна, получаваме конкурентоспособен за местните условия продукт, а от друга, реализираме производството му в България с местен партньор, съобразно критериите за качество на Schneider Electric", допълва г-н Колев.

САТ ще произвежда и продава самостоятелно таблата OKKEN

По повод старта на новата съвместна инициатива с Schneider Electric, инж. Валери Андреев, управител на САТ, подчертава, че сред основанията за предприемането на подобна стъпка е разширяване на продуктовата гама, предлагана от САТ. "Решението ни е продиктувано от нуждите на пазара и предизвикателството да работим с партньор като компанията Schneider Electric", допълва той. На въпроса къде ще търсят пазарна реализация на таблата тип OKKEN, Валери Андреев е категоричен, че 30% от продукцията е предназначена за износ.

"Освен ясните критерии за избор, които поставя Schneider Electric при трансфера на технологии, включващи доказана в съвместна работа квалификация, за нас е особено важен търговският потенциал на партньора ни, както и неговата лоялност. За Schneider Electric партньорите означават и достъп до нови пазари. Съвместната производствена работа включва и съвместна търговска дейност, т.е. всички свързани с нея позитиви и негативи. Schneider Electric не търси просто подизпълнители, които да намалят себестойността на продукта, въпреки че в бизнеса това не е маловажно. Стремим се към партньорство със САТ защото сме убедени, че можем да продаваме печеливши и за двете страни решения", заявява по повод избора на фирма САТ за партньор за производството на табла OKKEN Милен Колев. "Едновременно с това ние предоставяме и правото на САТ да продава от свое име нашите решения ОККЕN, използвайки лиценза на Schneider Electric и търговското наименование OKKEN. Избрахме САТ защото сме убедени, че притежават необходимата квалификация, лоялност и най-вече желание за съвместна и взаимноизгодна работа, както и ясното желание да развива заедно с нас този труден пазар. До момента имаме съвместни проекти в Лукойл и Агрополихим. Надяваме се на още реализации в бъдеще", допълва г-н Колев.
Top