Семинар на AAA Automation събра КиП и А бранша

Начало > Събития > Сп. Инженеринг ревю - брой 4, 2006

Събитието се провежда за първи път след обединението на АББ България

Въпреки натоварената откъм събития програма на българските КИП и А специалисти през април, представителна част от бранша уважи семинара, организиран от направлението контролно-измервателни прибори на АББ България. За седми пореден път АВВ Automation Products ангажира вниманието на бранша с най-новите продукти, които компанията произвежда в различни заводи на Стария континент. Домакин на тазгодишния семинар бе хотел Ривиера в курорта Златни Пясъци. Гостите на събитието - представители на индустриалния сектор от областта на химическата промишленост, енергетиката, металургията, хранително-вкусовата промишленост и други, бяха поздравени от Йозеф Гут, генерален мениджър на направлението контролно-измервателни прибори на АВВ за цял свят. Специален гост на тазгодишния семинар бе и Кирил Дренски, мениджър на концерна за страната. Приветствие към гостите поднесе и новият директор на завода на компанията в град Петрич - Марсел ван дер Хук. По традиция годишният семинар на АВВ Automation Products бе открит от Регина Сомлева, мениджър направление КИП на АББ България. Госпожа Сомлева се възползва от случая да благодари на присъстващите гости за ползотворната съвместна работа и да ги увери, че извършеното през миналата година обединение на АВВ в страната ще се отрази благоприятно на бизнеса предвид много по-големите икономически и технически възможности за изпълнение на комплексни проекти.

За първи път в историята на събитието, семинарната програма бе допълнена от специално пристигнал за случая демострационен бус. В него гостите на семинара можеха да се уверят на практика в работата на гама прибори, произвеждани в заводите на АВВ в Англия, включително регистратори, контролери, измервателни прибори и др.

Тематичните акценти на събитието

Сред лекторите на събитието бяха и специалисти от структурата на АВВ, участвали в няколко поредни семинара на направлението контролно-измервателни прибори, което според шеговитите реплики на също традиционни участници означава, че организаторите са намерили формулата не само за ползотворно, но също толкова и приятно прекарване. Гамата прибори за анализ на течности на АВВ бе представена от Соня Крос и Тери Мици от завода на компанията в Англия. Лекторите предоставиха подробна информация за нови и традиционни модели циркониеви сонди за измерване на кислород, регистриращи прибори и контролери. Акцент в представянето им бяха техническите специфики на гамата магнитно-индукционни потопяеми помпи AQUA Probe и серията магнитно-индукционни разходомери MAG MASTER. Вниманието на присъстващите на събитието гости бе провокирано от възможностите за включване на тези уреди в системи чрез GSM комуникация.

Обект на лекцията, изнесена от Уве Корнеман от завода на АВВ в град Минден, Германия, бяха новите серии трансмитери за налягане и диференциално налягане, които се произвеждат в завода на компанията в Италия. Специално внимание бе отделено на

трансмитера за налягане, модел 261

който по думите на лектора се отличава с висок клас на точност, съвременни комуникационни възможности, корпус от неръждаема стомана. Трансмитерите 261 са подходящи за използване в химическата и хранително-вкусовата индустрия, където изискванията по отношение точността и хигиеничността на приборите са много високи, увери лекторът. В лекцията си Уве Корнеман разгледа и гамата температурни сензори и преобразуватели, произвеждани от АВВ, отделяйки внимание на новата серия трансмитери за температура TT300.

Друга лекция, традиционно присъстваща в програмата на семинара, бе изнесена от Клаус-Дитер Шулце от завода на АВВ в град Гьотинген, Германия, който запозна гостите на събитието с гамата разходомери, произвеждана от компанията. "Сред новостите в продуктовата гама на АВВ е серия кориолисови разходомери за измерване на масов разход, която включва много широка гама типоразмери - от 1.5 до 150 mm диаметър", подчерта лекторът. С интерес от страна на присъстващите специалисти бе посрещната лекцията, изнесена от Готфрид Ленарц от завода на АВВ във Франкфурт, на тема "Системи за емисионен контрол". Акценти в представянето бяха новата серия анализатори EL300 и системата за анализ на вредни атмосферни емисии ACF-NT.
Top