Сделката Schneider Electric - VA TECH ELIN EBG Elektronik

Начало > Пазар > Сп. Инженеринг ревю - брой 6, 2006

Една от "най-апетитните" части от бизнеса на австрийската компания VA TECH ELIN вероятно скоро ще стане част от структурата на Schneider Electric. Основание за очакваното придобиване на VA TECH ELIN EBG Elektronik от водещата европейска компания дава официално прессъобщение, публикувано в сайта на Schneider Electric през лятото на настоящата година. В документа се твърди още, че предвид мащабите на бизнеса на двете компании сделката ще бъде разгледана от европейските антитръстови регулаторни органи.

Сделката се базира на дългогодишните партньорски отношения между двете компании, както и на създадения през 2004 г. джойнт-венчър между Schneider Toshiba Inverter, част от структурата на Schneider Electric, и VA TECH ELIN EBG Elektronik. В прессъобщението се посочва още, че Schneider Electric е лидер в производството на честотни задвижвания и чрез присъединяването на VA TECH ELIN EBG Elektronik ще утвърди пазарните си позиции в мощностите над 75 kW. Компанията VA TECH ELIN EBG Elektronik има дългогодишен опит в развоя и производството на честотни задвижвания с големи мощности. Тя държи сериозни пазарни позиции в Германия и Австрия с гамата >pDrive<, се съобщава в документа. Свидетелство за мащабите на компанията е реализираният през миналата година оборот от 34 млн. евро.

Присъединяването на VA TECH ELIN EBG Elektronik съответства напълно на стратегията за развитие на гамата задвижвания, включена в продуктовото портфолио на Schneider Electric, се твърди в прессъобщението. "Продуктите на VA TECH ELIN EBG Elektronik са перфектно допълнение към производствената линия на Schneider Electric", заявява директорът на направление "Клиенти и пазари" в Schneider Electric Мишел Крошон.

Информация за сделката се потвърждава и от официално писмо на VA TECH ELIN EBG Elektronik, което се получи в редакцията. В него се твърди, че като част от структурата на Schneider Electric засега VA TECH ELIN EBG Elektronik ще запази досегашните си търговски канали, като честотните задвижвания на компанията ще продължат да се предлагат под търговската марка >pDrive<. Коментари за сделката от страна на Шнайдер Електрик България, VA TECH ELIN EBG Elektronik и Тагаком, представител на австрийската компания за страната, четете в следващия брой.
Top