Съвременни решения в галванизацията от Гарда Ком

Начало > Събития > Сп. Инженеринг ревю - брой 8, 2007

Семинар представи защитни и декоративни покрития на базата на тривалентен хром

За трета поредна година Гарда Ком покани български производители на среща-семинар в Националния дворец на културата. В рамките на събитието, състояло сe на 16 октомври т.г., бяха представени продукти и технологии от компания Coventya, на която Гарда Ком е официален представител и дистрибутор за страната. Лектори на събитието бяха Кладио Де Вал, президент на Coventya - Италия, Ариана Кавион, маркетинг мениджър, и Мауро Оберти, технически референт за България. Участие в семинара взеха около 50 специалисти от областта на машиностроенето, мебелната, военната промишленост, електрониката и др. Сред поканените фирми бяха: СИБИ -Севлиево, НИКРОМ ТРЪБНА МЕБЕЛ - Ловеч, МОНИ МГ - Пловдив, 26-и МАЙ - Благоевград, ОКТО-7 - Ботевград, ХРОМ ДИЗАЙН - София, ЕТ МАНОЛОВ 22 - Пловдив, ГАЛВАНИКА - Пловдив, МММЕХАНИКС - Пазарджик, САМЕЛ 90 - Самоков, БЪДЕЩНОСТ - Чирпан, ЗАВОД ЗА ТЕЛЕФОННА АПАРАТУРА - Банско, БЕТА ИНДЪСТРИС КОРП. - Червен Бряг, ХЮНДАЙ ХЕВИ ИНДЪСТРИС - София, и други.

Все повече навлиза употребата на тривалентен хром

Основна тема на организираното събитие бяха новостите в технологиите на базата на тривалентен хром и прилагането им в областта на защитните и декоративни покрития. "През последните няколко години екологичните изисквания са основният фактор, който определя посоката на развитие на новите продукти. Това се забелязва и в най-силно развитите икономически сектори - автомобилния, строителния, електрониката и електроапаратурата. Развитието на тези сектори наложи създаването на нови нормативни изисквания в областта на екологията, които изключват употребата на шествалентния хром в пасивациите. Това, от своя страна, задължи производителите като нас да разработват нови продукти, заместители на съдържащите CrVI. В резултат на което навлезе последното поколение устойчиви и съобразени с екологичните изисквания продукти на основата на CrIII", коментира Клаудио Де Вал.

Освен че опазва околната среда, новата тривалентна технология не съдържа канцерогенни и токсични вещества, което премахва необходимостта от санитарен контрол, както и риска от наличие на CrVI в твърдите отпадъци и отпадните води. Сред другите предимства на тривалентните технологии са увеличената производителност и оптимизиране на техническите параметри на покритията, както и подобрените условия на труд в галваничната среда.

Пасивациите
LANTHANE

Сред представените продукти и технологии на семинара бе LANTHANE - ново поколение тривалентни пасивации върху цинкови покрития, с различно оцветяване - черно, жълто, синьо и безцветно. "Излязъл на пазара преди няколко години, LANTHANE еволюира и вече се предлага в различни варианти, а в резултат на високата си издръжливост на корозия, напълно задоволява все по-нарастващите изисквания на автомобилната и други индустрии", коментират представителите на Coventya. Пасивациите на основата на тривалентен хром за чист цинк с прозрачно сребристо покритие или с лека дъга, които задоволяват голяма част от изискванията на пазара, все пак остават недостатъчни за най-строгите условия за издръжливост на корозия. Това, от своя страна, води до допълване на гамата защитни покрития с употребата на технологии на базата на цинкови сплави Zn/Ni и Zn/Fe. "Черният пасивиращ филм на базата на тривалентен хром притежава много по-различна структура от този, получен с хроматиране на основата на шествалетен хром", допълват лекторите на семинара.

Във втората част на лекционната програма подробно бе представена синята пасивация LANTHANE BLUE 126 с тривалентен хром, която осигурява висока издръжливост и добра корозионна устойчивост. Полученият цвят е син върху чист цинк или прозрачен при прилагането на запечатващ лак. LANTHANE BLUE 126 е подходяща за серийна пасивация за всякакъв вид детайли, а в случаите на тръби и тръбни изделия трябва да се прилага допълнителен запечатващ слой. Лекторите представиха и LANTHANE YELLOW 334 - жълта пасивация с тривалентен хром, несъдържаща органични оцветители. Пасивацията притежава същата висока корозионна устойчивост и работни характеристики като LANTHANE BLUE 126, но приложението й е по-скоро с декоративна цел, отколкото с техническа, коментират от Coventya.

 
Новият Специален брой: Продукти и решения за енeргоспестяващо и устойчиво производство/2024

Специален брой: Продукти и решения за енeргоспестяващо  и устойчиво производство-2024

  ЧЕТЕТЕ БРОЯ ОНЛАЙН

ВСИЧКИ СТАТИИ | АРХИВ

Top